Cum s-a ajuns la eliberarea criminalului în serie care a incendiat-o pe fata de 17 ani? Judecător: Este o impotență instituțională / Ce a decis CEDO într-un caz similar din Italia

de MH     HotNews.ro
Luni, 15 iunie 2020, 15:12 Actualitate | Esenţial


Sala de judecata
Foto: Pixabay.com
La un an de la crimele de la Caracal, un nou caz șochează România: o fată de 17 ani este incendiată de către un bărbat cu cinci crime la activ, condamnat pe viață. Cum s-a ajuns la eliberarea lui condiționată? Judecătorul Cristi Danileț spune că nu există criterii clare și că decizia eliberării condiționate a unui deținut este lăsată la aprecierea subiectivă a magistraților, astfel că este necesară modificarea Codului de procedură penală. "Eliberarea condiționată trebuie să devină o excepție și atunci practica judecătorilor ar trebui să se schimbe, pentru că nu pot fi admise eliberări condiționate pe bandă rulantă", a declarat judecătorul pentru HotNews.ro.

Care este procedura de eliberare condiționată

Un deținut, indiferent de infracțiunile pentru care a fost condamnat, poate fi eliberat condiționat după ce execută o fracție din pedeapsă, respectiv două treimi. În legislația din România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unor condamnați aflați pentru a doua, a treia sau a cincea oară într-o astfel de situație, așa cum este cazul lui Ion Turnagiu, care a săvârșit cinci crime și care i-a dat foc unei tinere, după ce a fost eliberat condiționat.

Teoretic, un criminal eliberat condiționat și care se întoarce în penitenciar după ce a săvârșit o nouă crimă poate fi pus din nou pus în discuția comisiei de eliberare din penitenciar. Comisia este alcătuită din comandantul penitenciarului, ofițerul de probațiune, medic, psiholog, și apreciază dacă acesta poate fi eliberat sau nu. Propunerea comisiei din penitenciar este trimisă către judecătorie. Crimele, de exemplu, sunt de competența Tribunalului, dar, potrivit Codului de procedură penală, aceste propuneri de eliberare condiționată ajung mai întâi la judecătorie, indiferent despre ce infracțiune este vorba.

Judecătorul Cristi Danileț spune că, de regulă, aceste propuneri sunt judecate de către cei mai tineri dintre judecători. Decizia Judecătoriei poate fi contestată la Tribunal - de către deținut, dacă nu a fost eliberat condiționat sau de către Parchet, dacă deținutul a fost pus în libertate.

Când se decide definitiv eliberarea condiționată a unui deținut trebuie avute în vedere două criterii: executarea unei fracțiii din pedeapsă, respectiv două treimi, și conduita deținutului în penitenciar, respectiv dacă acesta a dat dovadă de bună purtare. Aceasta înseamnă să nu fi avut sancțiuni disciplinare, să fi avut recompense, să fi muncit în penitenciar.

În plus, legea recursului compensatoriu aplicată pentru perioada 2012-2019 prevede o reducere de pedeapsă pentru condiții improprii de detenție, astfel că automat se poate scădea mai mult din pedeapsă. De asemenea, dacă a muncit în penitenciar se aplică o altă reducere din pedeapsă, astfel încât uneori în mod formal judecătorii constată îndeplinite condițiile și le dau drumul deținuților, a explicat pentru HotNews.ro judecătorul Cristi Danileț.

Nu sunt criterii clare, este lăsat totul la aprecierea subiectivă a judecătorului
 • "În momentul în care noi trebuie să decidem eliberarea condiționată, Codul de procedură spune că trebuie să avem convingerea că acest condmnat s-a îndreptat, dar legea nu spune în niciun fel cum anume îmi formez eu această convingere. Așa se ajunge la situația în care uneori magistrații să nu poată anticipa că acel condamnat eliberat va comite noi fapte. Pur și simplu nu există criterii și atunci se merge pe o apreciare a judecătorului, care este pur subiectivă. Din acest motiv se poate ajunge ca niște infractori condamnați la o pedeapsă mai mică să nu fie puși în libertate, pentru că sunt multe recidive, iar alții cu o pedeapsă mai mare să fie puși în libertate", a declarat Danileț.
Necesitatea schimbării Codului de procedura penală. Eliberarea condiționată să devină o excepție

El apreciază că este nevoie de modificarea Codului de procedură penală, astfel încât în cazul multor recidiviști să nu se mai permită eliberarea condiționată sau aceasta să fie extrem de dificilă.
 • "Eliberarea condiționată trebuie să devină o excepție și atunci practica judecătorilor ar trebui să se schimbe, pentru că nu pot fi admise eliberări condiționate pe bandă rulantă doar pentru că există presiune: presiunea publică, presiunea condițiilor de detenție", mai spune judecătorul clujean.
El consideră, de asemenea, că în cazul criminalilor periculoși este necesară și o evaluare psihiatrică, procedură care la acest moment nu este obligatorie. "Un criminal în serie bănuiesc că are o problemă de natură psihică și ar trebui luat în evidențe. Odată pus în libertate, el ar trebui luat într-o evidență specială".

Teoretic, monitorizarea deținuților după punerea lor în libertate cade în sarcina Serviciului de probațiune de pe lângă fiecare tribunal. "Angajații de la acest serviciu sunt în număr insuficient, iar atribuțiile lor sunt numeroase. Îmi e greu să cred că îi pot urmări pe toți cei eliberați condiționat. Acest serviciu de probațiune trebuie să devină foarte important în sistem. În momentul de față este aproape ineficient", mai apreciază Cristi Danileț.

Organele speciale, cărora trebuie să li se adreseze victimele, sunt impotente instituțional

Cazul este cu atât mai revoltător cu cât fata de 17 ani depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva bărbatului, pentru viol și agresiune.
 • "Eu sunt oripilat de astfel de infracțiuni, în special când victimele sunt copiii. Cei care cad victime unor infracțiuni trebuie să se adreseze organelor speciale, dar constat uneori că acestea sunt impotente instituțional, nu pot reacționa rapid, ferm. Dacă ai o persoană care se plânge că a fost amenințată sau că s-a încercat violul sau tâlhăria asupra ei, măsurile ar trebui luate de Poliție și Parchet imediat. Ar trebui să fie un interval de câteva ore în care să se ia măsuri față de inculpat.
 • Din păcate, este vorba și despre lipsa personalului, și despre lipsa de pregătire, uneori, dar și despre lipsa de empatie din partea organelor legii față de victime. Toate acestea ne fac să nu luăm măsuri la timp. În România, în ultimii ani am vorbit mai mult despre infractori decât despre victime, ceea ce este paradoxal.
 • Dreptul este făcut să ocrotească oamenii, nu infractorii. Ei au o prezumție de nevinovăție, care înseamnă că îi consideri nevinovați până în momentul în care hotărârea devine definitivă. Dar pe victimă cine o ocrotește, cum este ea apărată", este concluzia judecărotului.

Italia, condamnată de CEDO într-un caz similar privind eliberarea unui infractor periculos


Este vorba despre un bărbat - Angelo Izzo - care în 1976 a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru privarea de libertate, violul şi torturarea a două femei şi uciderea uneia dintre ele. Deși în perioada detenţiei a fost sancţionat penal de mai multe ori pentru diverse incidente produse în penitenciar, în 2004 s-a pronunţat o cerere de punere a acestuia în libertate condiţionată. În timpul acestei perioade, Izzo a planificat şi a comis, cu ajutorul a doi complici, două infracţiuni de omor asupra unor femei.

În 2005, Ministrul Justiţiei a deschis o anchetă administrativă pentru a stabili dacă poate fi atrasă răspunderea disciplinară a judecătorului care a dispus punerea în libertate a italianului. În martie 2008, CSM l-a sancţionat pe magistratul în discuţie cu un avertisment. Între timp, reclamanţii - rude ale victimelor - au introdus o plângere penală împotriva magistratului în discuţie, însă aceasta a fost clasată.

În cauza Maiorano c. Italia - eliberare condiţionată a unui deţinut periculos, CEDO s-a pronunţat prima dată prin raportare la obligaţiile substanţiale ale statului. Curtea a constatat că, la momentul eliberării lui Izzo nimic nu indica cele două femei drept victime potenţiale ale unei acţiuni criminale a acestuia. Din acest punct de vedere, Curtea nu a considerat criticabilă eliberarea sa şi nici existenţa unei politici de reinserţie a condamnaţilor, în măsura în care un astfel de sistem de măsuri de reinserţie include suficiente măsuri de protecţie a societăţii. În aceste condiţii, Curtea a socotit că rămâne doar de stabilit dacă, în condiţiile speciale din speţă, eliberarea lui Angelo Izzo constituie o încălcare a obligaţiei de diligenţă, pe care art. 2 din Convenţie o impune.

În acest context, CEDO a considerat că nu pot fi ignorate elementele favorabile eliberării deţinutului, în principal rapoartele supraveghetorului său şi cele psihiatrice. Pe de altă parte, însă, aceste elemente pozitive erau combătute de numeroase alte argumente, care ar fi trebuit să inspire mai multă prudenţă din partea instanţei. Astfel, Curtea a subliniat că, după condamnarea sa pentru fapte de o cruzime extraordinară, conduita lui Angelo Izzo a fost departe de a fi ireproşabilă, aceste fiind autorul a numeroase incidente extrem de violente în penitenciar. Acest fapt face ca decizia de reinserţie socială a acestuia să fie cel puţin discutabilă.

Pe de altă parte, Curtea a amintit şi faptul că, după eliberarea sa, Izzo nu a fost supravegheat corespunzător, deşi un informator informase parchetului despre infracţiunile pe care acesta le pregătea. În plus, deşi personalul care supraveghe activitatea acestuia a informat parchetul despre încălcarea repetată a condiţiilor de eliberare de către Izzo, informaţia nu a avut niciun efect asupra situaţiei acestuia. De aceea, Curtea consideră că statul şi-a încălcat obligaţiile de diligenţă pe care art. 2 le impune.

Curtea a constatat că magistratului care dispus eliberarea lui. Izzo i s-a aplicat o sancţiune disciplinară cu avertisment, însă această decizie nu a vizat anumite elemente speciale ale cauzei. În principal, Curtea a constatat că CSM nu s-a pronunţat asupra faptului că declaraţiile informatorului nu au fost utilizate pentru a conduce la revocarea eliberări celui condamnat. De aceea, Curtea a constatat că statul şi-a încălcat obligaţia de a realiza o anchetă eficace în această cauză.

Cazul care a șocat România

O tânără de 17 ani din Drobeta Turnu Severin a fost incendiată și este în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului. Cel care i-a dat foc fetei, pe care a stropit-o cu benzină, este un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva bărbatului, pentru viol și agresiune.


Turnagiu a ieşit din închisoare în 10 mai 2019, după ce un complet de judecată al Tribunalului Mehedinţi a constatat că a îndeplinit fracţia obligatorie pentru a fi liberat condiţionat şi ar fi oferit suficiente motive de îndreptare şi reintegrare socială în perioada cât a stat după gratii.

Cu o lună înainte însă, Judecătoria Drobeta Turnu Severin i-a respins cererea de eliberare condiţionată, fixând ca nou termen la care putea să înainteze o altă solicitare în acest sens după data de 18 noiembrie 2019.

Cum a motivat Tribunalul Mehedinţi decizia de eliberare a criminalului:
 • "A îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni”, se precizează în motivarea instanţei.
 • "Nu lipsit de relevanţă este şi faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiţionată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului T. I. şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se mai susţine în hotărâre.
Adevărul mai scrie că, după eliberarea condiţionată, bărbatul a ajuns să lucreze cu ziua şi a devenit prieten cu tatăl fetei pe care a incendiat-o. Şi-a deschis un cont pe Facebook, pe care a postat mai multe fotografii din ţară şi din Olanda, precum şi o serie de mesaje ciudate. Cu o zi înainte de a o incendia pe tânăra de 17 ani, el a înregistrat un video cu un ciudat mesaj de adio: "Va mulţumesc tuturor şi bunul Dumnezeu să le dea la toţi de acum înainte după inima şi sufletul nostru. Va iubesc, adio!”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15488 vizualizari

 • -66 (78 voturi)    
  Ce zici ma acolo? (Luni, 15 iunie 2020, 15:23)

  Unforgiven [utilizator]

  Trebuie modificat codul de procedura penala?
  Cum?!? Alooooooo, Cristi Danilet, #rezist, Klaus Iohannis, dreapta, alooooo, cum sa se modifice bai nebunilor codul de procedura penala?

  Pai nu era vorba ca asta este imperfectibil si ca trebuie sa ramana asa pe vecie?

  Nu de aia si-a luat-o PSD in freza, ca a vrut sa modifice un domeniu care deja este perfect si nu mai poate fi imbunatatit?

  Alooooo, haideti la proteste bai fratilor in strada, cum sa ne modifice astia dupa bunul lor plac codul penal??

  Penalilor!
  • +42 (48 voturi)    
   Aloo, ma nesimtitule! (Luni, 15 iunie 2020, 15:34)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Ce zici tu acolo? Ce are una cu alta? Cata nesimtire pe postacii infractorilor! Cum sa compari atacul PSD la justitie cu sugerarea repararii unor goluri din sistemul judiciar?! Nerusinatilor!
  • +43 (45 voturi)    
   Aia voiau altceva (Luni, 15 iunie 2020, 15:34)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Aia voiaui sa stearga pedepsele lor din Cod nu sa innaspreasca pedepsele criminalilor.sau ale hotilor.
   Nu va mai prefaceti ca sunteti dobitoci sui nu intelegetii.
   • +8 (10 voturi)    
    Din pacate nu se prefac. (Luni, 15 iunie 2020, 18:08)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    Chiar sunt!
    • +5 (5 voturi)    
     @LiviuX (Luni, 15 iunie 2020, 22:48)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Unforgiven-ul asta SIGUR nu se preface.
     Absolut, chiar este.
  • +31 (33 voturi)    
   PARLAMENTUL (PSD) poate modifica codurile penale (Luni, 15 iunie 2020, 15:36)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   - Iohannis NU poate modifica codul penal, fiind Presedinte pt ca nu are atributii sa modifice legi

   - Guvernul poate da doar OUG deci NU poate modifica codul penal

   doar Parlamenrtul unde PSD are majoritatea din 1989 poate modifica codul penal, daca iti aduci aminte in ultimii 10 ani PSD s-a ocupat de asta cu comisia IORDACHE si alte comisii penale
   • -13 (15 voturi)    
    Fals ! (Luni, 15 iunie 2020, 17:53)

    papicu [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Codurile Penal si Procedura Penala au fost ADOPTATE PRIN ASUMAREA RASPUNDERII de catre Guvernul Boc in care Predoiu era ministrul Justitiei,asa ca inghiteti placuta.
    • +2 (2 voturi)    
     Au fost adoptate de guvern-modificate de Parlament (Marţi, 16 iunie 2020, 9:59)

     Kivek [utilizator] i-a raspuns lui papicu

     codurile au fost adoptate de Guvernul Boc, DAR cateva saptamani mai tarziu acele coduri au trecut prin PARLAMENT unde PSD le-a modificat din nou

     Guvernul NU poate vota LEGI, ci doar sa adopte OUG si HG dar acele OUG si HG ajung in Parlament cateva saptamani mai tarziu unde PSD are majoritatea tot timpul


     i
   • -14 (14 voturi)    
    Minti (Luni, 15 iunie 2020, 20:28)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    In stil securistoid de dreapta!

    Dreapta voastra corupta este cea care a nenorocit justitia de pe timpul lui Basescu-Macovei-Boc si a justitiei "independente" de pe vremea cand raportarea se facea catre SRI.

    Noroc cu PSD care a scos o parte din securitatea bagata fortat in justitie prin Kovesi si alti actori securisti de dreapta, corupti!
    • +7 (7 voturi)    
     Securist de dreapta? (Marţi, 16 iunie 2020, 8:11)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Am eu o ruda maior secu in '89 si iesit la pensie (speciala!) colonel, care pe F/B se declara de stanga. Daca vorbesti de rau PSD in fata lui e in stare sa te omoare. Si acuma il injura pe Boc ca i-a taiat "speciala" o vreme.
     Ce spui tu "Securist de dreapta" pur si simplu nu exista!
     Apropo si eu sunt de stanga, dar total anti-PSD!
     De ce ...1000 de motive, cel putin. Unul din ele, "pensiile speciale" pt securisti.
    • +4 (4 voturi)    
     COdurile Penale actuale au fost modificate de PSD (Marţi, 16 iunie 2020, 10:06)

     Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     codurile penale actuale au fost modificate in BINE de BOC dar dupa aceea PSD le-a modificat in interesul SECURISTILOR in Parlament

     PSD a avut majoritatea in Parlament dupa Boc de multe ori si guvernarea si a modificat codurile panale cum au vrut

     securistii sunt ai PSD
  • +33 (35 voturi)    
   Pe intelesul tau (Luni, 15 iunie 2020, 15:44)

   skanda7 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Pe intelesul tau: dl Danilet sugereaza sa fie modificat in favoarea victimelor nu infractorilor cum l-a facut PSD. Sper ca e clar acum
   • -8 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 17:21)

    [anonim] i-a raspuns lui skanda7

  • +16 (18 voturi)    
   Tu si mai cine?! (Luni, 15 iunie 2020, 15:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Mai, copile, bea apa si incearca sa te trezesti!
  • +24 (26 voturi)    
   Nu esti prost, doar simulezi... (Luni, 15 iunie 2020, 16:06)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Codul poate fi modificat pentru a fi MAI DUR cu infractorii, (cum zice Danilet) sau pentru a fi mai bland (cum dorea PSD). Nu-i la fel, e fix pe dos.
  • +17 (21 voturi)    
   nu vreau sa stiu (Luni, 15 iunie 2020, 16:07)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   cat de psihopat trebuie sa fii pentru a scrie un asemenea comentariu (sau- a-i da like)

   tu iti dai seama cat sufera fata aia?! cu ce sechele o sa ramana DACA o sa traiasca (fizice si psihice)?!

   dar nu... hai sa aruncam cu noroi in pnl (fara motiv logic) si sa mintim ca sa disculpam adevaratii infractori!
   ba sunt criminali in seria care au mai multa empatie decat voi!
   • +6 (8 voturi)    
    NU-i vorba de psihopati aici! (Luni, 15 iunie 2020, 18:34)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Trollul pedeserist si face doar meseria, pentu care este platit!
  • +11 (13 voturi)    
   Tu cum te privesti in oglinda? (Luni, 15 iunie 2020, 16:50)

   karryne [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Dupa tot ce s-a intamplat, asta e tot ce poti scrie?
   Iohannis, dreapta ... ?! Esti dezgustator, iar mie imi e rusine de oameni ca tine.
   • +4 (8 voturi)    
    Din pacate, (Luni, 15 iunie 2020, 17:03)

    2016 [utilizator] i-a raspuns lui karryne

    daca spun adevarul despre acest postac, Hotnews nu va publica comentariul meu. Asa ca, ma rezum la o remarca mai moale si plastica, cu taiatul frunzei la caini. Insa cine stie ce frustrat se ascunde dupa numele pe care si l-a ales.
  • +11 (13 voturi)    
   Nici nu era (Luni, 15 iunie 2020, 16:54)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   de asteptat un alt comentariu din partea unui postac pzdist, care amesteca merele cu perele, precum ciulamaua de neuroni pe care o are in cap! Daca te intrebam cat frunza tai zilnic la caini, mandru vei raspunde ca ai defrisat deja zeci de hectare!
  • -1 (1 vot)    
   se incearca si la noi (Marţi, 16 iunie 2020, 13:51)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   crearea unei emotii gen "cazul floyd" care sa scoata lumea in strada, in conditiile in care astia de la putere sunt la un pas sa fie linsati de populatia care s-a prins de mega-mascarada covid
 • -20 (36 voturi)    
  Pedepse mai mici pentru viol (Luni, 15 iunie 2020, 15:23)

  AndyXXX [utilizator]

  Cu cat pedepsele pentru infractiuni sexuale sunt mai mari, cu atat infractorul va fi mai motivat sa isi ucida victima.

  Sunt studii care arata ca pedepsele mari pentru infractiuni sexuale nu functioneaza. Cazul Turnagiu e doar unul din multele cazuri care s-au intamplat in Romania cu viol urmat de ucidere.

  Avem cazul Baia Mare, cazul olandezului care a violat si ucis o fata de 11 ani in Dambovita, cazul Dinca, un alt caz de saptamana trecuta in care un cioban a violat si a ucis o fata cu dizabilitati etc...

  Trebuie regandita politica penala in materie de infractiuni sexuale fiindca pedepsele mari nu functioneaza.
  • +10 (14 voturi)    
   !!!Eu zic... (Luni, 15 iunie 2020, 15:49)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   sa-i dai doar o palmuta peste maini ce naiba....

   Dar daca faci invers si cresti si pe alea si pe alea si pentru crima iei viata automat fara drept la eliberare condionata?! 15 ani pentru viol?
  • +11 (13 voturi)    
   Pe bune? (Luni, 15 iunie 2020, 15:52)

   skanda7 [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   Toti violatorii cunosc codul penal si stiu sa citeasca?
   Ce-o fi in mintea lor? "Decat sa iau 3-5 ani pentru viol mai bine iau 20 pentru viol si crima", nu?
  • +6 (8 voturi)    
   iti inteleg argumentul (Luni, 15 iunie 2020, 16:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   si are o oarecare logica... numai ca noi avem 10 ani pt viol, nu 20, deci nu se aplica in romania!

   dar aici nu a fost vorba de asta, ci de razbunare!
 • -16 (28 voturi)    
  Sunt sigur (Luni, 15 iunie 2020, 15:34)

  idealogul [utilizator]

  Nimic rau nu s-ar fi intamplat daca criminalul ar fi facut educatie sexuala la scoala.
  Mai bine daca mama lui ar fi facut educatie sexuala si nu l-ar mai fi nascut.
  Sau si mai bine daca Traian si Decebal ar fi facut educatie sexuala la scoala si nu ne-ar mai fi nascut pe noi romanii. Ce nu stiati ca romanii provin dintr-un cuplu de transexuali woke modernisti LGBTWXY? Traian era fetita, uitati-va in poze si o sa vedeti ca purta fusta. Istoria trebuie rescrisa.
  Iar daca politia era desfiintat nu il aresta nimeni si atunci se evita problema nasoala a eliberarii nemotivate.
  Deci concluzia este sa desfiintam politia si sa deschidem lagare de reeducare unde sa indoctrinam pe toti cu educatie sexuala ELIBERATOARE
  Va place? Mie incepe sa imi placa tot mai mult!
  • -2 (4 voturi)    
   Daca.... (Luni, 15 iunie 2020, 17:12)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   .... vrei sa fii ironic,practicand umorul negru, e bine sa "semnalizezi" intrun fel ca sa te faci inteles ca asta intentionezi.

   Altfel,lumea grabita,o sa-ti dea la minusuri de n-o sa te vezi !
   • +2 (2 voturi)    
    stai linistit (Marţi, 16 iunie 2020, 10:09)

    koala1712 [anonim] i-a raspuns lui sile1

    toti s-au prins ca e ironie, dar e de prost gust
 • +22 (24 voturi)    
  Din punctul meu de vedere (Luni, 15 iunie 2020, 15:49)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  ar trebui pedepsiti toti cei care au permis acest lucru, doar ca un hamster sa nu faca bulau.
  Si chiar si cei care au votat ciuma rosie!
  Ce a votat Mehedintiul in 2016?
  62,5 pesede.!
  E, acum se poate spune, cu un umor amar... s-au ars!
  Cand esti prost si viata este grea!
 • +7 (13 voturi)    
  si totusi .... (Luni, 15 iunie 2020, 15:50)

  traiang [utilizator]

  Am inteles ca ca SIJ nu era bun dar nu vad nici o reactie a CSM la deciziile judecatorului sau procurorului in acest caz care au instrumentat eliberarea criminalului Pe de alta parte nu am vazut nici o reactie si a trecut atata timp la eliberarile celor care au umplut tara de fel de fel de criminali ,violatori de catre Toader Predoiu ce face ? O tot balbaie cum a balbait-o si cand a facut codurile penale si ne umplea capul in discutiile de la vremea respectiva de marea contributie si perfecta colaborare cu opozitia respectiv Ponta Si atunci cum sa aiba cineva incredere in justitie !!!!
  • +12 (16 voturi)    
   nu intelegi... (Luni, 15 iunie 2020, 16:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui traiang

   judecatorul NU A INCALCAT LEGEA !!!

   LEGEA este proasta!!!

   legile sunt in favoarea infractorilor si TREBUIE schimbate!
   NU predoiu le schimba, cu PARLAMENTUL!!!
   • +5 (7 voturi)    
    Si revenim... (Luni, 15 iunie 2020, 17:24)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Alegerile parlamentare sunt cele mai importante, nu cele prezidentiale...da' noi dupa model rusesc...sa le rezolve "tatuca" Klaus pe toate...Nu ne mai facem bine!!!
   • 0 (2 voturi)    
    cv (Luni, 15 iunie 2020, 18:23)

    traiang [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    vezi cv predoiu si contributia la codurile penale dar nu asta este esenta discutiei
 • +10 (18 voturi)    
  Pedeapsa capitala (Luni, 15 iunie 2020, 16:09)

  Costi888 [utilizator]

  Trebuie reinstaurata pentru crimele cu premeditare. Simplu. E imposibil sa iesi din inchisoare dupa 25 ani pt 5 crime..
 • +8 (14 voturi)    
  Mda (Luni, 15 iunie 2020, 16:12)

  Luk [utilizator]

  Nu poti modifica codurile astfel incat un judecator tampit sa devina inteligent.
  • -7 (11 voturi)    
   aham (Luni, 15 iunie 2020, 16:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   da mai... sa dam vina pe judecator, nu pe aia care au facut legea de kkt!

   judecatorul nu a incalcat legea , deci cine crezi ca e de vina: judecatorul sau legea?!
   • +4 (6 voturi)    
    Judecatorul (Luni, 15 iunie 2020, 18:57)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Citeste si tu ce scrie in articol. E o interpretare subiectiva a judecatorului, intotdeauna o sa fie, altminteri legea o aplicau masinile.

    Nu poti sa le dai un manual perfect si care sa fie aplicabil orcarei situatii.

    In cazul asta nici macar nu era nevoie de multe fineturi si o capacitate mare de abstractizare si interpretare, nu-i asa? Trebuia doar sa nu-l doara fix in dos.
   • -1 (1 vot)    
    Oare? (Marţi, 16 iunie 2020, 0:09)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    SECŢIUNEA a 6-a
    Liberarea condiţionată
    Art. 99

    Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă

    (1) Liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă, dacă:

    a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detenţiune;

    b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

    c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

    d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

    (2) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori dacă nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

    (3) De la data liberării condiţionate, condamnatul este supus unui termen de supraveghere de 10 ani.


    Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-99
 • +8 (10 voturi)    
  nu putem (Luni, 15 iunie 2020, 16:21)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  suntem o tara periculoasa. Dupa ce ca ala a fost eliberat, multi primesc despagubiri ca au stat in curent sau ca internetu mergea incet saraca fata a si fost plimbata intre spitale. Deci clar sistemul nostru nu merge ca tara si asta si de la oamenii care nu cauta solutii. Multi se leapada te trimite la altu nu stie se fac ca ploua etc. Pentru ca intotdeauna omu sfinteste locul. Dar la noi nu vezi. Decat rar. Asta e. Feriti-va ca altfel nu va ajuta nimeni. Traim intr-o tara periculoasa cu grad mare de risc.
 • +3 (7 voturi)    
  2/3 din condamnare pe viata=? (Luni, 15 iunie 2020, 16:21)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Daca ce spune dl. judecator e adevarat, doar dupa ispasirea a 2/3 din condamnarea pe viata ar fi fost eligibil pentru eliberare. Speranta de viata la barbati = 72 ani * 2/3= ~48 ani. Se considera oare ca atunci cand ajungi la varsta asta esti eligibil? Daca esti mai batran cand esti condamnat? Sau trebuie sa stai in puscarie 48 de ani la barbati si mai mult pentru femei (speranta de viata mai mare)?
  Intrebari cu raspunsuri ce nu sunt in articol.
  • 0 (4 voturi)    
   Ideea este (Luni, 15 iunie 2020, 17:11)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   cum au calculat 2/3 din viata acestui criminal? Cine stia cat va trai, ca sa faca apoi calculul matematic? Este o aberatie, daca in lege scrie ca 2/3 se aplica si condamnatilor pe viata, cand nimeni nu stie cu cat trebuie sa inmultesti 2/3, ca sa-ti dea un numar ce inseamna cat a stat parazitul in inchisoare. Ar fi interesant cum arata textul legii, deoarece motivarea judecatorilor care i-au dat drumul, este hilara si in bataie de joc.
  • 0 (2 voturi)    
   si (Luni, 15 iunie 2020, 18:08)

   papicu [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   de unde se stie cat va trai ? Poate parintii i-au murit de tineri si 2/3 din viata lor ar insemna 15 ani. Poate el seamana cu bunicii care sunt nonagenari, cum calculezi acele 2/3 din viata,ii iei declaratie pe propria raspundere sa spuna cand va muri ? Legea e clara ,ARE DREPTUL SA CEARA ELIBERAREA ,dar instanta NU E OBLIGATA SA FIE DE ACORD. Masura care ar limita greseli de acest gen ar fi ca instantele care se pronunta pt eliberaraea VIETASILOR sa fie formate din 5 sau 7 judecatori.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu cred ca mai avem inchisoare pe viata. (Luni, 15 iunie 2020, 18:58)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   .
  • +3 (3 voturi)    
   Am gasit legea (Luni, 15 iunie 2020, 20:32)

   Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Am gasit legea referitoare la eliberarea conditionata:

   Individualizarea pedepselor

   SECŢIUNEA a 6-a
   Liberarea condiţionată
   Art. 99

   Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă

   (1) Liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă, dacă:

   a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detenţiune;

   b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

   c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

   d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

   (2) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori dacă nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

   (3) De la data liberării condiţionate, condamnatul este supus unui termen de supraveghere de 10 ani.


   Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-99


   Concluzia este ca referirea la doua treimi din articol este incorecta cu privire la condamnatii pe viata.
 • -6 (10 voturi)    
  of... (Luni, 15 iunie 2020, 16:25)

  liviu_ [utilizator]

  tara asta nu se vindeca niciodata....

  toti injura judecatorul... dar judecatorul nu a incalcat legea (da, putea sa nu-0l elibereze, deci moral e si el vinovat, dar legal e 100% acoperit).
  LEGEA E PROASTA !!! ar trebui sa nu se permita eliberarea conditionata pt anumite fapte!

  si nu mai injurati CSM sau altii pentru ca nu au cum sa-l pedepseasca pe judecatori (repet, nu a incalcat jegea)!
  • +5 (5 voturi)    
   Alo?! (Luni, 15 iunie 2020, 19:03)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   N-a spus nimeni ca judecatorul trebuie pedepsit, dar e evident ca el e vinovat in situatia asta. Nu a incalcat legea, e inamovibil si n-ai ce sa-i faci, dar EL E DIRECT RASPUNZATOR!

   A, daca nu-i dai dreptul sa judece, atunci nu mai poate gresi, aia-i adevarat. Dar daca ii dai dreptul (asa cum e firesc), e musai sa fie un tampit si sa dea o hotarare de trei lei?
 • +4 (6 voturi)    
  Sa (Luni, 15 iunie 2020, 16:50)

  briciu [utilizator]

  Intre la parnaie judecatorul care l a eliberat !!
 • +6 (6 voturi)    
  justitia (Luni, 15 iunie 2020, 17:02)

  dezer [utilizator]

  justitia romana de cacat.sugatori inutili de bani si vomitatori de criminali pe strada. rusine
 • +5 (5 voturi)    
  Prea multe neputințe ? (Luni, 15 iunie 2020, 17:15)

  Bintea Haiducul [utilizator]

  Rog să publicați numele complet și fotografiile (recente) ale judecătorilor-eliberatori de criminali.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 17:44)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  făcu plîngere pt viol? (Luni, 15 iunie 2020, 17:44)

  di livio [utilizator]

  și milițienii ca de obicei, așteaptă pensia la 40 de ani...miliția ca în cazurile Shangai și Caracal, nimic, așteaptă Europolu...milițienii îs prompți cu pensionarii de la Kaufland, cu interlopii nu...Dănileț are dreptate... Dacă ai o persoană care se plânge că a fost amenințată sau că s-a încercat violul sau tâlhăria asupra ei, măsurile ar trebui luate de Poliție și Parchet imediat. Ar trebui să fie un interval de câteva ore în care să se ia măsuri față de inculpat...poliția și parchetu urmăresc covizii, zădărnicirili
 • +6 (10 voturi)    
  Pedeapsa capitala trebuie reinstituita!!! (Luni, 15 iunie 2020, 18:59)

  lazarus101 [utilizator]

  In primul rand judecatorii care au aprobat eliberarea conditionata a acestui monstru trebuie trasi la raspundere! Ei sunt autorii morali si complicii criminalului!
  Un individ care comite 5 crime NU POATE FI REABILITAT. Asta e un psihopat care nu pune nicio valoare pe viata semenilor sai. Pentru acesti indivizi pedeapsa capitala e singura solutie. De ce sa fie tinuti inchisi pe cheltuiala noastra acesti monstri???
 • +4 (4 voturi)    
  CAZ UNIC ! (Luni, 15 iunie 2020, 21:04)

  codrean [utilizator]

  Eiberat conditionat, sub supraveghere ??? se plimba prin Europa !, a fost "la munca"? in Olanda. Cine stie ce-o mai fi facut si acolo ?
 • +3 (3 voturi)    
  Daca judecatorul (Marţi, 16 iunie 2020, 0:18)

  POMPIERUL [utilizator]

  Ar fi stabilit ca nu sunt indeplinite conditiile liberarii criminalului, ce-ar fi putut pati??Cine l-ar fi tras la raspundere?? 5 crime, o incendiere , sanctiuni disciplinare in penitenciar...avea destule motive sa nu dispuna liberarea lui. Dar Juda, pentru-n pumn de arginti....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by