Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat joi că va filma prima peliculă filmată vreodată în spațiu la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), la un an după ce americanii anunțaseră același lucru, informează AFP și Barrons.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

Filmul va fi regizat de Klim Shipenko, un regizor rus în vârstă de 37 de ani, și o va avea în rol principal (și singurul rol, de altfel) pe actriţa Julia Peresild în vârstă de 36 de ani.

„Plecarea expediţiei este prevăzută pentru 5 octombrie 2021 de pe cosmodromul Baikonur, la bordul unei rachete Soyuz MS-19”, potrivit unui comunicat al Roscosmos.

Filmul, care are titlul provizoriu „Provocarea”, este „o dramă spaţială”, potrivit agenţiei spaţiale ruse.

Comunicatul nu oferă detalii despre istoricul producţiei şi nici despre rolul interpretat de Julia Peresild.

Filmul va fi coprodus de Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse, care a vorbit anterior despre dorinţa sa ca Rusia să fie prima ţară care filmează o peliculă în spaţiu.

Anunțul Roscosmos vine după ce NASA a confirmat în luna mai a anului trecut că poartă discuții cu Tom Cruise pentru un film artistic care să fie realizat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Directorul de atunci al agenției spațiale americane, Jim Bridenstine, a confirmat ulterior proiectul. Cruise și regizorul Doug Liman urmau să ajungă la bordul ISS pentru filmări cu ajutorul SpaceX într-o misiune finanțată de Axiom Space, potrivit Esquire.

Însă viitorul film în spațiu al lui Cruise, cu un buget estimat la 200 de milioane de dolari, a intrat în impas datorită întârzierilor cauzate de pandemia de COVID-19 în industria cinematografică și a angajamentelor anterioare ale actorului.

Ultimele informații despre acest proiect au apărut în luna septembrie a anului trecut.

Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998 și a fost construită pentru studierea efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.