Investiție surprinzătoare a lui Warren Buffett HBO a tras pe linie moartă din serialele spin-off „Game of Thrones” Cercetătorii l-au exhumat pe Gregor Mendel, părintele geneticii Un congresman american va depune jurământul alături de Superman „Avatar 3” va avea Na'vi malefici Avem un prim trailer cu Nicolas Cage în rolul lui Dracula

Nerd AlertFoto: Hotnews

Investiție surprinzătoare a lui Warren Buffett

Dacă urmărești de ceva timp rubrica Nerd Alert probabil nu te-ai fi gândit că o să vezi vreodată o știre despre Buffett aici dar uite că am ajuns și la asta datorită faptului că legendarul investitor a ales să bage bani în Blizzard Entertainment, unul dintre cele mai mari studiouri de jocuri video din lume.

Bun, de fapt nu asta e marea noutate, el anunțând la AGA-ul Berkshire Hathaway din aprilie anul trecut că a cumpărat 9,5% din acțiunile de pe bursă ale Blizzard, cea mai mare parte din cotă fiind construită după ce Microsoft a anunțat că o să achiziționeze studioul de jocuri pentru 68,7 miliarde de dolari în de departe cea mai mare tranzacție din istoria sa.

Însă cei de la Markets Insider au arătat săptămâna aceasta că investiția i-a adus un randament frumușel miliardarului anul trecut. De fapt, Blizzard a fost una dintre cele doar 10 companii dintr-un total de 48 din portofoliul Berkshire care a fost pe plus la bursă în 2022 în contextul scăderii generalizate a piețelor financiare.

Cu un randament de +13,4% anul trecut, studioul de jocuri a fost pe locul 6 în clasamentul companiilor profitabile pentru Berkshire, a cărei cotă în companie valorează acum puțin sub 11 miliarde de dolari. Lăsând cifrele la o parte, știrea mi-a amintit de o declarație faimoasă făcută de Buffett în urmă cu ceva timp, cum că investește doar în companii pe care le înțelege.

Ar însemna asta că miliardarul nonagenar e fan Call of Duty sau că se joacă WoW? M-aș îndoi că are timp. Cel mai probabil tranzacția a fost propusă de unul dintre locotonenții săi de încredere sau i-a făcut cu ochiul după ce a văzut votul de încredere al Microsoft. În orice caz, uite încă o dovadă, pentru cine mai era cazul, că jocurile video nu sunt doar „o treabă de copii”.

Niciodată nu e prea târziu să descoperi jocurile video (FOTO: Xinhua / Zuma Press / Profimedia)

HBO a tras pe linie moartă din serialele spin-off „Game of Thrones”

Pare că e aproape săptămâna și vestea proastă de la noul conglomerat Warner Bros. Discovery care deține și HBO sau, dacă nu, luna cu siguranță. În ultimul episod de dat cu bâta-n baltă se pare că unele dintre serialele spin-off ale Game of Thrones au fost trase pe line moartă, în pofida succesului uriaș înregistrat de House of the Dragon.

Anunțul a fost făcut chiar de către George R.R. Martin, care lucrează îndeaproape cu HBO la realizarea producțiilor bazate pe cărțile sale, într-o postare pe blogul său înainte de Anul Nou. Referitor la seriale el a scris că „unele merg înainte mai repede decât altele, cum este mereu cazul în faza de dezvoltare”.

Totodată el a anunțat că niciuna dintre serii „nu a primit încă undă verde, deși sperăm... că poate în curând”. Apoi a venit cu veștile și mai proaste, afirmând că „unele dintre ele au fost puse pe raft, deși n-aș fi de acord că ele sunt moarte. Poți lua ceva de pe raft la fel de ușor precum a fost pus pe raft. Toate schimbările de la HBO ne-au afectat cu siguranță”.

Eu nu-s la fel de optimist ținând cont că tocmai luna trecută conducerea Warner Bros. Discovery a luat decizia șocantă ca de pe HBO Max să fie șterse seriale ca Raised by Wolves și Westword, după ce au fost anulate. În orice caz, o parte pozitivă ar fi că HBO lucra la în jur de 7 seriale spin-off Game of Thrones, deci măcar ar avea de unde să taie.

David Zaslav, CEO-ul Warner Bros. Discovery, în caz că ai nevoie de o față pentru urările tale de bine (FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Cercetătorii l-au exhumat pe Gregor Mendel, părintele geneticii

În ceea ce aș descrie drept un cadou aniversar mai puțin convențional, cercetătorii cehi au decis să celebreze aniversarea a 200 de ani de la nașterea lui Mendel în 1822 cu o exhumare a scheletului său. Aparent, oamenii de știință din Cehia au obținut încă din vara lui 2021 aprobarea ordinului de călugări augustinieni din care acesta făcea parte, dar știrea a trecut aproape complet neobservată.

Și când zic asta chiar nu mă refer că am ratat-o eu ci că, făcând abstracție de presa din Cehia și câteva articole din reviste științifice de specialitate, informația pare să fi trecut sub radar până săptămâna aceasta, după ce cercetătorii care au realizat „operațiunea” au acordat un amplu interviu site-ului american NPR.

În orice caz, oamenii de știință cehi nu l-au exhumat doar de dragul de a da mâna cu el, ci fiindcă voiau să îi facă o analiză ADN. Comentând despre acest lucru, Sarka Popsilova, o geneticiană și rector al Universității Masaryk din Brno, unde Mendel a trăit și a fost îngropat, a declarat că „credem că ar fi fericit. Știm că a fost foarte entuziasmat față de toate tipurile de cercetări”.

Ea a mai afirmat că Mendel nu ar fi fost împotriva unor cercetări asupra propriilor rămășițe, în timp ce Daniel Fairbanks, un genetician și botanist care a scris o biografie a călugărului și omului de știință, a declarat la rândul său pentru NPR că și el crede că acesta „ar fi putut foarte bine să fie fericit” în legătură cu studiul. „Dar, bineînțeles, nu îl putem întreba”, a adăugat el glumind.

Oricare ar fi adevărul, cercetătorii cehi au descoperit nu doar că Mendel a avut ceea ce presa locală a descris drept un „creier extraordinar de mare”, ci și markeri genetici pentru diabet, boli renale și probleme cardiace, precum și o genă asociată cu epilepsia și tulburări neurologice, constatări care ar putea explica problemele de sănătate debilitante care l-au afectat pe botanistul ceh toată viața.

Poți vedea AICI ce-a mai rămas din părintele geneticii după 200 de ani (FOTO: Petr Sznapka / CTK / Profimedia Images)

Un congresman american va depune jurământul alături de Superman

Însă democratul Robert Garcia, recent ales pentru un loc în Camera Reprezentanților de la Washington, nu l-a invitat pe unul de unul dintre actorii care au jucat rolul supereroului de-a lungul anilor să îi fie alături, ci va avea sub Constituție primul număr al revistei de benzi desenate originale Superman care ar putea valora în jur de 5 milioane de dolari, potrivit IGN.

„Sub Constituție se vor afla 3 lucruri care înseamnă mult pentru mine personal. O fotografie a părinților mei pe care i-am pierdut din cauza Covid, certificatul de cetățenie și un Superman original #1 din Biblioteca Congresului”, a scris pe Twitter Garcia, un cetățean naturalizat al SUA după ce a imigrat alături de mama sa din Peru la vârsta de 5 ani.

Deși valoarea exactă a acestui exemplar al revistei de benzi desenate nu este cunoscută, un altul gradat cu nota 8.0 a fost vândut în ianuarie 2022 cu suma record de 5,3 milioane de dolari. Spre norocul lui Garcia, Biblioteca Congresului deține cea mai mare colecție de benzi desenate din Statele Unite, deci a avut de unde să aleagă și n-a trebuit să scoată prea mulți bani din buzunar.

Politicianul democrat, care fost primar al orașului Long Beach din California, stat în care a și fost ales pentru Congres, a transmis anterior și un mesaj pentru cei „deranjați” că încă este pasionat de benzi desenate: „Oricine înțelege benzile desenate știe că ele sunt o parte esențială a ficțiunii americane. Iar lecțiile învățate sunt de neprețuit. Sunt chestii serioase”.

„Avatar 3” va avea Na'vi malefici

În timp ce The Way of Water domină autoritar box office-ul nord-american, regizorul, producătorul și scenaristul său vorbește deja de al treilea film al francizei, James Cameron dezvăluind într-un interviu acordat cotidianului francez 20 minutesAvatar 3 va veni cu câteva elemente de noutate în ceea ce privește povestea.

Mai exact, vom vedea un nou trib Na'vi bazat pe foc și acesta nu va fi unul prea bun. „Focul va fi reprezentat de 'Poporul Cenușii'. Vreau să îi arăt pe Na'vi dintr-un alt unghi fiindcă până acum am arătat doar laturile lor bune. În primele filme sunt exemple umane foarte negative și exemple Na'vi foarte pozitive. În Avatar 3 vom face opusul”, a dezvăluit el.

„Vom continua să explorăm lumi noi, concomitent cu continuarea poveștii personajelor principale. Pot să spun că ultimele părți [ale francizei] vor fi cele mai bune. Celelalte au fost o introducere, un mod de a pune masa înainte de a o servi”, a adăugat el. În caz că ai uitat, e planificat ca Avatar să ajungă la 5 filme până în 2028.

În ceea ce privește al treilea titlu al francizei, filmările sunt deja gata, Cameron filmându-l simultan cu Avatar2. Dar vom mai avea ceva până să îl putem vedea, 20th Century Studios plănuind ca el să aibă premiera în cinematografe abia în decembrie 2024.

Cameron la premiera The Way of Water (FOTO: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia Images)

Avem un prim trailer cu Nicolas Cage în rolul lui Dracula

Universal Pictures a lansat joi primul trailer al viitorului său film inspirat de legenda vampirului transilvănean, unul în care rolul va fi jucat contelui va fi jucat de nimeni altul decât legendarul Nicolas Cage. Însă noul lungmetraj se va învârti în jurul lui Renfield, aghiotantul lui Dracula care în cartea lui Bram Stoker este prezentat ca un nebun schizofrenic care a fost spălat pe creier de vampir.

În Renfield însă personajul e mai degrabă un servitor devotat care devine treptat deziluzionat de rolul său și ordinele pe care este nevoit să le pună în aplicare. Iar când o polițistă de la Rutieră jucată de cântăreața și actrița americană Awkwafina intră în scenă, dragostea îl face pe locotenentul contelui să își reevalueze perspectiva asupra vieții și disponibilitatea de a-l ajuta pe Dracula.

Cu alte cuvinte, filmul va fi o comedie cu povestea în zilele noastre, Cage afirmând într-un interviu acordat celor de la Variety în decembrie 2021 că „atunci când găsești acel ton potrivit - comedie și horror - ca în 'Un vârcolac american la Londra', iese spectacol” și că Renfield este „super distractiv” tocmai fiindcă este o comedie.

Ah, și era să uit: rolul principal e jucat aici de actorul britanic Nicholas Hoult, pe care îl vom putea vedea și în Nosferatu, un remake aflat în lucru al filmului clasic din 1922 care va fi regizat de emblematicul Robert Eggers și în care Bill Skarsgård va juca rolul contelui. În ceea ce privește Renfield, acesta va avea premiera în cinematografele din România pe 7 aprilie, anul acesta.

P.S.: Ai văzut că Netflix a confirmat oficial că serialul „Wednesday” va avea un sezon 2, nu?

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, una specială dedicată unora dintre cele mai interesante povești de la Hollywood din 2022, o găsești aici: