Patriarhia Română susține cauza lui IPS Teodosie și cere autorităţilor să permită pelerinajul la Peştera Sf. Apostol Andrei: O excepţie necesară pentru un caz excepțional

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2020, 16:15 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: Facebook/ Agentia de stiri Basilica
Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor din ţară să meargă în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei din comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare: "O excepţie necesară pentru un caz excepțional". Inițial Patriarhia a transmis că Secretariatul de Stat pentru Culte este cel care are obligaţia de a se implica în medierea conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei. În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate, ultima dintre acestea fiind miercuri, când a oficiat o slujbă în biserică la care au luat parte circa 60 de oameni, în condițiile în care Constanța este în carantină, iar slujbele sunt permise doar în afara bisericii, cu reguli stricte.
Patriarhia Română susţine că această este "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" şi se declară "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

Redăm integral comunicatul transmis joi după-amiază de Patriarhia Română:
 • "Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.
 • În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.
 • Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.
 • De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.
 • Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)}.
Inițial, Patriarhia a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu că Secretariatul de Stat pentru Culte este cel care are obligaţia de a se implica în medierea conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei.
 • "Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional.
 • Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte", a transmis Bănescu.
Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.

IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Tot miercuri, Poliția a amendat mai multe persoane care participau la o slujbă într-o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

IPS Teodosie a reacționat printr-o scrisoare deschisă transmisă premierului Ludovic Orban și Guvernului, în care spune că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Andrei să fie "călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet": "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?".

El a adus în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, "mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea".
 • "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
 • Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit", adaugă IPS Teodosie.
În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7410 vizualizari

 • +18 (30 voturi)    
  BOR va vrea morti, fraierilor (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:25)

  emil bobu [utilizator]

  Sunteti mai valorosi morti, ca sa dati bani de inmormantare.

  Numai ratele la Mercedes conteaza, voi nu.
  • 0 (4 voturi)    
   esti naiv.. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 8:22)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   .. tu crezi ca astia isi fac rate la mertzan ca tine, sarakule? astia il cumpara cu sacu jos.
 • +20 (28 voturi)    
  BORul in evul mediu tarziu ! (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:26)

  Plagarus [utilizator]

  Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac si doar argintii ii mai anima !!!
 • +18 (24 voturi)    
  BOR-ul (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:27)

  nahir [utilizator]

  lui danny la fel de inconștient ca și ÎPȘ Teo.
 • -17 (23 voturi)    
  Ghinion (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:30)

  Mazeta [utilizator]

  În pandemonie, singura excepție permisă este pelerinajul și închinarea la Sf. Apostol Sparanghel.
 • +13 (17 voturi)    
  k (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:32)

  cartofiprajiti [utilizator]

  popi ne/buni ...
 • +24 (28 voturi)    
  Mostra de inconstienta (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:33)

  mini_max [utilizator]

  Cum poti solicita exceptia in astfel de cazuri? Garanteaza IPS Teodosie sau Patriarhul ca oamenii care ar participa la acest pelerinaj vor fi protejati de COVID, ce inseamna tampenia asta? Discrediteaza realmente credinta in spiritul ei si pe cei care impartasesc valorile crestine pe care Domnul Iisus ni le-a aratat.
 • +19 (25 voturi)    
  - (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:36)

  andrei9999 [utilizator]

  Ce caz exceptional? Nu e in fiecare an sarbatoarea? Chiar nu puteti sa stati cuminti in case o (1) data?
  Sincer sper, desi nu cred ca o sa se intample, ca proprii credinciosi sa boicoteze aberatiile bisericii si sa ramana popii singuri sa cante pentru ei.
  Fericiti cei saraci cu duhul
 • +17 (21 voturi)    
  de vina sunt judecatorii (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:37)

  Antenistontel [utilizator]

  care s-au fofilat cand satana de constanta a fost prins ca a fraudat din fondurile europene!
 • +16 (22 voturi)    
  De acord! (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:38)

  Andy500 [utilizator]

  Mergeti acolo care vreti!
  DAR, cand reveniti acasa, stati 14 zile in carantina.
  Daca va ia dracu', sa va ia doar pe voi!
  • +14 (14 voturi)    
   si acasa sa ramaneti (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:37)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   Nu ocupati paturile de ATI, adica frate daca ai ajuns la pelerinaj, sa te pua sa completezi o declaratie prin care pentru orice boala ai avea te duci la pestera sa te vindeci nu la spital!!!!! Iar daca ai covid sa iti puna cruce rosie pe usa sa vada oamenii si sa ocoleasca, caci prostia e molipsitoare...
 • +11 (19 voturi)    
  ??? (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:44)

  Luccian [utilizator]

  Si cine raspunde daca va muri si chiar un singur om ?
  Cine garanteaza ca nu se vor fi infecta acolo unii de la altii sau chiar mai rau de acolo se va raspandi la familii si asa mai departe...?
  • -12 (16 voturi)    
   Acum cine raspunde? (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:51)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Luccian

   Pentru cei care mor acum, cine raspunde? Dumneata? Guvernul? Vecinii? Ai impresia ca cei care au murit si mor au fost toti in pelerinaje?
 • +17 (23 voturi)    
  Niste mizerabili. (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:45)

  Cataleya [utilizator]

  Ameninta cu "furia poporului" de parca ei n-ar avea nicio vina.
  Ar fi fost suficiente doua declaratii publice din partea acestui turnator si din partea BOR ca sa-i indemne pe oameni sa stea acasa si totul ar fi fost ok.
  Niste smintiti care ar merita sa infunde puscaria!
 • +15 (19 voturi)    
  Excepti necesara / (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Poate ca tot exceptie ar fi sa plateasca si BOR impozite pentru averile nesimtite
 • +12 (18 voturi)    
  Orbanica daca le dai voie (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:46)

  Francisc 1 [utilizator]

  pierzi mai multe voturi decat pierzi daca nu le dai voie , nu uita care e votantul PNL si care PSD!
 • +16 (18 voturi)    
  BOR.. (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:46)

  rochiri [utilizator]

  Indeamna la nerspectarea legilor..
 • +15 (17 voturi)    
  extraordinar (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:55)

  MG [utilizator]

  STAT in STAT.
  Spitalele sunt pline si ei vor adunari.
 • +15 (17 voturi)    
  ce le-ar fi placut la nea astia (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:58)

  Captain Obvious [utilizator]

  sa fi trait pe vremea inchizitiei
 • +14 (16 voturi)    
  Guvern rezistâ ! Curaj ! (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:00)

  Venier [utilizator]

  Aceastâ bisericâ cu legi medievale trebuie reformatâ,
  Se simte bine progresul vestului catolic si reformat fatâ de estul ortodox,
  • +7 (9 voturi)    
   hmm (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:41)

   287 [utilizator] i-a raspuns lui Venier

   ati auzit de vreun inalt prelat catolic mort de covid? nuuuu... doar in Romania, Serbia, Grecia, Muntenegru.
   Totusi nu ortodoxia ar fi cauza, dupa parerea mea, ci STATE slabe ce permit bisericilor sa se comporte ca in Evul Mediu, sa decida alegeri si sa interzica progresul
 • +18 (22 voturi)    
  Orban nu trebuie sa cedeze! (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:03)

  Cataleya [utilizator]

  Iar lui Teodosie ar trebui sa i se deschida inca un dosar penal.
  Pana si justitia a decis ca Teodosie bate campii.
  Acum ameninta cu revolta?
  Cine o sa se revolte?
  Cateva sute de PSD-isti platiti cu faina si ulei?
  De fapt Teodosie incearca sa se razbune pe stat din cauza dosarelor deschise si vrea sa intimideze justitia cu o revolta in caz ca va ajunge dupa gratii!

  Daca Dumnezeu e sus si vede, asa cum sustine toata popimea, sper sa vada foarte bine de data asta, cum un ipocrit profita de religie ca sa-si satisfaca poftele personale de marire (si ca sa scape de justitie)
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:04)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Caz exceptional (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:06)

  cicci [utilizator]

  Era caz exceptional daca era iminenta invierea lui Andrei si imposibilitatea amanarii vizitei pentru anul viitor. Dar cum sigur nu se va intampla asta, nu vad exceptionalitatea, dat fiind contextul actual.

  Ps. Majoritatea cultelor, cu mici exceptii izolate, s-au pozitionat in sprijinirea autoritatilor, doar preafericitii astia sunt gica-contra. Totusi, singura consolare e ca nu e o chestie nationala, la fel de pr@&$1 sunt si in Serbia, Macedonia, etc.
 • +9 (11 voturi)    
  Sanatatea credinciosilor? (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:08)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Patriarhia incepe prin a-si exprima preocuparea pentru protejarea sanatatii credincioşilor, iar apoi continua cu ceea ce o doare de fapt: legal, activitatea BOR este afectata. Nu conteaza ca e vorba de o pandemie, ca si altii sunt in aceeasi situatie (si nu ma refer doar la biserica, ci si la invatamant, economie). Puteti lua orice fel de masuri, le sustinem, insa nu indrazniti sa ne atingeti pe noi. Noua trebuie sa ne mearga bine, nu mai conteaza ca sunt si asa tot mai multe cazuri noi si ca spitalele fac cu greu fata situatiei, noi indemnam enoriasii sa faca asa cum vrem noi, chiar daca isi pun in pericol sanatatea si este impotriva legii.

  Nu e vorba de biserica in sine si de credinciosi, ci de ierarhii BOR, care tin neaparat sa clameze rolul de forta conducatoare in tara. Ce uita ei este ca o astfel de pozitie nu este clamata, ci se castiga pe baza unei autoritati morale construite in timp. Poate nu ar fi rau daca acesti ierarhi s-ar inspira putin de la atitudinea fratilor lor catolici.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:09)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Patriarhia (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:11)

  Vecin [utilizator]

  se descalifica aparand un impostor obscurantist ca Teodosie, care ameninta constant autoritatile, pune in pericol viata enoriasilor lui din motive de trufie personala si a desconsiderat inclusiv recomandarile la prudenta ale lui Daniel.
  „Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu”, zice sulfa. De cand inseamna sa-l batjocoresti pe Dumnezeu daca in vreme de pandemie te abtii sa faci o excursie la o pestera din Dobrogea unde nimeni n-a dovedit ca a calcat vreodata personajul Andrei descris in Evanghelie?
  • +4 (4 voturi)    
   oare (Joi, 26 noiembrie 2020, 21:00)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Vecin

   Chiar se descalifica? Dar cine crezi ca l-a pus pe spagovean sa faca circ? Chiar crezi ca misca ceva sau cineva in BOR fara acordul d-lui Ciobotea?
 • +18 (18 voturi)    
  Ce e exceptional ? (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:13)

  nyivus [utilizator]

  Ce naiba "cauza exceptionala" ? Cum dreq alte confesiuni n-au probleme in a respecta legea, dar popimea ortodoxa trebuie sa fie neaparat cu doua perechi de coaie ? De ex. greco-catolicii şi catolicii au amanat toate pelerinajele si aproape peste tot slujbele se transmit online si niciun credincios n-a intrat in fibrilatie din cauza asta. De ex., la pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc se strang in fiecare an circa 300 de mii de oameni. Anul acesta n-a fost nicunul. NICIUNUL. N-a demonstrat nimeni, n-a urlat nimeni, toti au stat acasa si s-au uitat la slujba pe internet. Nu inteleg, care e problema Bisericii Ortodoxe ?
  • +4 (4 voturi)    
   uite care e (Joi, 26 noiembrie 2020, 21:05)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui nyivus

   Spre deosebire de aia catolica, beserica ortodoxa este manevrata cu sforicele de fratii lor mai mari de la rasarit. Care fac tot posibilul sa destabilizeze Romania, si Europa in general. Si care ar fi foarte fericiti daca ar putea provoca intrarea in colaps a sistemului sanitar de la noi. Asa ca au primit ordin: bagati pelerinaje si impartasanii la greu. Si daca nu merge, instigati la nesupunere civica si la revolte. Win-win.
 • +11 (11 voturi)    
  mda (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:13)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  In loc sa vrea binele populatiei, ei vor sa contribuie la vatamarea ei. Si normal, cei ce ii urmeaza o fac voit fara sa le pese ca nu ar suferi doar ei, ci si cei dragi, mai ales cei susceptibili sau cu grad de risc mare.

  O sfidare si razbunare juvenila doar asa ca sa arate ca muschii lor "este" mai mari ca ai legii.

  Cat mai dureaza pana vine proiectul impozitarii bisericilor?! Hai ca deja m-am plictisit.
 • +14 (16 voturi)    
  Acest Teodosie este un nemernic. (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:16)

  Cataleya [utilizator]

  care chiar crede ca e sub protectie divina.

  Si turnator dovedit si cu dosare de frauda, acest individ este chintesenta raului in BOR!
  Sper ca Orban sa nu cedeze, mai ales dupa ce si justitia i-a trantit usa in nas acestui parvenit cu sutana aurita si cu masina de lux la scara.
 • +1 (11 voturi)    
  Covidu'... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:20)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. a pus rascumparare $1milion pe barba lu' Dany.
  • +3 (7 voturi)    
   sfinti exceptionali (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:46)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Sf. mc. Pandèmie trebuie slujit si el cumva, nu ?
  • +6 (8 voturi)    
   Habotnicia laica... (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:18)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   În tara habotniciei laice, pe cine nu lasi sa moara, nu te va lasa sa traiesti.
   "Calculele" politrucilor ne vând viitorul festinului feudalist al unei Biserici nereformate, rigide si needucate, grobiana si nesimtitoare la suferinta "oilor" ce-i pasc minciuna si-si închipuie ca au apucat pe Dumnezeu de mâna.
   Numai ca, "Mana lui Dumnezeu" tocmai a murit ;-)). Au ramas doar niste turnatori ai Securitatii care ne dau lectii de "democratie" religioasa.
   Oare nu exista legi pentru cei ce se opun îngrijirii medicale? Sau legile sunt doar pentrur prostimea tacuta (cu ajutorul pumnului în gura), nevoiasi ce mor de foame pentru ca nu pot lucra nici macar "cu ziua" pentru a-si întretine familia ?
   Pe ce mizeza Biserica ?
   Pe prostia credinciosului dresat sa creada ca popa este agentul, este impresarul unei entitati nedecelabile dar prezenta în folclorul delirului colectiv. Aceasta nu este credinta. Aceasta nu este eliberare (de suflet, de speranta, de cuget, etc).
   La Dumnezeu, pentru cei credinciosi, se ajunge DOAR prin legatura DIRECTA cu fiorul Duhului Sfânt si nu pupand mana sperjurului aurit.
   Câti au citit Biblia ? Câti s-au trudit s-o înteleaga ? Si, pâna la urma, cine a înteles-o cu adevarat ? (Cum mi se poate explica gustul laptelui (de exemplu) daca eu n-am baut lapte niciodata ?). CUVÄNTUL nu poate explica niciodata adevarul a ceea ce exista. Sunt unii care studiaza voroava LUI, toata viata si tot nu reusesc sa o înteleaga complet. Cum poti, cu câtiva ani de "studii" relgioase sa pretinzi ca detii ADEVARUL? Si totusi la noi, fuduli nuielei "învatatorului", impostori cu dosar de turnator, ne învata "adevarul" lui Dumnezeu. Ne învata ca întinzând mâna dupa cei câtiva banuti ai babutei ce-si vinde patrunjelu' în piata (si ia amenda !), ei ne faciliteaza "o pila la Dumnezeu". În lumea Justitiei aceste practici îsi au legi lor foarte clare cu articole foarte dure, dar doar pentru babuta dublu pedepsita nu si pentru cel ce buzunareste cu nesimtire credulitatea omeneasca
 • +10 (16 voturi)    
  Exceptie... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:21)

  Laurentiu78 [utilizator]

  de la lege?!

  Cum vine asta?..OUG?
 • +15 (19 voturi)    
  Criminali. (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:29)

  asavreau [utilizator]

  BOR.Nu-i de mirare,pentru BOR oamenii sunt buni,devin sfinți după ce mor.
 • +17 (19 voturi)    
  Idioților (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:33)

  raulito [utilizator]

  v-au rămas vistieriile goale?
 • +23 (25 voturi)    
  Mafiotii ies la atac!!! (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:34)

  dandra [utilizator]

  Cat tupeu, cata obraznicie, cata nesimtire, cata lipsa de respect pentru legile statului si pentru cei care au avut grija sa nu infecteze pe altii in pandemie.

  Pana cand.....
 • +19 (21 voturi)    
  incredibil... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:40)

  marius.. [utilizator]

  .....dar adevarat!
  Chiar isi bat joc de tot, se cred mai presus de oricine. Nu conteaza situatia existenta in spitale SI nu-i sensibilizeaza apelurile medicilor care cad din picioare de oboseala incercand sa-i salveze pe cei bolnavi.
  Vor o EXCEPTIE!!!
  Nimic nu mai e la fel pentru nimeni si fiecare incearca sa se adapteze la realitatea prezenta, inclusiv copiii, care de atata timp se chinuiesc cu scoala online, Dar nu si pentru ei, nu-i intereseaza... Vor exceptie. De asta Romania a ajuns asa, din cauza exceptiilor....de la tot, inclusiv de la lege, care nu mai este la fel pentru toti. Sunt ortodox, dar constat tot mai mult rigiditatea acestei religii, indoctrinarea si lipsa totala de adaptare la prezent.
 • +16 (18 voturi)    
  Oare ? (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:40)

  danmarian [utilizator]

  Are mai multa minte "preafericitul" Daniel ? Popii nostri parca au turbat !!
 • +19 (21 voturi)    
  ce rusine de comunicat (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:40)

  Pink Z [anonim]

  Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor ... adica cum e preocupata ? Ce face in directia asta?

  Nimic. Mai mult, indeamna la nerespectarea regulilor si a legilor. Ei sunt deasupra, nu pot fi amendati sau constransi sa le repecte. Si, in puls, ameninta cu rebeiliune.

  Sa va fie rusine BOR !
 • -14 (22 voturi)    
  why ? (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:41)

  gnd [utilizator]

  Nu inteleg de unde atat de multa lume care nu vrea altceva decat sa spuna altora ce si cum si cat si unde au voie sa faca.
  Care este problema daca oamenii vor sa mearga la pelerinaje sau la slujbe. Sint adulti, cunosc riscurile la care se expun. Sintem oameni liberi sau nu ?
  De cand a devenit acceptabil ca statul, sau o parte a societatii sa dicteze altei parti a societatii ca nu au voie sa faca ceva anume care pe primii nu ii afecteaza in nici un fel.
  Cine vrea sa stea in casa e liber sa o faca. Se pot comanda cumparaturile la usa, se poate comanda mancare gata facuta, inclusiv medicamente, nu exista absolut nici o problema ca cine vrea sa stea in casa pentru tot restul vietii de acum inainte sa o poata face.
  Cine vrea sa isi traiasca viata in continuare, la fel de bine este liber sa o faca.
  Incetati cu prostiile astea.
  • +10 (12 voturi)    
   Nu stiu cum e ... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:59)

   Hababaeba [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   pe planeta de unde vii insa de vreun an incoace pe planeta noastra cine se imbolnaveste mai imbolnaveste si pe altii. Cam asta e pe scurt...Libertatea e buna bana nu ii bagi si pe altii in groapa. Pentru detalii incerca altceva decat A3.
   • -4 (8 voturi)    
    tot nu inteleg logica (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:38)

    gnd [utilizator] i-a raspuns lui Hababaeba

    Nu inteleg cum as putea imbolnavi pe cineva care sta izolat in casa ? Poti sa-mi explici cum functioneaza ? Riscurile sint cunoscute, si conform cifrelor oficiale, pentru persoane sub 70 de ani, undeva la 0.0x%, dar nici nu conteaza, poate sa fie si Ebola cu 50% mortalitate, ca tot nu ai tu dreptul sa-mi spui mie sa stau inchis.
    La fel ca si cu orice alta boala sau risc de moarte din viata de zi cu zi, este dreptul meu, si doar al meu, sa hotarasc daca vreau sa imi asum acest risc sau nu, asa cum este si al tau sa hotarasti pentru tine insuti. Inca o data, daca cineva vrea sa nu se imbolnaveasca, sa STEA ACELE persoane in case, nu toata populatia.
    Cred ca e clar pentru toata lumea ca acest virus nu dispare indiferent cat de draconice masuri se iau. Prin urmare, conform riscurilor cunoscute, daca vrei sa nu te imbolnavesti, te invit politicos sa STAI TU inchis in casa, iar eu sint liber sa decid pentru mine si sa imi asum acest risc si sa ies din casa si sa fac ce vreau, daca vreau. Acum cat mai putem, ca daca ne mai inchideti mult in case pe toti fortat vom muri de foame in curand din dezastrul economic ce va veni.
    • +3 (5 voturi)    
     nu ai cum sa intelegi (Joi, 26 noiembrie 2020, 21:10)

     fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui gnd

     nu-ti mai bate capul. mai bine explica-mi de ce s-a umflat asa orzul in tine? de unde esti tu asa plin de drepturi? cine ti le-a dat? ti-ai pus problema ca inainte de avea miliarde de drepturi, ai obligatii?
     • -3 (3 voturi)    
      comunismul il ai in ADN (Vineri, 27 noiembrie 2020, 0:53)

      gnd [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

      Drepturile ni le-a dat Dumnezeu tuturor cand ne-a adus pe lumea asta de-impreuna cu liberul arbitru si libertatea de a alege fiecare pentru noi insine, si nu avem nevoie de comunisti ca tine care sa ne lase fara ele. Te rog sa stai tu in casa atat cat iti doresti, si sa nu mai dictezi altora ce sa faca.
      Nu s-a umflat nici un orz stai linistit.
      • +3 (3 voturi)    
       asa? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 9:20)

       fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui gnd

       poti te rog sa-l aduci la o discutie pe nenea ala care zici ca te-a adus pe lume si ti-a dat drepturi, sa ne lamureasca? eu aveam senzatica ca m-a adus pe lume maica-mea, dar na, in ziua de azi orice e posibil. oricum, cine te-o fi adus, odata cu drepturi ti-a dat in primul rand obligatii, nu exista una fara alta. si ma tem ca in casa o sa stai si tu, eventual in una cu niste obiecte metalice decorative la geamuri, daca insisti.
  • +7 (9 voturi)    
   serios? (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:13)

   heimdallr [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   De ce cresc prețurile, de ce facturile la utilități cresc, de ce se modifică taxele, de ce înmatriculez mașina, de ce nu pot descărca de pe internet cu viteză infinită? De ce se întâmplă aceste lucruri că eu vreau altceva și nu are nimeni dreptul să îmi spună cum să fie? Doar sunt liber și fac doar ce vreau eu, nu? La construcția unei case de ce am nevoie de autorizație, e treaba mea ce fac, unde fac, cum fac, nu? Pe planeta proprie da, facem ce vrem dar dacă trăim într-o societate mai există și îndatoriri nu doar libertăți.
   • -1 (1 vot)    
    Fain (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:58)

    Gelum [utilizator] i-a raspuns lui heimdallr

    pe textul de mai sus aud o melodie de la Vama Veche...Bravo, bine spus.
 • -18 (26 voturi)    
  OK, deci (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:42)

  hdd [utilizator]

  sunt anti-BOR
  și nu sunt practicant religios

  iar aici nu e niciun "caz excepțional".
  Caz excepțional e că avem pandemie.

  Dar
  "o să mă lupt până la ultima picătură de sânge la dreptul tău de nu a fi de acord cu mine" (Ion Rațiu, citându-l pe Voltaire).

  Cred în dreptul inalienabil al oamenilor de a se deplasa și organiza. Chiar dacă nu îmi convine ce fac.

  Nicio forță politică, niciodată, nu va fi îndreptățită să oprească un cetățean să se ducă undeva, să organizeze ceva, indiferent de situație.

  Îngrădirea aceasta se poate face doar prin consens democratic.

  Ne trebuie o consultare socială pe tema restrângerii libertății. Noi nu am ales guvernanții să ne facă javrele lor.

  Concret, de alegeri trebuie adăugat un referendum în care să optăm între securitate medicală și libertate/inconștiență/risc de moarte.

  Nimeni nu poate lua această decizie pentru mine.

  #referendum #libertate
  • +11 (15 voturi)    
   ... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:48)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   „Nicio forță politică, niciodată, nu va fi îndreptățită să oprească un cetățean să se ducă undeva, să organizeze ceva, indiferent de situație.”

   Tu îți dai seama cât de stupidă e afirmația asta? Cu afirmații de astea absolute o să avem în curând grupuri de cetățeni îngrijorați care protestează la Victoriei pentru dreptul de a traversa pe culoarea roșie a semaforului, pentru că ei trebuie să se poată deplasa liber, indiferent de situație.
  • +7 (13 voturi)    
   zau ?<br> (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:51)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui hdd

   E o aberatie...cand te imbolnavesti, tot la 112 suni, nu ?
  • -6 (8 voturi)    
   Nu (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:52)

   gnd [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Libertatea nu se decide la referendum. Libertatea nu ne-o da statul/guvernul si nici o parte a societatii prin vod. Libertatea o avem ca un drept fundamental care nu este negociabil si nici "votabil".
  • +7 (9 voturi)    
   covid (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:57)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Amice, amesteci lucrurile dupa metoda alba-neagra...
  • +6 (10 voturi)    
   libertate (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:07)

   heimdallr [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Discuția despre libertate e complexă și e greu de dezbătut pe un chat la un articol dar deși la nivel teoretic oamenii pot avea libertate absolută, la nivel practic oricine trăiește în societate cu alți oameni are o libertate relativă. Și e relativă la legile acelei societăți fie ele scrise sau nescrise. Da, nimeni nu te poate opri să mergi să faci ce vrei unde vrei cu cine vrei dar ține cont că dacă un om omoară alt om, fură, violează, distruge etc. are șanse mari să ajungă la închisoare. Deci în societate nu ai doar libertăți, ca individ în societate ai și responsabilități și există și așteptări de la tine ca individ. Văd deseori conceptul acesta că băi de când cu revoluția suntem liberi și facem ce vrem noi, nu are nimeni dreptul să ne comenteze ceva. FALS, ești liber să faci ce vrei atâta timp cât nu încalci legea. Iar problema cu restrângerea drepturilor de circulație pe teritoriul țării la noi există din cauză că s-a făcut acest lucru prin intermediul guvernului și nu al parlamentului. Alte țări au emis legi noi care să poată fi folosită în această pandemie, la noi parlamentul a sabotat asemenea eforturi. Cât despre aspectul democratic de a consulta populația penru orice aspect e iar o invenție. O democrație are instituții alese în mod democratic care au ca scop tocmai să ia decizii și să implementeze acele decizii. Nu consultăm populația la tot pasul.
 • +4 (4 voturi)    
  Pfoa, Daniel e santajabil! (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:16)

  Remarque [utilizator]

  Ca in orice tara medievala care se respecta, in Romania biserica are garantata puterea, scutirea de taxe, venituri ilicite plus garantia de a incalca orice lege fara pedeapsa. Tomita asta forteaza toate limitele, dovada ca veniturile sunt grav avariate.
  Intreb si eu, retoric: instigarea asta la pelerinaj in timpul unei pandemii declarate, cu carantinarea localitatilor, nu se incadreaza la zadarnicirea combaterii bolilor?
 • +6 (6 voturi)    
  Cind BOR se pune inaintea Statului Romania (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:21)

  ofCAER [utilizator]

  Caci dupa mintea (aia numai hrapareata) BOR, Statul trebuie sa tina cont de „caracterul exceptional” al sarbatorii Sf. Andrei (care are loc in fiecare an!) iar nu BOR sa tina cont de caracterul exceptional al pandemiei CoViD-19 (ceva care apara odata la un secol!)!
  Sictir, ba, fariseilor ce sunteti!
  Altceva: „rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român”. Care e, ba, „rolul” asta? A dat mina cu Decebal, cu Scorilo, cu Duras, cu Burebista - cu asta nu, ca sigur era mort? Le-a transmis porunca sa se crestineze?! Ce cauta, ma, „poporul roman (cu a din a)” in Dobrogea de astazi, care era provincie romana?! Ce-aveti, ba, cu memoria Apostolului, de i-o intinati in felul asta? La o aruncatura de bat distanta de „pestera” se inalta Columna lui Traian, ridicata la citeva decade dupa trecerea in nefiinta a Sf. Andrei - de ce nu se mentioneaza nimic, pe nici o fresca, despre „rolul exceptional”? Si veniti voi, dupa doua mii de ani, sa prostiti poporul ca acolo a tinut Sf. Andrei predici?!
  Sictir, ba, definitiv!
 • +9 (11 voturi)    
  cele mai sarace tari (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:33)

  Adry@n [utilizator]

  Cele mai neevoluate tari, tarile profund religioase, ca vorbim de cele ortodoxe, cu o biserica inapoiata sau ca vorbim de cele arabe. Nu vorbim acum de dubai si mai stiu eu ce oaza care a descoperit gaze si petrol, desi daca ne uitam sunt neevoluate, sunt precum manelistii nostri cu haur si turnulete dar nu stiu sa deschida gura, au prejudecati si ingradesc drepturile altor minoritati.
  In olanda o mare parte din populatia tarii nu cred in biserica si nu sunt afiliati ei. Bine istoria i-a invatat sa nu aiba incredere in catolicii spanioli care cu crucea in mana omorau oameni de alta credinta... Acolo si-au gasit linistea multe religii persecutate de inchizitie...
  Oamenii sunt rationali nu au nevoie de minuni.
  Zic de Olanda ca eu sunt catolic si am fost cand eram mic impreuna cu biserica catolica si cu diferite misiuni, nu sunt credincios practicant dar am fost sa cutreier lumea, iar biserca catolica face astfel de misiuni in tari lovite de dezastre, am fost in croatia/montenegru in urma cutremurului am fost in italia am fost in franta. Si am ajutat nu trebuie sa fiu cu doamne doamne in gura de dimineata pana seara si sa imi barfesc vecinii sau sa spurc pe net pe cei ce sunt de alta parare.
  Nu am vazut o misiune facuta de biserica ortodoxa prin banii colectati sa ajute in cazuri de dezastru natural sau sa ajute oameni saraci. Doar cate un preot din omenie am vazut. Care e rostu biserici ? sa invrajbeasca oamenii? Eu as desfiinta biserica ortodoxa.
  Sa va dati seama ce inseamna biserica catolica vs cea orotodoxa. La cea catolica in cursul saptamanii exista slujbe dimineata de o jumatate de ora sau mai putin sau seara. Adica au respect pt oameni, caci oamenii muncesc. Una din bunicile mele era ortodoxa practicanta in weekenduri era la biseruica de dimineata pana seara venea jumatate de ora sa dea la animale sa manance si fugea la biserica. Slujba nu era pt oamenii normali sa vina 20 de minute, era pt a te tine ocupat de dimineata pana seara.
 • +8 (10 voturi)    
  Mergeti dar calculati-va costurile! (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:34)

  Alui [utilizator]

  Lumanarile, groapa, crucea, coliva, ...
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:55)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  „Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau” (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:57)

  unmihai [utilizator]

  i-a spus Iisus diavolului cand l-a pus sa se arunce de pe templu. Cand aud mai marii bisericii indemnand la neascultarea stapanirii laice (impotriva a ceea ce a zis Iisus "Dati cezarului ce este al cezarului") , cand aud cum indeamna la nepurtare de masti si la adunari dinttr-astea, prea imi pare ca ne pun sa ne "aruncam de pe templu".
 • +6 (6 voturi)    
  Fapt exceptional? (Joi, 26 noiembrie 2020, 20:05)

  feroviarul123 [utilizator]

  Pai si nu a fost la fel si la Iași când au sărit pelerinii pe jandarmi? Si au fost lăsați ca nu demonstrau împotriva pzd. Repet : de ce acest popar mai este in BOR? De ce se permit astfel de excepții? De ce nu se dau drumul la cluburi sau la stadioane? ca meciurile sunt totuși niște evenimente unicat. Slujbele la biserica sunt la fel de 2000 de ani. De fapt cam aici e problema. sunt prea multi care trăiesc in epoca de piatra.
 • +4 (4 voturi)    
  Permiteți (Joi, 26 noiembrie 2020, 21:03)

  billy34 [utilizator]

  în mod ordinar, o taxă, un impozit, ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  ma da (Miercuri, 2 decembrie 2020, 17:29)

  liviu_ [utilizator]

  eu vreau a fac un miting de 100k oameni... e un caz special si vreau aprobare! pai ce e discriminarea asta?!

  binserica dovedeste cat de PENIBILA si ahtiata dupa bani e !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by