Condamnaţii pentru omor, viol, tâlhărie, corupere sexuală de minori nu beneficiază de eliberare condiţionată - a decis Parlamentul

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 16:24 Actualitate | Esenţial


Penitenciar
Foto: Agerpres
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiţionată condamnaţii care execută pedepse pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei.

„Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 - 216, 218 - 221, 234 sau 236”, se arată în proiectul care modifică Codul penal, potrivit Agerpres.

Aceste articole se referă la omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai spune că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

„În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin.(1) lit.b)”, mai spune proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.


Adoptarea acestui proiect de lege de către Parlament vine în contextul cazului șocant din Hunedoara, unde o fată de 17 ani a fost incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, condamnat pe viață.

Cum s-a ajuns la eliberarea lui condiționată? Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru HotNews.ro că nu există criterii clare și că decizia eliberării condiționate a unui deținut este lăsată la aprecierea subiectivă a magistraților, astfel că este necesară modificarea Codului de procedură penală. „Eliberarea condiționată trebuie să devină o excepție și atunci practica judecătorilor ar trebui să se schimbe, pentru că nu pot fi admise eliberări condiționate pe bandă rulantă”, a declarat Danileț.

Care este în prezent procedura de eliberare condiționată

În prezent, un deținut, indiferent de infracțiunile pentru care a fost condamnat, poate fi eliberat condiționat după ce execută o fracție din pedeapsă, respectiv două treimi. În legislația din România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unor condamnați aflați pentru a doua, a treia sau a cincea oară într-o astfel de situație, așa cum este cazul lui Ion Turnagiu, care a săvârșit cinci crime și care i-a dat foc unei tinere, după ce a fost eliberat condiționat.

Teoretic, un criminal eliberat condiționat și care se întoarce în penitenciar după ce a săvârșit o nouă crimă poate fi pus din nou pus în discuția comisiei de eliberare din penitenciar. Comisia este alcătuită din comandantul penitenciarului, ofițerul de probațiune, medic, psiholog, și apreciază dacă acesta poate fi eliberat sau nu. Propunerea comisiei din penitenciar este trimisă către judecătorie. Crimele, de exemplu, sunt de competența Tribunalului, dar, potrivit Codului de procedură penală, aceste propuneri de eliberare condiționată ajung mai întâi la judecătorie, indiferent despre ce infracțiune este vorba.

Judecătorul Cristi Danileț spune că, de regulă, aceste propuneri sunt judecate de către cei mai tineri dintre judecători. Decizia Judecătoriei poate fi contestată la Tribunal - de către deținut, dacă nu a fost eliberat condiționat sau de către Parchet, dacă deținutul a fost pus în libertate.

Când se decide definitiv eliberarea condiționată a unui deținut trebuie avute în vedere două criterii: executarea unei fracții din pedeapsă, respectiv două treimi, și conduita deținutului în penitenciar, respectiv dacă acesta a dat dovadă de bună purtare. Aceasta înseamnă să nu fi avut sancțiuni disciplinare, să fi avut recompense, să fi muncit în penitenciar.

În plus, legea recursului compensatoriu aplicată pentru perioada 2012-2019 prevede o reducere de pedeapsă pentru condiții improprii de detenție, astfel că automat se poate scădea mai mult din pedeapsă. De asemenea, dacă a muncit în penitenciar se aplică o altă reducere din pedeapsă, astfel încât uneori în mod formal judecătorii constată îndeplinite condițiile și le dau drumul deținuților, a explicat pentru HotNews.ro judecătorul Cristi Danileț.


O tânără de 17 ani din localitatea Dârvari, județul Mehedinți, a fost incendiată și este în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului. Cel care i-a dat foc fetei, pe care a stropit-o cu benzină, este un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva bărbatului, pentru viol și agresiune.

Ion Turnagiu (46 de ani) a fost eliberat condiţionat din închisoare în mai anul trecut, după ce Tribunalul Mehedinţi a considerat
că acesta îndeplineşte condiţiile de liberare, chiar dacă fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru cinci crime, pe care le-a săvârşit în 1993, la vârsta de 18 ani.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4390 vizualizari

 • +26 (28 voturi)    
  totusi (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:42)

  martel55 [utilizator]

  lipseste interdictia de eliberare codnitionata pentru recdivisti...daca ai primt o data o sansa si nu ai profitat de ea, nu ar fi normal ca data viitoare sa nu mai beneficiezi de asa ceva?
  • +16 (18 voturi)    
   Sunt de acord (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:01)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Si pentru a 3-a recidiva de fapte grave sa fie inchisoare pe viata si gata. Un om cu 3 recidive grave in mod clar nu e motivat sa se reabiliteze.
   • +6 (6 voturi)    
    Ca in America... (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:08)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

    Three strikes-you out !
   • +9 (11 voturi)    
    de ce nu sunt si coruptii in lista (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:26)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

    De ce nu sunt si coruptii in lista celor care nu pot fi eliberati conditionat?
    Oare pentru ca multi dintre ei sunt in parlament acum si nu ar putea sa voteze impotriva propriilor interese?
    Un corupt are tot interesul sa se comporte exemplar ca sa poata iesi mai repede si sa se poata bucura de prada furata din bunurile publice. Mai mult. Cum poate dovedi un corupt ca s-a reabilitat? Obtinand marturii de la gardieni ca nu i-a mituit sau obtinand o reducere a pedepsei punanduse ca autor pe cartea scrisa de altcineva?
 • +5 (11 voturi)    
  adaug eu de la mine.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:43)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... sa beneficieze doar de o masa pe zi. daca muncesc 8 ore.
 • +5 (5 voturi)    
  cu decizia aceasta (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:51)

  Kvothe [utilizator]

  vai de mama lui ce viata grea va avea in inchisoare incendiatorul..
 • +8 (8 voturi)    
  Si cu recidiva cum ramane?? (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:55)

  bigbrother [utilizator]

  Pb cu acel nenorocit este ca a omorat de 5 ori si apoi a fost eliberat!! Asta nu trebuia sa mai iasa din inchisoare vreodata, indiferent cate legi se schimbau si ce magarii gen recurs compensatoriu ar exista. Ce tara e aia in care cineva omoara de 5 ori si apoi iese pentru buna purtare? Ce judecatori si psihologi sunt atat de imbecili incat sa permita asa ceva?

  Pentru politicieni: daca tot vor sa o faca corect pana la capat, sa anuleze orice cerere de eliberare conditionata in cazul recidivistilor care nu si-au indeplinit cel putin prima pedeapsa integral si au recidivat. Adica daca a iesit prin diverse scapari legale si mai avea de executat din prima pedeapsa si recidiveaza, atunci nu va mai primi niciodata eliberare conditionata iar pedepsele sa se cumuleze (cea ramasa pana la eliberarea conditionata + cea pentru noua fapta)
 • +6 (6 voturi)    
  Păi, mă nenorociților... (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:05)

  Gabu [utilizator]

  ...hahalere de oameni politici în funcții care decid soarta oamenilor! N-ar fi trebuit să vă gândiți la asta înainte de-a vota modificările pe care le-ați dat inițial, menite să-l facă scăpat pe pușcăriașul dragnea?!?
 • +6 (8 voturi)    
  dar pentru coruptii nostri??? (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:17)

  ..13 [utilizator]

  Haide ca se putea mai bine...

  Ai furat din banul public nu benefciezi de eliberarea conditionata.

  Scurt - asta ca sa se gandeasca mai bine inainte de a se ocupa de acest sport national.
 • +8 (8 voturi)    
  Acelasi parlament .. (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:46)

  Alius [utilizator]

  . care i-a eliberat...si cat tam-tam faceau borfasii pe-aici pe forum in favoarea criminalilor si violatorilor.
 • +8 (8 voturi)    
  inutil. (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:46)

  Sorrows [utilizator]

  prea târziu, javrelor.
 • +6 (6 voturi)    
  hehe (Miercuri, 17 iunie 2020, 18:11)

  transpenibilus [utilizator]

  Da politicienii si shparlsmentarii care au furat de la copii beneficiaza?
 • +2 (2 voturi)    
  greseala (Joi, 18 iunie 2020, 7:47)

  gpavel [utilizator]

  parlamentul lucreaza "la imagine",fara sa aprofundeze anumite aspecte(se doresc doar voturi "usoare"),miscarile promovate fara o serioasa analiza de mass media si unii oameni politici neseriosi(sau fara capacitate reala de analiza),rezultat al emotiei publice de moment ,pot duce la rezultate grave,cei pedesiti prin inchisoare daca nu pot prin comportament si munca sa isi reduca pedeapsa vor fii detinuti problema,greu de stapanit,cu rezultate si mai proaste decat acuma la eliberare,totodata ,violurile si talhariile se vor face astfel incat sa se evite pe cat posibil total posibilitatea identificarii,deci unele victime vor fi omorate!!!
 • +1 (1 vot)    
  TRAFIC....... (Joi, 18 iunie 2020, 9:19)

  BehehePapu [anonim]

  În această lege trebuia introdus și traficul de droguri și traficul de carne vie. În alte țări traficul de droguri se pedepsește cu moartea, la noi se pot elibera condiționat !
 • +1 (1 vot)    
  Totdeauna cu un pas in urma realitatii, (Joi, 18 iunie 2020, 10:51)

  John M. [utilizator]

  acesti cioflingari, derbedei, cartofori, impostori de toate calibrele, dar mai cu seama prosti facuti gramada !
 • 0 (0 voturi)    
  de unde atata rautate (Joi, 18 iunie 2020, 12:48)

  jescu [utilizator]

  De unde atata rautate in suflet la comentatorii la acest articol ? In primul rand la omor este inclus si omor intentionat si omor ara intentie. Cineva care n-a apasat la timp pedala de frana si a omorat pe cineva pe trecerea de pietoni merita reabilitare ? Se poate intampla oricui. Apoi un viol, nu se face distinctia intre un student care s-a imbatat odata si la un chef si-a tras-o cu o colega cara a consimtit pana in ultimul moment apoi s-a razgandit, si cineva care acosteaza femei pe strada si le violeaza. Poate fi fiul oricui.
 • 0 (0 voturi)    
  poate (Joi, 18 iunie 2020, 13:11)

  costelo999 [utilizator]

  se trezeste unu cu drepturile omului si face reclamatie la ccr si o declara neconstitutionala, atunci sa vezi durere ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by