Treizeci şi nouă de persoane au fost amendate, miercuri, de poliţişti pentru că au participat la o slujbă religioasă la o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Constanţa, miercuri, poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi că în interiorul unei biserici din municipiul Constanţa ar fi oficiată o slujbă la care participă mai multe persoane care nu respectă măsurile de protecţie sanitară. Acolo au ajuns poliţiştii şi jandarmii constănţeni, care au constatat că faptele sesizate se confirmă.

Forţele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecţie şi nu respectau măsurile de distanţare socială. Acestea au fost sancţionate contravenţional, valoarea totală a amenzilor fiind de 4.500 de lei.

La această biserică, slujba religioasă era oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, scrie News.ro.

Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.

În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.

Recent, el a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.