Alegerile locale din 2024 vor fi probabil într-un singur tur şi nu este exclus ca dreapta să aibă un candidat comun, a declarat vineri primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Nicuşor DanFoto: Agerpres
  • „Lucrurile acestea se vor întâmpla în septembrie 2024. Mai avem un an şi jumătate până atunci. Avem multe lucruri de făcut în administraţie până atunci.
  • Ce se va întâmpla în 2024? O să fie nişte alegeri, foarte probabil într-un singur tur. Toată societatea civilă şi-ar dori să fie în două, dar vor fi într-un singur tur.
  • Vom fi din nou în situaţia în care am fost în 2020, 2016, situaţia în care dreapta va avea sau nu va avea un candidat comun. Asta este ce se va întâmpla”, a declarat Nicuşor Dan, întrebat vineri despre varianta Gabriela Firea candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Întrebat dacă el va fi candidatul dreptei la Primăria Capitalei în 2024, Nicuşor Dan a răspuns: „Cred că întrebarea aceasta mi s-a pus şi în februarie 2020 şi am răspuns că nu ştiu”.

Chestionat în continuare care sunt variantele pe care le are, în contextul în care sondajele arată că un candidat PSD ar avea mai multe șanse de reuşită, edilul general a replicat, conform News.ro: „E foarte devreme pentru a face orice fel de astfel de discuţii. Cel puţin un an şi jumătate de acum o să facem administraţie şi în momentul acela sigur că suntem oameni politici, o să avem toate discuţiile politice necesare”.

De asemenea, întrebat dacă a mai discutat cu cei din conducerea PNL pe tema susţinerii sale la şefia PMB, în condiţiile în care voci politice spun că PSD şi PNL vor merge cu candidaţi comuni în marile municipii, Nicuşor Dan a răspuns: „Aceasta este o decizie care nu mă priveşte pe mine. Ce pot eu să vă spun este că am avut ieri o şedinţă de Consiliu General în care toate proiectele, mai puţin unul, au trecut”.

Chestionat unde au fost greşelile şi cine a greşit de relaţia cu PNL s-a degradat atât de tare, edilul general a precizat: „Asta cred că nu sunt adresantul potrivit la întrebarea aceasta. Trăim într-o democraţie şi fiecare are dreptul la o opinie (cu privire la criticile pe care i le aduc liberalii – n.r.). Aceasta este situaţia”.

USR, PMP și Forța Dreptei și-au arătat susținerea pentru Nicușor Dan, la nici o zi de la anunțul demisiei lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București, acesta fiind unul dintre liberalii care s-au opus alianței PNL-PSD.

USR, PMP și Forța Dreptei poartă discuții în perspectiva constituirii unui nou pol de dreapta pe scena politică românească, ca alternativă la PNL.