Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, sare în apărarea soției sale, Gabriela Firea, și lansează un atac dur la adresa Bisericii, cerându-i patriarhului Daniel „să ia atitudine”, după intervenția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în scandalul azilelor groazei. Mai mult, el susține că nici nu știa că în localitatea pe care o conduce de 23 de ani existau acele cămine în care oamenii erau supuși unor abuzuri inimaginabile.

Florentin PandeleFoto: AGERPRES

Investigațiile jurnaliștilor Centrului de Investigații Media și Buletin de București au scos la iveală abuzuri incredibile în cele trei centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.

Jurnaliștii celor două publicații au scris că în spatele abuzurilor din aceste centre se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia. Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei.

Gabriela Firea, ministru al Familiei și Egalității de Șanse din noiembrie 2021, a avut joi prima reacție publică în acest caz, susținând că se încearcă indimidarea sa, compromiterea imaginii sale și scoaterea din viața politică: „Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București”.

Florentin Pandele: „Nu aveam nicio cunoștință. Dacă aș fi știut, cu siguranță aș fi întreprins ceva”

Florentin Pandele, primarul din Voluntari, unde se află două dintre azilele groazei, respinge și el orice legătură cu instituțiile vizate de ancheta DIICOT. Mai mult, susține că nici nu știa că în localitatea pe care o conduce de 23 de ani existau acele cămine.

„Nu aveam nicio cunoștință. Dacă aș fi știut, cu siguranță aș fi întreprins ceva. Nu avem atribuții în acest sens nici eu și nici celelalte departamente care sunt în subordinea primarului, dar cu siguranță aș fi anunțat instituțiile statului abilitate în acest sens”, a susținut Pandele, la Europa FM.

Redăm intervenția lui Pandele la Europa FM:

  • „Europa FM: Direcția de Asistență Socială Voluntari, care este în subordinea Primăriei, nu verifica aceste cămine?

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele: Nu, Direcția de Asistență Socială din Voluntari nu are în atribuții a verifica căminele private.

  • Europa FM: Domnule primar, dar totuși… Voluntariul este o localitate mică în care se află ce se întâmplă acolo…

Primarul din Voluntari: Ce înseamnă pentru dumneavoastră mică?

  • Comparativ cu Bucureștiul este o localitate în care dumneavoastră, ca primar, ar trebui să știți ce se întâmplă.

„Eu înțeleg că vreți să căutați vinovații de serviciu”

Primarul din Voluntari: Voluntariul are peste 100 de mii de locuitori”.

  • Este vorba, totuși, de niște instituții, nu de o casă privată…

Primarul din Voluntari: Iar eu v-am spus că nu aveam informații nici eu și nici colegii mei de existența acestui cămin pentru că sunt alte instituții abilitate ale statului care îi avizează și îi controlează.

Ceea ce s-a întâmplat și ceea ce am văzut la televizor și ceea ce a scris media despre aceste cămine, acel cămin, este strigător la cer și sunt convins că cei care au răspuns și care au făcut ceea ce au făcut acolo trebuie să răspundă în fața legii. Eu înțeleg că vreți să căutați vinovații de serviciu.

O parte a presei scrie că este vinovată Gabriela Firea prin consiliera ei. Pentru că lucrul acesta s-a întâmplat în Voluntari, trebuie să fie vinovat de serviciu și soțul Gabrielei Firea primarul Florentin Pandele.

  • Poate în căminele acelea lucrau oameni care locuiesc în Voluntari și care știau ce se întâmplă acolo; și poate ajungea și la urechea dumneavoastră. Asta vă întreb…

Primarul din Voluntari: Iar eu vă repet: sunt convins că dacă aș fi aflat o asemenea nenorocire care se întâmpla acolo – și lucrurile acestea se găsesc în cercetare, instituțiile abilitate ale statului asta fac acum, Parchetul, DIICOT-ul și vor scoate adevărul la suprafață și-mi doresc să fie scos adevărul la suprafață. Dacă aș fi știut, cu siguranță aș fi luat măsuri”.

Pandele, atac dur la Vasile Bănescu

Florentin Pandele a avut o intervenție, joi seară, și la România TV, unde a acuzat o campanie a USR de discreditare a Gabrielei Firea.

  • „De câteva zile s-a pornit o campanie împotriva Gabrielei Firea. În urmă cu două luni de zile se spunea că Gabriela Firea că va da o lege în Parlament prin care va vinde copiii României.
  • Acum s-au pornit împotriva Gabrielei acțiuni cum că are ceva împotriva bătrânilor că sunt înfometați, că nu li se dau medicamente. Sunt lansate de o publicație haștagistă, toate aceste lucruri sunt lansate de USR și se știe foarte bine și de ce se dorește acest lucru”, a susținut Pandele la România TV.

Mai mult, el a lansat un atac dur la adresa Bisericii, cerându-i patriarhului Daniel „să ia atitudine”, după intervenția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în scandalul azilelor groazei.

  • „(...) Am citit postarea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, credeți-mă am crezut că este postarea unui membru USR.
  • Îmi aduc aminte când Gabriela Firea era primarul general al Capitalei și în litera și spiritul legii erau aprobate fonduri pentru bisericilor, fonduri pentru construirea catedralei Mântuirii Neamului, se lansase că nouă ne plac spațiile mici.
  • Haștagiștii nu știau ce să îi facă Gabrielei, iar USR-ul își rupeau hainele de pe ei în consiliul general și pe la televizoare spunând că nu trebuie dați bani la biserică. Ceea ce a făcut purtătorul de cuvânt al BOR, lansând un atac voalat la adresa Gabrielei... Am primit mesaj de la dumnealui că nu e adevărat, că nu a vrut să o atace pe Gabriela. Nu este adevărat, este o minciună, dânsul a aruncat o piatră în baltă și știm foarte bine că nu mai putem să o scoatem”, a declarat Florentin Pandele la România TV.

El s-a declarat convins că intervenția purtătorului de cuvânt al BOR nu a fost întâmplătoare:

  • „Nu întâmplător au apărut aceste atacuri și ele vor continua! Este o regie foarte bine pusă la punct!
  • Dânsul face parte din acest angrenaj foarte bine pus la punct. (...)
  • Ceea ce încearcă dumnealui să facă și să spele lucrurile este nimic. Ar trebui ca Patriarhul Daniel să ia atitudine. Dacă nu ia atitudine, înseamnă că este de acord cu ceea ce spune purtătorul de cuvânt al BOR”.

Reamintim că o operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc marți dimineață, când anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de către două grupuri infracționale, potrivit IGPR.

Două instituții publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului sunt vizate, de asemenea, de o anchetă. Locuitorii din Voluntari au povestit că bătrânii stăteau dezbrăcați la gardul centrelor și cerșeau bani sau mâncare trecătorilor.

Bătrânii erau ținuți ca-n lagăr în cămine private din Voluntari, cu răni până la os și plini de fecale: „Condițiile de la Auschwitz. Cerșeau la gard, în pielea goală".

Condițiile teribile din căminele de bătrâni au fost dezvăluite încă din luna februarie 2023 de o investigație jurnalistică a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Medicii care i-au preluat pe bătrânii din azilele groazei sunt șocați: „Au fost depistate obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele”.

CITEȘTE ȘI: