Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează în cazul ororilor din centrele de bătrâni din Ilfov și lansează un atac dur care pare să o vizeze pe Gabriela Firea.

Vasile BanescuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Bănescu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook intitulat „monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată”.

El spune că „cruzimea este, probabil, fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști, iar când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii”:

  • „Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd.
  • Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă”.

„A te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe lansează un atac dur fără a nominaliza o persoană anume, însă acesta pare îndreptat către Gabriela Firea, care a susținut că nu are nicio implicare în acest caz și că nu a știut despre activitatea centrelor și a asociației vizate în această anchetă.

Bănescu vorbește și despre creștinismul afișat, clamat:

  • „Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.
  • Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.
  • Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează”.

Ulterior, el le-a transmis jurnaliștilor că mesajul său nu vizează „persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere”:

  • „În urma apariției în presă a unei informații care asociază o postare personală a mea pe Facebook cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea oficială că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate. Nu persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere.

  • Mesajul vizează din perspectivă creștină răul, banalizarea lui și denunțarea cruzimii”.
  • Gabriela Firea, ministru al Familiei și Egalității de Șanse din noiembrie 2021, a avut joi prima reacție publică în cazul privind abuzurile de neimaginat din azilele din Voluntari deținute de o asociație în care sunt implicați apropiați ai săi, conform investigațiilor Centrului de Investigații Media și Buletin de București. Firea susține că se încearcă indimidarea sa, compromiterea imaginii sale și scoaterea din viața politică: „Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București”.

    Reamintim că o operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc marți dimineață, când anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de către două grupuri infracționale, potrivit IGPR.

    Două instituții publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului sunt vizate, de asemenea, de o anchetă. Locuitorii din Voluntari au povestit că bătrânii stăteau dezbrăcați la gardul centrelor și cerșeau bani sau mâncare trecătorilor.

    Bătrânii erau ținuți ca-n lagăr în cămine private din Voluntari, cu răni până la os și plini de fecale: „Condițiile de la Auschwitz. Cerșeau la gard, în pielea goală".

    Condițiile teribile din căminele de bătrâni au fost dezvăluite încă din luna februarie 2023 de o investigație jurnalistică a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

    Medicii care i-au preluat pe bătrânii din azilele groazei sunt șocați: „Au fost depistate obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele”.

    CITEȘTE ȘI: