Mai multe explozii puternice au avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţiile fiind urmate de un incendiu masiv. O persoană a murit, iar alte 46 au fost rănite și duse la spitale din București, opt dintre ele fiind intubate. 26 dintre răniți sunt pompieri. Conform premierului Marcel Ciolacu, patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Populația din zonă a fost evacuată, iar traficul pe DN 1A este blocat complet.

Explozia de la Crevedia - surprinsa in directFoto: Captura Antena 1

08:30HotNews.ro continuă relatările LIVE-TEXT cu un nou articol, aici.

07:57 Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Alte două persoane urmează să fie duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia.

Guvernul a anunţat că primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt oi pompieri internaţi la Spitalul de Urgenta Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului. Ei vor fi primiţi la tratament la Spitalul militar din Bruxelles. Potrivit MApN, cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan va decola la ora 08.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri. Astfel, aceştia ar urma să fie îngrijiţi de specialiştii grupului San Donato-San Rafaele din Milano.

07:49 Centrul Infotrafic informează că circulaţia este în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului. Traficul rutier este deviat pe DC 77A - DJ 701B - DN 7 Tărtăşeşti, pe sensul către Ploieşti, iar pe celălalt sens, circulaţia este deviată pe DJ 101B Periş - Tâncăbeşti - DN1.

02:27VIDEO Cum s-a văzut explozia de la Crevedia din Capitală: Deflagrația masivă, vizibilă de la 22 de kilometri distanță

01:08 Situația de la Spitalul Bagdasar, unde sunt internați 13 răniți - 5 civili, intubați la ATI, 7 pompieri și un jandarm, în stare stabilă și cu răni mai mici, conform Guverului.

Cum s-ar fi produs explozia: în curte erau 6 cisterne cu GPL, angajații ar fi încercat să mute GPL dintr-o cisternă-n alta

01:01În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei deflagrații, 6 cisterne de GPL, fiecare cu circa 10.000 de litri de gaz-petrol lichefiat.

Incidentul s-ar fi petrecut în momentul când angajații încercau să transfere GPL dintr-o cisternă în alta, potrivit unor surse de la fața locului citate de Digi24.ro.

După prima explozie, pompierii care au venit la fața locului să stingă incendiul nu ar fi știut dacă mai sunt sau nu cisterne pline cu GPL în curtea unității. Trei dintre pompieri sunt în stare gravă la spital.

00:50Coordonatorul UPU-SMURD, Bogdan Oprița, a declarat că prin Mecanismul de protecție civilă există șapte locuri unde pot fi transferați în străinătate răniți în exploziile din Crevedia.

  • „Din explozia urmată de incendiul de la stația de GPL au fost aduse 30 de victime. 3 au fost în urma exploziei inițiale, iar 27 din a doua explozie.
  • Din păcate, sunt colegi de-ai noștri pompieri și un polițist. Din aceștia 30, unul nu prezenta arsuri. Restul prezintă arsuri pe diverse procente din suprafața corporală.
  • Mai grav sunt 5, dintre care sunt 2, care sunt și intubați. 3 au fost deja operați. Evoluția pacienților arși este una imprevizibila. Este posibil ca leziunile unora sa se agraveze și sa necesite și ei ATI sau operații. Prin Mecanismul de protecție civilă avem 7 locuri unde putem duce pacienții. MApN pune la dispoziție aeronavele și doi dintre ei probabil vor fi transferați în această dimineață”, a spus medicul.

00:44Întrebat despre fiul primarului din Caracal (PSD), care deține stația GPL, premierul Marcel Ciolacu a răspuns iritat: „Da, patronul stației este fiul unui primar. Dacă dumneavoastră credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiu cu ce se ocupă copiii primarilor sau copiii membrilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi. Vorbim să salvăm vieţi şi mă întrebaţi de...”.

00:17Stația GPL care a explodat în Crevedia era a fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea (PSD).

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stinga (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro

00:13 Ultima situație transmisă de Ministerul Sănătății: în spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia:

  • 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni,
  • 4 la Spitalul de Arși,
  • 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați.

23:42Directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, face apel către oameni să meargă duminică să doneze sânge pentru victimele exploziilor.

Premierul Ciolacu: „România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți”

23:27 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia.

Ce a declarat Marcel Ciolacu la finalul ședinței de la MAI:

  • „La Spitalul Floreasca au fost duși cei cu probleme mai deosebite.
  • A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă.
  • Mai mult ca sigur în seara asta credem că un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia.
  • Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. Vă ținem la curent. Totul va fi transparent.
  • S-a vorbit și cu Ministerul Mediului, calitatea aerului în zonă.
  • S-a luat legătura cu toți aparținătorii. S-au făcut și telefoane speciale să sune cei din zonă, dacă simt că au anumite probleme medicale.
  • (Întrebat dacă vor fi transferați și alți pacienți în străinătate, în zilele următoare): Haideți să vedem în funcție de cum se iese din operații. În primul rând trebuie stabilizați”.

23:21 Premierul Marcel Ciolacu se va deplasa, după celula de criză de la MAI, la Spitalul de Urgență Floreasca, unde sunt internați doi pompieri cu arsuri, care sunt intubați. De altfel, ei sunt cei care vor fi primii transferați la spitalul din Bruxelles, în această noapte.

23:15 Doi dintre pacienți vor fi transferați în această noapte la Spitalul Militar din Bruxelles.

22:45 Creştere a concentraţiei de particule PM10 în zona de nord a Capitalei după exploziile din Crevedia / Ce recomandă Garda de Mediu

22:09 Klaus Iohannis, mesaj după exploziile de la Crevedia: „Sunt profund îndurerat. Prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar” / Șeful statului cere anchetă și măsuri urgente.

22:00Guvernul pune la dispoziție o linie verde: 0212069397 / 0212069398 - sunt numerele de telefon puse la dispoziție de autorități pentru victimele și familiile victimelor.

46 de pacienți internați, dintre care 8 sunt intubaţi

22:54Care este situația persoanelor rănite în urma exploziilor, potrivit Ministerului Sănătăţii:

  • - la Spitalul „Bagdasar-Arseni” sunt internați 11 pacienți (3 intubați)
  • - la Spitalul Universitar - 4 pacienți
  • - la Spitalul de Arși - 4 pacienți (1 intubat)
  • - la Spitalul Floreasca - 27 de pacienti (4 intubați)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, se fac demersuri chiar acum pentru transferul răniților în exploziile de la Crevedia. „Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând”, a spus el.

22:44Într-o declarație acordată Digi24, premierul Marcel Ciolacu a confirmat că ia parte la celula de criză de la MAI și a anunțat că Guvernul ia în calcul activarea Mecanismului de protecție civilă al UE.

„Trebuie să existe o comanda unică la MAI pentru a gestiona situația. Luăm în calcul să activăm Mecanismul European de Protecție Civilă. Trebuie prima data stabilizați pacienții”, a spus Ciolacu.

22:40O nouă înregistrare, din alt unghi, cu cea de-a doua explozie de la Crevedia:

22:27Ministerul Sănătății anunță că se află în legătură permanentă cu toți managerii de spitale din București, iar 12 spitale din Capitală sunt deja pregătite să primească pacienți.

22:20 La această oră, la Ministerul de Interne a fost convocată o celulă de criză, la care va participa și premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse, ministrul de interne Cătălin Predoiu se află la centrul de comandă de la 20.30.

22:04Declarații Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență:

  • „Cel care a decedat nu a murit din cauza incendiului, ci a făcut un infarct. A fost resuscitat aici, la fața locului, a răspuns manevrelor, dar apoi a făcut infarct din nou și a decedat.
  • Situația este în dinamică. Am evitat ca oamenii să fie foarte aproape de cisternă.
  • Populația a fost evacuată, a fost greu de controlat populația. La acest moment colegii vor continua să încerce să controleze situația.
  • Orice incendiu cu cisterne presupune acest scenariu (de explozie), de aceea se răcesc, de aceea intervin astfel pompierii.
  • Sunt trei cisterne, de aceea am cerut ca zona să fie evacuată pe o distanță de 700 de metri”.

26 de pompieri au fost răniți în a doua explozie de la Crevedia

22:00 În uma celei de-a doua explozii, 26 de pompieri care interveneau la fața locului au suferit arsuri - majoritatea la nivelul feței, dar și la nivelul membrelor. Unul dintre ei a necesitat intubație la fața locului, a informat reprezentanta SMURD.

21:39 A doua explozie surprinsă din apropiere de echipajul Euronews Romania:

21:27A doua explozie, surprinsă de echipa Digi24 de la fața locului:

21:26Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.

21:21 După producerea celei de-a doua explozii, cinci pompieri care interveneau la fața locului au fost răniți, ei primind îngrijiri medicale.

Pompierii răniți se adaugă astfel celor șapte victime transportate la spital. Amintim că o persoană a fost declarată decedată.

Echipele de pompieri acționează și cu roboți pentru stingerea incendiului.

O a doua explozie - mult mai puternică - a avut loc la Crevedia

21:15A doua explozie, surprinsă pe video de echipa TVR la fața locului:

21:05 Ministerul Sănătății informează într-un comunicat:

  • „Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane.
  • Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni.
  • Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces.
  • Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”.

21:03 O nouă explozie s-a produs la stația GPL din Crevedia, cuprinsă de flăcări.

20:52 Primarul din Crevedia, Petre Florin, afirmă că locul unde a avut loc explozia era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de către ISU. „Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, explică el.

20:40 Potrivit IGSU, arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne şi o casă.

„Până la acest moment, 6 victime vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri considerabile pe suprafaţa corpului. Totodată, 2 victime (atac de panică, vărsături) au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Dâmboviţa/Târgovişte”, a transmis sursa citată.

20:35 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24: „Examinăm posibilitatea transferului în străinătate a pacienților”

  • „Există și decese, nu pot să vă confirm dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime, care au diferite grade de arsuri pe corp. Una dintre ele, cu arsuri extinse, este la Spitalul de Arși. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv Bagdasar și Floreasca”.
  • „Examinăm și vom lua o decizie dacă este nevoie să transferăm în strainătate unii dintre acești pacienți, în cazul în care la spitalele din București va fi depășită capacitatea de intervenție”.

20:33Pompierii folosesc roboți pentru a se apropia să poată să stingă incendiul:

20:30Imagini cu momentul exploziei dintr-un alt unghi:

20:22 Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, există şi decese în urma exploziei.

Până în prezent, şase persoane au fost transportate la spitale. Un pacient a fost dus la Spitalul Floreasca, iar alţii la Bagdasar-Arseni.

La Ministerul Sănătăţii a fost organizat un grup de lucru în urma incidentului.

20:19 Potrivit ISU Dâmboviţa, efectivele au fost suplimentate cu 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu azot şi un Post Medical Avansat (PMA) de la ISU Bucureşti-Ilfov şi cu 3 autospeciale de stingere de la ISU Prahova.

Populaţia din zonă, evacuată

20:14 Populaţia din zona exploziei va fi evacuată pe o rază de 300 de metri, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

Conform sursei citate, la faţa locului a fost alocată şi autospeciala transport roboţi.

20:10 Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia. „Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie”, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Conform datelor furnizate anterior de ISU, la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ. Datele de la acest moment arată că cinci persoane ar fi rănite.

20:00 Bogdan Opriţa, coordonatorul UPU-SMURD București, a precizat într-o intervenție televizată că cei cinci răniți au fost preluați cu arsuri grave.

„Sunt cinci victime care prezintă arsuri peste 80% din suprafața corpului”, a spus el.

Explozie la Crevedia la o stație GPL

19:50 „La data de 26 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la o staţie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, din localitatea Crevedia, a avut loc o explozie. În urma evenimentului, până la acest moment, cinci persoane ar fi rănite. Traficul este blocat pe drumul naţional 1A”, a transmis IPJ Dâmboviţa, citat de News.ro.

***

Și ISU Dâmboviţa informează că o explozie, urmată de incendiu, s-a produs la o staţie GPL din localitatea Crevedia.

Acolo au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD, 7 ambulanţe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, 1 autospecială de intervenţie la înălţime şi 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

La locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD.

***

19:45 Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, o explozie a avut loc pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Explozia a avut loc la o stație GPL.

„În urma evenimentului 5 persoane au fost rănite, urmând a fi investigate medical. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”.