Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, marți, după ce autoritățile române au informat Chișinăul că a fost detectat „un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”. Zborurile au fost suspendate timp de peste trei ore, potrivit Autoritatății Aeronautice Civile.

Avion Air MoldovaFoto: Wolfgang Minich / AFP / Profimedia

19:05Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii referitor la decizia de a închide pentru mai bine de trei ore spațiul aerian al Republicii Moldova, spunând că măsura a fost luată după ce Ministerul Apărării de la București a anunțat că în zona orașului Soroca a fost detectat „un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”, scrie deschide.md.

15:40Explicațiile MApN: A fost depistat un balon meteorologic

  • „Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.
  • Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
  • Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.
  • Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”.

15:14 Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat că spațiul aerian țării vecine a fost redeschis, potrivit Ziarul de Gardă.

„Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al R. Moldova la oro 11:24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14:47, spațiul aerian a fost redeschis”, a precizat AAC printr-un comunicat.

15:00Unele aeronave care urmau să aterizeze la Chișinău au fost redirecționate spre aeroportul din Iași, potrivit Deschide.md.

14:56Spațiul aerian ar fi fost închis după ce autoritățile de la București au informat Chișinăul că un obiect care ar semăna cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al Moldovei, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă. Obiectul nu s-ar mai afla în spațiul aerian al țării vecine.

Publicația de la Chișinău, care citează canalul de telegram @runway09, spune că decizia a fost luată din motive de securitate.

  • „Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, a anunțat și compania Air Moldova, fără a da alte detalii.

Pe pagina de Facebook a Aeroportului Internaţional Chişinău este anunțat că unele curse nu au decolat, iar altele nu au putut ateriza sau nu au mai ajuns la Chişinău, printre acestea aflându-se şi o cursă de la Bucureşti.

Măsura vine în contextul în care atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și Maia Sandu au avertizat că ar exista un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

CITEȘTE ȘI: