Un nou dosar penal a fost deschis de anchetatori în scandalul de fraudă la alegeri de la Sectorul 1, de data aceasta în urma imaginilor difuzate de Antena 3 miercuri seară în care apar mai multe persoane care ar umbla, în prezența jandarmilor, la sacii de voturi dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1, argument pentru PSD să acuze USR-PLUS de fraudă și să ceară renumărarea voturilor.

Saci voturiFoto: Gabriela Firea

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Călin Bogdan, a declarat joi, pentru HotNews.ro că astăzi a fost deschis un dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Dosarul penal - în care se fac cercetări in rem (pentru faptă) a fost înregistrat în baza unei sesizări din oficiu, ca urmare a apariției în spațiul public a înregistrării video din sala în care sunt ținuți sacii cu buletine de vot, a preciat reprezentantul Parchetului.

Este al doilea dosar penal deschis sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, primul fiind deschis în 28 septembrie după ce Clotilde Armand și echipa sa l-au acuzat de fraudă pe primarul PSD în exercițiu, Daniel Tudorache, susținând că ar fi fost sustrase procese-verbale. În acest dosar se fac cercetări în rem pentru falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Antena 3 a difuzat miercuri seară imagini în care mai multe persoane ar umbla, în prezența jandarmilor, la sacii de voturi dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1. Gabriela Firea a preluat rapid imaginile pe pagina sa de Facebook și cere repetarea alegerilor, acuzând frauda, în timp ce Clotilde Armand, care și-a proclamat victoria la Primăria Sectorului 1, acuză la rândul său un ”Fake News” pentru că imaginile ar fi de la procesul de numărare a voturilor.

Imaginile distribuite de Gabriela Firea ar fi fost surprinse, potrivit Antena 3, de camera de supraveghere din sala în care erau depozitați sacii cu voturile de la Sectorul 1, în clădirea Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1, și arată nişte persoane în interior alături de jandarmi. Imaginile ar fi fost înregistrate luni spre marți.

Jandarmeria București a reacționat spunând că încăperea în care erau depozitate voturile de la BES1 a fost desigilată la cererea președintelui Biroului Electoral Sector 1 și s-a întocmit, de fiecare dată, un proces verbal.

Clotilde Armand care și-a proclamat victoria în alegerile pentru primăria Sectorului 1 a prezentat joi noi detalii legate de ”manipularea ordinară” pe care PSD a pus-o în scenă la Antena 3. Politicianul spune că imaginile difuzate cu saci de voturi reprezintă o acțiune de intimidare a președintelui Biroului Electoral Sector 1, procurorul Sprîncu Nicolae, care astăzi trebuie să ia o decizie cu privire la sesizarea PSD de anulare a scrutinului. Candidatul PSD Dan Tudorache a susținut, la rândul său, că imaginile indică faptul că alegerile au fost viciate și, în opinia sa, se impune anularea scrutinului.

Biroul Electoral Central a respins miercuri cererea PSD de renumărare a voturilor la sectorul 1, însă Dan Tudorache mai așteaptă o decizie, cea a Biroului Electoral Sector 1 (BES1). Aceasta în condițiile în care PSD a înaintat și către Biroul Electoral de Sector o solicitare de renumărare a voturilor, potrivit afirmațiilor candidatului PSD. Un alt birou electoral, cel de la Sectorul 5, a decis renumărarea voturilor.