Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii referitor la decizia de a închide pentru mai bine de trei ore spațiul aerian al Republicii Moldova, spunând că măsura a fost luată după ce Ministerul Apărării de la București a anunțat că în zona orașului Soroca a fost detectat „un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”, scrie deschide.md.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că informațiile de la Ministerul român al Apărării au fost primite în jurul orei 12:30.

  • „Astfel, având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului, precum a și traiectoriei de zbor a acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, din care fac parte reprezentanții Ministerului Apărării, Autorității Aeronautice Civile, MoldATSA și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian.
  • Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis.
  • Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare”, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău, citată de deschide.md.

Instituția menționează că la această oră operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate.

Obiect neidentificat asemănător cu un balon meteorologic detectat deasupra sud-estului României

Un astfel de balon a fost detectat și în România.

Ministerul Apărării a anunțat că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12.30, „o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României”.

Autoritățile au anunțat că au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.

  • „Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană”, a transmis MApN.
  • „Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, potrivit MApN.