Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în fața fostului sediu al redacții Charlie Hebdo. Două personae, joi jurnaliști ai agenției de presă Premières Lignes aflată în aceeași clădire în care își avea sediul redacția Charlie Hebdo, au fost rănite. În total, șapte persoane au fost reținute în legătură cu atacul, implicit principalul suspect, care a fost arestat imediat după atac.

Atac langa fosta redactie Charlie Hebdo Foto: Captura video

22.30: ”Evident este un act de terorism islamic” (ministru de Interne). Alți cinci bărbați au fost reținuți.

19.10: Al doilea suspect arestat este algerian (surse din cadrul Poliției)

16.50: Unul dintre atacatori este un pakistanez de 18 ani. (Surse poliție)

16.30: Viața celor două victime, doi jurnaliști, nu este în pericol, a spus premierul. De asemenea, Jean Castex a declarat că unul dintre atacatori s-a născut în Pakistan.

15.32 Apar primele mărturii ale colegilor celor care au fost răniți în atac.

«Doi colegi fumau o țigară, în stradă. Am auzit urlete și m-am dus la fereastră. În acel moment l-am văzut pe unul dintre colegii mei, mânjit de sânge, urmat de un bărbat care avea un cuțit. Știm că doi dintre colegii noștri sunt răniți, însă nu aveam încă alte informații”, a povestit un angajat al agenției de presă pentru AFP.

15.21 Parchetul antitero s-a austosesizat și va prelua ancheta. Premierul Jean Castex și ministrul de interne se deplasează la fața locului.

15.11 Al doilea suspect în atacul de vineri dimineața a fost arestat. Potrivit presei franceze, acesta ar fi fost prins la metrou.

14.47 A fost formată celulă de criză la Ministerul de Interne, relatează presa franceză.

De asemenea, a fost deschisă anchetă pentru ”tentativă de asasinat”, a anunțat parchetul citat de BFMTV.

14.41: Le Figaro susține că, de fapt, doar două persoane au fost rănite și nu patru, așa cum a fost raportat inițial. Cei doi răniți ar fi angajați ai agenției de presă Premières Lignes care are sediul în aceeași clădire în care se afla și vechea redacție Charlie Hebdo, unde a avut loc masacrul din 2015 comis de frații Kouachi.

14.25: Doi dintre răniți lucrează pentru agenția de presă Premières Lignes, transmite BFMTV.

14.22: Un pachet suspect a fost găsit la locul atacului, însă surse din poliție au declarat că nu a fost găsit explozibil în interiorul acestuia.

14.19: Un suspect a fost reținut de poliție. Presa franceză relatează că suspectul a fost arestat mai devreme pe treptele operei în zona Bastille. Elevii care se aflau în școlile din zonă au fost ținuți înăuntru pentru a fi protejați, au mai transmis autoritățile. În zona ar fi cinci școli.

Atacul cu cuțitul a avut loc în arondismentul 11 din Paris, pe strada Nicolas Appert, unde se afla fostul sediu al redacției Charlie Hebdo. Amintim că, în 2015, Franța a fost zguduită de masacrul de la redacția Charlie Hebdo.

Recent, pentru a marca începerea procesului de la Paris intentat persoanelor implicate în atacurile împotriva lui Charlie Hebdo, ziarul satiric a repostat caricaturile cu Mahomed devenind din nou o țintă a jihadiștilor.

Ca urmare, pe 11 septembrie, Al Qaeda a amenințat că va ataca din nou redacția săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, care a republicat caricaturi cu profetul Islamului Mahomed, potrivit grupului american Site, specializat în monitorizarea organizațiilor jihadiste, anunță AFP.

Raidul ucigaș împotriva lui Charlie Hebdo „nu a fost un incident unic”, avertizează organizația jihadistă în recenzia publicată vineri, referindu-se la „eroii frați Kouachi”, autorii atacului, care au executat atacul pentru Al Qaeda din Yemen înainte de a fi uciși de poliție.

În 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat în birourile revistei Charlie Hebdo declanșând un carnagiu care a lăsat în urmă 12 persoane omorâte.

Un atentat terorist a avut loc miercuri dimineața, pe 7 ianuarie 2015, la sediul săptămânalului francez de satira Charlie Hebdo, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed. Bilanțul a fost de 12 morți. Atacatorii au fost doi bărbați cu cagule negre, care au ucis doi polițiști și zece membri ai redacției, printre care directorul și unul din acționarii ziarului.

Atentatorii, care vorbeau franceza fără accent, au strigat "Allah Akbar" și "L-am razbunat pe profetul Mahomed". Cei trei atacatori au fost uciși de poliție în confruntări separate.

La sfârșitul lunii august începea procesul a 14 persoane acuzate de complicitate cu militanții islamiști francezi care au comis atacurile din 2015 asupra sediului revistei satirice franceze Charlie Hebdo și a unui supermarket evreiesc din Paris.

se actualizează.