„Wednesday”, serialul Familia Addams filmat în România, a fost detronat de pe prima poziție a celor mai vizionate serii Netflix în țara noastră de către un serial criticat la începutul anului de către guvernul ucrainean.

Filmul Wednesday (Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman)Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Potrivit ultimelor date publicate marți de Netflix, la nivel global Wednesday s-a menținut pe prima poziție în clasamentul celor mai vizionate seriale ale sale în limba engleză însă avansul său este unul la mustață: 118.540.000 ore de vizionare în săptămâna 19-25 noiembrie, comparativ cu 117.610.000 ore strânse de sezonul 3 al serialului Emily in Paris.

Cu 95.590.000 ore de vizualizare săptămâna trecută, The Recruit, un nou serial de spionaj ce a avut premiera pe 16 decembrie, completează podiumul celor mai vizionate serii ale Netflix la nivel global.

Cea mai vizionată serie a Netflix în altă limbă decât cea engleză este sezonul 2 al serialului japonez Alice in Borderland, cu un total de 61.190.000 de ore de vizualizare, un rezultat bun pentru thriller-ul science fiction bazat pe o serie de benzi desenate manga, ținând cont că acesta a fost lansat abia pe 22 decembrie și a ratat primele 3 zile ale intervalului pentru care a fost alcătuit clasamentul.

„Wednesday”, depășit în România de un serial comedie romantică

Serialul Familia Addams filmat la noi, de altfel prima serie originală a Netflix filmată în România, a fost surclasat în topul preferințelor clienților români ai platformei de streaming de Emily in Paris după lansarea celui de-al treilea sezon al său pe 21 decembrie.

Deși Netflix nu prezintă datele privind numărul de ore de vizualizare defalcat pe țări, compania de streaming publică clasamentul celor mai vizionate filme și seriale pentru fiecare țară în parte, acesta arătând că Wednesday a fost depășit de seria despre o americană în vârstă de 29 de ani care se mută din Chicago la Paris.

„După ce primește jobul mult visat la Paris, Emily Cooper, o directoare de marketing din Chicago, trebuie să găsească un echilibru între muncă, prieteni și dragoste”, scrie descrierea oficială făcută de Netflix comediei romantice.

Wednesday a fost cel mai vizionat serial al platformei de streaming în România timp de 5 săptămâni după lansarea sa pe 16 noiembrie, stârnind un interes uriaș în țara noastră (poți găsi interviul făcut de HotNews.ro cu o parte a actorilor din serial AICI).

Însă interesul a fost unul global, serialul Familia Addams filmat în România având cel mai bun debut pentru o serie în limba engleză din istoria Netflix după lansarea sa la jumătatea lunii trecute.

În mod interesant, la nivel global Wednesday și sezonul 3 al serialului Emily in Paris se află acum la egalitate în ceea ce privește numărul de țări în care sunt cele mai vizionate serii ale Netflix: 93 fiecare.

Dar în România Wednesday a căzut până pe poziția a treia în clasamentul celor mai vizionate seriale pe Netflix, fiind depășit și de The Recruit, un serial de spionaj cu valențe de comedie care urmărește un avocat al CIA care se trezește în mijlocul unor intrigi internaționale după ce o fostă asasină a agenției amenință să dea în vilag legăturile pe care le-a avut cu ea.

De ce a fost criticat serialul „glossy” al Netflix în Ucraina

În sezonul 2 al serialului care a fost lansat la sfâștiul anului trecut, protagonista Emily este trimisă de compania la care lucrează la cursuri de limba franceză, unde se împrietenește cu Petra, o femeie din Ucraina.

Într-una dintre plimbările prin capitala Franței, cele două intră într-un magazin de lux și probează mai multe ținute vestimentare, iar Petra fuge din magazin cu hainele, incident care face ca relația de amiciție dintre cele două să ia sfârșit.

Oleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii, a descris modul în care este descrisă Petra drept „jignitoare” la adresa Ucrainei. Petra, interpretată de actrița ucraineană Daria Pancenko, este prezentată nu doar drept o hoață, dar și ca o femeie cu gusturi îndoielnice (n.r. serialul gravitează în jurul modei), care se teme că va fi deportată

„În Emily in Paris, avem o imagine caricaturală a unei femei din Ucraina, imagine care este inacceptabilă. Mai mult, este jignitoare”, a scris Tkachenko pe contul său de Telegram, întrebând retoric dacă „așa sunt văzuți ucrainenii afară?”.

Presa din Ucraina a scris ulterior că Tkacenko a trimis Netflix o scrisoare în care reclamă acest lucru.

O cetățeană ucraineană care trăiește la Paris și-a exprimat susținerea față de protestul ministrului culturii pe Instagram, postarea sa în care acuză că modul în care este prezentată Petra este „rușinos și scandalos” înregistrând zeci de mii de aprecieri.

Alți internauți au apărat însă serialul, printre ei numărându-se și producătoarea de film Natalka Yakimovici:

„Deci, într-un serial TV, personajele negative pot fi orice mai puțin ucraineni? Evident, cu toții ne-am dori ca Petra să fie din Moscova, dar nu întotdeauna obții ceea ce vrei”.

Emily in Paris a fost criticat și anterior pentru modul în care descrie diferite naționalități. Când a fost lansat primul sezon, serialul a atras critici în special în Franța pentru că ar promova imagini stereotip despre Paris și despre parizieni. Francezii sunt descriși ca oameni nepoliticoși care poartă berete și își înșală frecvent partenerii.

În pofida criticilor, datele publicate de Netflix arată că sezonul 3 al Emily in Paris a fost cel mai urmărit serial pe platforma de streaming atât în Ucraina, cât și în Franța, săptămâna trecută.