Tribunalul București a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru brancardierul de la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală acuzat că ar fi detubat o pacientă care a decedat. Prima instanță hotărâse arestarea la domiciliu a brancardierului.

Spitalizare Covid-19Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sâmbătă, Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea Parchetului Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă a brancardierului și a decis arestarea la domiciliu a acestuia, pentru 30 zile.

Decizia a fost atacată de Parchet, iar Tribunalul Bucureşti a admis miercuri contestaţia procurorilor și a decis arestarea preventivă a brancardierului pentru 26 de zile. Decizia este definitivă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat, vineri seară, că brancardierul de la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti a fost reţinut, anchetatorii stabilind că bărbatul a intrat în salonul ATI înaintea colegilor şi, confundând pacienta cu una decedată care trebuia transportată, i-a scos sonda de intubare. El este urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Procurorii au precizat că, în 10 decembrie, la ora 15:30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon şi depunerea acestuia la morgă au fost solicitaţi mai mulţi brancardieri, între care şi inculpatul, precum şi o infirmieră.

"Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecţie, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aştepta pe ceilalţi şi, confundând cele două paciente, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a scos sonda de intubare de la pacienta în viaţă, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertaţi. Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive”, au mai precizat procurorii.

Pacienta detubată din greșeală avea 65 de ani și era internată de două săptămâni la unitatea medicală, fiind bolnavă de COVID-19.

"Există indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a sesizat organele competente, respectiv Parchetul și Poliția, care au declanșat imediat o anchetă, circumstanțele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate", au transmis reprezentanții spitalului.

Citește pe acest subiect: