Clericul Gholem Reza Mansouri, găsit mort vineri într-un hotel din București, a fost acuzat de corupție și luare de mită în valoare de peste 500.000 de dolari, potrivit ziarului iranian The Teheran Times, publicația anunțând în 13 iunie că acesta a fost arestat în România.

Gholem MansouriFoto: Captura video

Potrivit The Teheran Times, care citează un oficial judiciar iranian, Mansouri a fost arestat în România și predat Interpolului.

„Domnul Mansouri a anunțat că 'mă voi întoarce în Iran și participa la ședința [instanței]', dar după realizarea unor investigații am realizat că anunțul nu este serios și este mai degrabă un spectacol”, a declarat oficialul iranian.

Acesta a explicat că Mansouri nu poate fi transferat în Iran momentan din cauza circumstanțelor legate de pandemia de COVID-19 dar „acest lucru se va întâmpla în următoarele zile”.

Mansouri a fost unul din judecătorii acuzați de corupție în timpul unui proces mediatizat al unui fost oficial judiciar.

Într-o înregistrare video postată online în 8 iunie Mansouri nu a oferit informații cu privire la locația sa, dar a afirmat că se va întoarce în curând în Iran de îndată ce restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei sunt relaxate.

„Am încredere deplină în republica islamică, liderul suprem [ayatollahul Ali Khamenei] și sistemul juridic”, a declarat Mansouri în înregistrarea video.

În 11 iunie ONG-ul Reporteri Fără Frontiere a înaintat o plângere oficială autorităților federale germane cerând arestarea lui Mansouri pentru surprimarea și închiderea a zeci de jurnaliști iranieni.

REFERINȚĂ: