Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor din ţară să meargă în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei din comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare: "O excepţie necesară pentru un caz excepțional". Inițial Patriarhia a transmis că Secretariatul de Stat pentru Culte este cel care are obligaţia de a se implica în medierea conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei. În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate, ultima dintre acestea fiind miercuri, când a oficiat o slujbă în biserică la care au luat parte circa 60 de oameni, în condițiile în care Constanța este în carantină, iar slujbele sunt permise doar în afara bisericii, cu reguli stricte.

Patriarhul DanielFoto: Facebook/ Agentia de stiri Basilica

Patriarhia Română susţine că această este "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" şi se declară "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

Redăm integral comunicatul transmis joi după-amiază de Patriarhia Română:

  • "Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.
  • În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.
  • Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.
  • De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.
  • Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)}.

Inițial, Patriarhia a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu că Secretariatul de Stat pentru Culte este cel care are obligaţia de a se implica în medierea conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei.

  • "Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional.
  • Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte", a transmis Bănescu.

Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.

IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Tot miercuri, Poliția a amendat mai multe persoane care participau la o slujbă într-o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

IPS Teodosie a reacționat printr-o scrisoare deschisă transmisă premierului Ludovic Orban și Guvernului, în care spune că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Andrei să fie "călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet": "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?".

El a adus în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, "mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea".

  • "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
  • Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit", adaugă IPS Teodosie.

În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.