Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aşteaptă să fie pusă în aplicare, începând cu luna septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care susține că au ajuns să mănânce „mai mult peşte decât românii”. Daea, ministru și în guvernele PSD, nu este la prima sa declarație despre cormorani, el afirmând, în 2019, că "cormoranii în România fac baie în piscine".

Petre DaeaFoto: Agerpres

Daea a făcut aceste declarații sâmbătă, într-o conferință de presă în Bistrița-Năsăud.

"Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică"

  • „În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii.
  • De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (...).
  • Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (...)
  • Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (...) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea, potrivit Agerpres.

El a susținut că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă”.

Daea a mai spus că efectivul de cormorani din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.

Petre Daea, în vârstă de 72 de ani, s-a întors la Ministerul Agriculturii la începutul acestei luni, după ce predecesorul său de la PSD Adrian Chesnoiu a fost pus sub urmărire penală pentru aranjarea unor concursuri de angajare.

Daea a fost ministru al Agriculturii și între ianuarie 2017 și noiembrie 2019, în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Anterior, în 2004, el a mai ocupat această funcție, timp de câteva luni, în Guvernul Năstase. Daea s-a remarcat de-a lungul timpului prin numeroase declarații „colorate” și „cugetări” care au provocat râsul.

Chiar după preluarea mandatului în luna iulie Daea a mai lăsat o cugetare ce a provocat zâmbetul audienței: „Să nu vă faceţi probleme dacă mă vedeţi noaptea, că pentru mine e zi". În urmă cu o săptămână, aflat într-un lan de porumb, Daea a pus pe fugă toți cameramanii de la televiziuni. „A intrat în porumb, fugi după el!”.

"Cormoranii în România fac baie în piscine"

În ianuarie 2019, Daea a susținut, în Parlamentul European, că "cormoranii în România fac baie în piscine".

Daea a primit mai multe întrebări de la europarlamentari, fără a răspunde însă concret și punctual. El a vorbit în PE și despre "îngrijorările pescarilor", dar și despre cormoranii care "în România trăiesc în piscine".

  • "Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (...), dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani.
  • Am discutat cu Vela, cu comisarul (n.r.comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți.
  • Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.
  • Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres", a mai afirmat Petre Daea.

El le-a mai spus europarlamentarilor că problema populațiilor de cormoroani nu este doar în România, asigurându-i că el știe despre ce vorbește:

  • "Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului, dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează".

Un cormoran mare (Phalacrocorax carbo) în Delta Dunării (Foto: Agerpres)

CITEȘTE ȘI: