Un echipaj rusesc alcătuit din doi cosmonauți, un regizor de film și o actriță a decolat marți înspre Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a filma primul film realizat vreodată în spațiu, relatează Reuters și CNN.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

Nava spațială Soyuz MS-19 urmează să andocheze în jurul orei 15:12, ora României, la stația care orbitează la aproximativ 354 de kilometri deasupra Pământului.

Presa de stat rusă a scris amplu despre subiect, televiziunea controlată de Kremlin Pervîi Kanal, cel mai urmărit post din Rusia, afișând un ceas care arată minutele rămase până la andocare.

Jurnaliștii săi și ai celorlalte televiziuni ruse au prezentat evenimentul drept o mare reușită din partea țării, afirmând că aceasta este atent urmărită la nivel internațional.

Fanfara este în contrast cu situația reală a industriei aerospațiale rusești care în ultimii ani a fost afectată de întârzieri, accidente și scandaluri de corupție în contextul în care companii americane private ca Blue Origin și SpaceX au dezvoltat noi nave spațiale și rachete.

Misiunea rusească de 12 zile vine după ce SpaceX, compania aerospațială a miliardarului Elon Musk, a completat cu succes la jumătatea lui septembrie misiunea istorică Inspiration4 care a pus 4 civili pe orbită.

Citește și: Șeful agenției spațiale rusești îl invită pe Elon Musk în Rusia: „Am pus deja ceaiul pe foc”

Despre ce va fi „Provocarea”

Filmul rusesc care se va numi „Provocarea” va fi despre un medic, jucat de actrița Yulia Peresild, căruia i se cere să meargă pe stația spațială pentru a salva viața unui cosmonaut.

Cosmonauții ruși de pe ISS vor apărea în film.

Regizorul Klim Shipenko, a cărui înălțime de 1,9 metri a prezentat provocări pentru zborul în capsula mică, a declarat deja că anticipează un sequel care să fie filmat pe marte.

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a anunțat în luna mai a acestui an că intenționează să filmeze „primul” film în spațiu.

Anunțul Roscosmos vine după ce NASA a confirmat în luna mai a anului trecut că poartă discuții cu Tom Cruise pentru un film artistic care să fie realizat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Directorul de atunci al agenției spațiale americane, Jim Bridenstine, a confirmat ulterior proiectul. Cruise și regizorul Doug Liman urmau să ajungă la bordul ISS pentru filmări cu ajutorul SpaceX într-o misiune finanțată de Axiom Space, potrivit Esquire.

Însă viitorul film în spațiu al lui Cruise, cu un buget estimat la 200 de milioane de dolari, a intrat în impas datorită întârzierilor cauzate de pandemia de COVID-19 în industria cinematografică și a angajamentelor anterioare ale actorului.

Citește și: