Gholam Reza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, acuzat în Iran de luare de mită a fost găsit mort într-un hotel din București. De asemenea, el era acuzat de către militanții pentru drepturile omului de torturarea și încarcerarea unor jurnaliști critici la adresa regimului. Potrivit Poliției Capitalei, bărbatul ar fi căzut de la etaj.

Gholem MansouriFoto: Captura video

"Astăzi, la ora 14:30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată prin apel pe 112, de către recepția unui hotel, cu privire la faptul că un bărbat, ce era cazat într-o camera, a căzut de la un etaj superior, decedând. Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pentru stabilirea împrejurărilor prin care s-a produs evenimentul", a transmis Poliția Capitalei printr-un comunicat de presă.

Instituția a precizat ulterior că, din primele verificări, s-a stabilit că este vorba despre un bărbat în vârstă de 52 de ani, cetățean străin, care se afla sub control judiciar la Secția 1 Poliție, pentru infracțiuni care ar fi fost săvârșite pe teritoriul altei țări.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre iranianul Gholam Reza Mansouri. Potrivit serviciului farda al Europei Libere, Mansouri era un influent cleric, procuror și judecător în țara sa, devenit faimos pentru trimiterea la închisoare a unor jurnaliști.

În 2013, ar fi ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi. Asociațiile de jurnaliști și care militează pentru drepturile omului au cerut judecarea lui în Germania sau în altă țară europeană pentru torturarea și arestarea jurnaliștilor. Asociația Reporteri fără Frontiere a depus o plângere la Parchetul federal german.

De asemenea, Gholam Reza Mansouri era acuzat de către regimul de la Teheran de luare de mită, a scris Europa Liberă. Potrivit surselor Europei Libere, Mansouri fusese reținut în România în baza unui mandat de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul țării. El fusese dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

România nu are acord de extrădare cu Iranul.