​Republica Moldova îşi va închide parţial spaţiul aerian în 1 iunie, pentru „asigurarea siguranţei şi securităţii aeronautice”, în condițiile în care ţara va găzdui atunci summitul Comunităţii Politice Europene, la care sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guvern.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Măsura a fost anunțată joi de Autoritatea Aeriană Civilă a Republici Moldova:

  • „În scopul asigurării siguranței și securității aeronautice în data de 1 iunie 2023, când Republica Moldova va găzdui 47 de șefi de state și de guverne la summitul Comunităţii Politice Europene, Comisia Interdepartamentală pentru Managementul Spațiului Aerian a decis limitarea utilizarii spațiului aerian național.
  • Autoritățile naționale implicate în procesul de organizare a summitului evaluează în mod constant utilizarea spațiului aerian în contextul organizării summitului și vor asigura informarea populației în timp util”.

Primul summit al Comunităţii Politice Europene, un format nou conceput de preşedintele francez Emmanuel Macron, a reunit în octombrie 2022 la Praga 44 de lideri de pe continentul european care şi-au declarat unitatea Europei în faţa Rusiei prin sprijinirea Ucrainei.

Noul format reuneşte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi state din vecinătatea sa: Regatul Unit, Elveţia, Turcia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Cea de a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc în 1 iunie, la Chișinău, scrie deschide.md. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președintele Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante. Astfel, la Chișinău sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor discuta despre eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene, mai notează publicația de la Chișinău.

Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, marți, după ce autoritățile române au informat Chișinăul că a fost detectat „un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”. Zborurile au fost suspendate timp de peste trei ore, potrivit Autoritatății Aeronautice Civile.

Măsura a fost luată în contextul în care atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și Maia Sandu au avertizat că ar exista un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

CITEȘTE ȘI:VIDEO Planul Moscovei pentru Chișinău ar implica și "diversioniști" din Serbia. Cum ar fi urmat aceștia să intre în Republica Moldova