Brancardierul de la spitalul Victor Babeș din București, care ar fi detubat din greșeală joi seară o pacientă de la ATI, care a decedat ulterior, a fost reținut pentru 24 de ore și i s-a deschis dosar penal, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Acesta urmează să fie prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Spitalul Victor BabesFoto: Spitalul Victor Babes

”În data de 10.12.2020, ora 15:30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secției de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon și depunerea acestuia la morgă au fost solicitați mai mulți brancardieri, între care și inculpatul, precum și o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecție, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aștepta pe ceilalți și, confundând cele două paciente, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a scos sonda de intubare de la pacienta în viață, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertați.”, se arată în comunicatul Parchetului.

Eeste vorba un bărbat de 58 de ani, angajat al unității spitalicești - brancardierul.

Pacienta care a murit la Spitalul Victor Babeș după ce ar fi fost detubată din greșeală de un brancardier avea 65 de ani și era internată de 3 săptămâni la unitatea medicală, fiind bolnavă de COVID-19. "Există indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalutui de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a sesizat organele competente, respectiv Parchetul și Poliția, care au declanșat imediat o anchetă, circumstanțele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate", anunță reprezentanții spitalului.

Spitalul admite că în după-amiaza zilei de joi, 10 decembrie, în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă "a avut loc un incident regretabil, soldat cu decesul unei paciente COVID-19, în vârstă de 65 de ani, internată în cadrul compartimentului începând din data de 25 noiembrie 2020".

Potrivit reprezentanților spitalului, există "indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalutui de Boli Infecfioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a sesizat organele competente, respectiv Parchetul și Poliția, care au declanșat imediat o anchetă, circumstanțele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate".