Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Morteza Aboutalebi, a fost convocat luni la sediul Ministerului de Externe pentru a discuta despre cazul cetățeanului iranian Gholam Reza Mansouri, care a murit vineri în București.

Morteza Aboutalebi, ambasadorul IranuluiFoto: Facebook - Embassy of the Islamic Republic of Iran in Romania

Cu acest prilej, MAE a transmis șefului misiunii diplomatice iraniene la București că speța cetățeanului iranian face obiectul unei anchete în desfășurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat părții iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„În acest context, MAE român a exprimat surprinderea față de comunicatul de presă emis de MAE iranian la 21 iunie a.c. (duminică, n.r.), precum și față de declarațiile unor oficiali de la Teheran cu privire la elemente care fac obiectul anchetei în curs menționate”, se mai menționează în comunicat.

MAE mai spune că a evidențiat în discuția cu ambasadorul „deschiderea constantă a autorităților române de a răspunde solicitărilor autorităților iraniene cu privire la cazul cetățeanului iranian amintit anterior”.

Potrivit Agerpres, MAE iranian a cerut, pe 21 iunie, ca „autorităţile române relevante să ia măsuri imediate pentru a clarifica motivele morţii lui Mansouri”.

Gholam Reza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, acuzat în Iran de luare de mită, a fost găsit mort, vineri, într-un hotel din București. De asemenea, el era acuzat de către militanții pentru drepturile omului de torturarea și încarcerarea unor jurnaliști critici la adresa regimului iranian.

Potrivit Poliției Capitalei, bărbatul ar fi căzut de la etaj, iar după efectuarea cercetării la fața locului, concluzia anchetatorilor e că acesta s-a sinucis.

Poliția a mai spus că cetățeanul străin, în vârstă de 52 de ani, se afla sub măsura controlului judiciar, la Secția 1 Poliție, pentru infracțiuni ce ar fi fost săvârșite pe teritoriul altei țari.

Potrivit Europa Liberă, Mansouri fusese reținut în România în baza unui mandat de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul țării. El fusese dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

România nu are acord de extrădare cu Iranul.

Citește și:

Moarte suspectă la București a unui influent magistrat și cleric dat în urmărire de Teheran pentru corupție

Ce a scris presa iraniană despre arestarea lui Gholam Reza Mansouri în România

Poliția Capitalei: Clericul iranian s-a sinucis