Ministrul Justiției i-a demis pe directorii penitenciarului de unde a fost eliberat condiționat bărbatul cu 5 crime la activ care a incendiat-o pe fata de 17 ani

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2020, 14:24 Actualitate | Esenţial


Catalin Predoiu
Foto: Guvernul Romaniei
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a demis pe directorul și directorul adjunct ai Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, unde a fost încarcerat bărbatul condamnat pe viață, după ce a comis cinci crime, și care a fost eliberat condiționat. De asemenea, el a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară pentru verificări legate de decizia instanței de eliberare condiționată a bărbatului care a incendiat-o pe fata de 17 ani.

Ministerul Justiției mai anunță că Predoiu a cerut sesizarea Inspecției Judiciare pentru a face un control privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că "această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului".

Anunțul Ministerului Justiției:
 • "Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului-verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu.
 • Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului - verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu.
 • Ministrul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecției Judiciare a CSM în vederea efectuării de verificări cu privire la modul de respectare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată în dosarul 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinți privind cererea de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu.
 • Ministrul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua un control tematic privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului".
O tânără de 17 ani din Drobeta Turnu Severin a fost incendiată și este în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului. Cel care i-a dat foc fetei, pe care a stropit-o cu benzină, este un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva bărbatului, pentru viol și agresiune.

Ion Turnagiu (46 de ani) a fost eliberat condiţionat din închisoare în mai anul trecut, după ce Tribunalul Mehedinţi a considerat că acesta îndeplineşte condiţiile de liberare, chiar dacă fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru cinci crime, pe care le-a săvârşit în 1993, la vârsta de 18 ani, scrie Adevărul.

Turnagiu a ieşit din închisoare în 10 mai 2019, după ce un complet de judecată al Tribunalului Mehedinţi a constatat că a îndeplinit fracţia obligatorie pentru a fi liberat condiţionat şi ar fi oferit suficiente motive de îndreptare şi reintegrare socială în perioada cât a stat după gratii.

Cum a motivat Tribunalul Mehedinţi decizia de eliberare a criminalului:
 • "A îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni”, se precizează în motivarea instanţei.
 • "Nu lipsit de relevanţă este şi faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiţionată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului T. I. şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se mai susţine în hotărâre.
 • Adevărul mai scrie că, după eliberarea condiţionată, bărbatul a ajuns să lucreze cu ziua şi a devenit prieten cu tatăl fetei pe care a incendiat-o. Şi-a deschis un cont pe Facebook, pe care a postat mai multe fotografii din ţară şi din Olanda, precum şi o serie de mesaje ciudate. Cu o zi înainte de a o incendia pe tânăra de 17 ani, el a înregistrat un video cu un ciudat mesaj de adio: "Va mulţumesc tuturor şi bunul Dumnezeu să le dea la toţi de acum înainte după inima şi sufletul nostru. Va iubesc, adio!”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7281 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  RESPONSABILITATE (Marţi, 16 iunie 2020, 14:35)

  ggiiggii [utilizator]

  Fiecare este responsabil pentru actiunile lui si trebuie sa raspunda daca se intampla ceva sau cineva are de suferit.
  Toti cei din comisia de eliberare+judecatorul si toti cei implicati in eliberarea unui individ ce nu mai poate fi intergrat trebuie sa raspunda pentru pasivitatea si proasta judecata.
  Exact astfel de cazuri trebuiesc puternic mediatizate si date ca exemplu pentru toata lumea( justitie, politie, clasa politica)...
  Se pare ca lumea este in continuare pasiva, nu isi asuma responsabilitatea si oricand pot avea loc astfel de cazuri....populatie nu se simte protejata de politie si de justitite....infractorii sunt eliberati sau"dojeniti" de forma....
 • -5 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iunie 2020, 14:41)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  evalaurea (Marţi, 16 iunie 2020, 14:41)

  Mawrkuss [anonim]

  Ceva nu mi-e clar aici: evaluarea detinutilor o face directorul sau o persoana abilitata in acest sens? (psiholog, etc).
  Genul asta de demiteri, desi binevenite cateodata, nu par a rezolva problema ci sunt menite doar a potoli opinia publica.
 • +18 (18 voturi)    
  mda (Marţi, 16 iunie 2020, 14:47)

  SoulSearcher [utilizator]

  demisi din functiile de sefi, sau demisi cu totul din sistem ?

  ca la noi nu pleaca nimeni din sistem, toti se recicleaza si ajung inapoi de unde au plecat, ba chiar au parte de promovari, mai multi bani, secretare noi, masini mai bune.. etc
 • +20 (20 voturi)    
  Atat ???? (Marţi, 16 iunie 2020, 14:54)

  PavelSiNuAltii [utilizator]

  Asta este tot ?? Rusinos..
  Cum este posibil ca acesti angajati ai Tribunalului Mehedinti sa nu fie trasi la raspundere ??
  • +13 (13 voturi)    
   Minim să le taie pensiile speciale (Marţi, 16 iunie 2020, 15:18)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui PavelSiNuAltii

   și să le calculeze după contribuție ( punct de pensie)
   E pedeapsa care îi va face pe mulți SĂ FIE CORECȚI! , Atât !
  • +10 (12 voturi)    
   Minim să le taie pensiile speciale (Marţi, 16 iunie 2020, 15:18)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui PavelSiNuAltii

   și să le calculeze după contribuție ( punct de pensie)
   E pedeapsa care îi va face pe mulți SĂ FIE CORECȚI! , Atât !
 • +15 (15 voturi)    
  Modificati legea dupa care se fac aceste eliberari (Marţi, 16 iunie 2020, 15:17)

  deval [utilizator]

  !!
  Sunteti mai criminali decat criminalii : tot Spagamentul si Ministrul Justitiei daca nu cere asta in fiecare zi , pe toate televiziunile , in toata media !
  Faceti imediat ceva impotriva abuzurilor sexuale , impotriva violentei in familie, si de orice fel , mariti enorm pedepsele , asimilati amenintarea vietii cu terorismul .
  Protejati copii , nemernicilor si nu aglomerarea in penitenciare si infractorii !!
  La fel de oribila a fost stirea despre fetita de 6 ani, din Arges violata de tata, care a fost denuntat de mama, condamnat cu suspendare si trimis acasa , la familie !! Va imaginati, bautorul ala de alcool medicinal ce i-a facut mamei si ce-i face fetitei acum, dupa ce judecatorul a spus ca nu e chiar asa de grav ce deja a facut ?! (Cei care au dubii ca violul exista in familia traditionala romaneasca sa verifice pe net...)
 • 0 (14 voturi)    
  Statul mafiot patronat de PSD/PNL/Securisti (Marţi, 16 iunie 2020, 15:31)

  floriniulian [utilizator]

  Masuri de 2 bani fara valoare.

  Nimeni nu raspunde,sunt pusi si repusi/mutati pe alte functii unde isi iau in continuare salariile colosale si pensiile speciale halucinante.

  Legea este facuta ca aceste institutii corupte sa se poata ascunda in spatele ei.

  Le convine de aceea nu ies in strada sa protesteze.

  Sistemul de justitie populat numai de incompetenti si corupti cu salarii si pensii halucinante este compromis in totalitate.

  Doar desfiintarea acestor structuri mafiote gen SRI/PARCHET/DIICOT/IPJ/Tribunale mai poate salva aceasta tara.

  Pana atunci vom avea parte numai de diversiuni pentru prosti cum este masura de mai sus,
 • +9 (9 voturi)    
  Pompierul de serviciu! (Marţi, 16 iunie 2020, 15:39)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Nu faci nimic doar daca dai afara un pervertit cu infractorii din bulau.

  Despre judecătorul care a eliberat ucigașul nu zice nimeni nimic.

  Sunt doua ministere:
  MAI & MJ
  care cu zeci de mii de oameni in subordine, poate mult peste 100.000 de salariați plătiți regeste,ar trebui sa asigure siguranta si securitatea celor 16 sau 17 milioane de români.

  Totusi se intampla crime sau infractiuni abominale:
  - Caracal,
  - "Caracal 2" - asta de acum.
  Si iese Predoiu sa ne dea vestea cea mare.
  Vela nici nu-l doare si Politia e Albă ca Zăpada.
  In cazul asta e nepăsarea politistilor, a procurorilor iar sefii acestora ar trebui sa pună demisia

  Si Sinistri la fel!
  E revoltător ca miliția nu se implica desi statul plateste regeste niste neispraviti.
  Un polițist sau un jandarm de rand cu doua clase mai mult ca trenul castiga peste 10 mii lei iar sefii lor care nu vor a demisiona pentru ca nu cunosc Onoarea au câștiguri salariale nete de peste 20 mii lei.

  Infractorii prind avant văzând ca autoritățile sunt incapabile ca sa nu zic ca ar fi rusinos sa fii sef in minister si sa ai crime pe banda rulanta.
  Se poate spune ca Miniterele astea doua prin lipsa de acțiune premediteaza crimele!

  Iar CSM ce sa faca?
  Sforarii.
  Avizeaza judecători care elibereaza infractori.
 • +8 (8 voturi)    
  masuri sa se afle in treaba (Marţi, 16 iunie 2020, 15:51)

  gnd [utilizator]

  Directorul penitenciarului pune in aplicare ce hotaraste judecatorul. Prima instanta a refuzat eliberarea, a doua a incuviintat. L-a demis asa ca sa para ca a facut ceva dar omu ala nu prea are treaba cu chestia asta....
  • +5 (5 voturi)    
   Multumesc! (Marţi, 16 iunie 2020, 16:44)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   Multumesc de confirmare, si eu asa stiam, directorul nu poate sa elibereze, de capul sau, pe detinutul X sau Y, pentu ca i se pare simpatic!

   A fost o decizie a Justitiei, pe care trebuia sa o puna in aplicare.
 • +4 (6 voturi)    
  Pensiile speciale insa ce se intampla cu ele? (Marţi, 16 iunie 2020, 15:53)

  George21 [utilizator]

  Pensiile speciale insa ce se intampla cu ele?Familiile acestor domni ce parere au despre crima care au comis-o cu buna stiinta
 • +6 (8 voturi)    
  Demisia celor doi Directori este o operatiune (Marţi, 16 iunie 2020, 15:55)

  Susufler0 [utilizator]

  strict de imagine !
  Vor avea cei doi curajul sa atace aceste demiteri in Justitie ? Daca le ataca, strict pe lege, nu au cum sa piarda procesele !

  Apoi si sesizarea CSM pe cazul punctual este facuta la plezneala, doar doar s-o descoperi vreo neregula de ordin formal, procedural, pt ca pe fond, conform actualelor dispozitii legale ce reglementeaza liberarea conditionata (dispozitii care sunt o mizerie !), nereguli nu sunt, astfel cum rezulta din motivarea sentintei Tribunalului Judetean Mehedinti !

  PS. In astfel de situatii, cand e vorba de criminali, niciun judecator din lume nu ar fi blamat chiar daca respinge 50 de cereri de liberare a criminalului, pt ca de fiecare data solutia e la aprecierea lui.

  PPS. Rezumand liberarea e in mana sa ! De fiecare data poate aprecia ca inca nu sunt dovezi suficiente de indreptare, indiferent de cele cerute de litera legii !
 • -1 (5 voturi)    
  MAI nimic? (Marţi, 16 iunie 2020, 15:57)

  di livio [utilizator]

  MAI aproape de tine...milițienii cum au reacționat la plîngerea fetei pt viol?...n-are competențe dl Predoiu la miliție, aclo se cercetează milițienii ei între ei...alo, domnu Vela, n-aveți pîrghii de coerciț?...nu intervine miliția la cazuri de viol?...nu prea, milițienii intervin zece hăndrălăi să bată pensionari la Kaufland...au refuzat să le fie salvate viețile cu termometru...cum ne salvează autoritățili de covid, cu termometru...de interlopi nu ne salvează...cu vela ruptă în pandemie
 • +1 (5 voturi)    
  DEGEABA (Marţi, 16 iunie 2020, 16:11)

  jidanul [utilizator]

  O masura luata degeaba de ministrul pseudo-Justitiei, pentru ca eliberarea acelui umanoid si a altor umanoizi care au facut nenorociri, este efectul dar, cauza este legea. Legea e stramba, legea trebuie schimbata in asa fel incat pentru cei care au comis crime, sa fie condamnati pe viata si sa nu aiba dreptul sa fie eliberati conditionat decat daca au comis numai o crima si dupa ce au executat, cel putin, jumatate din condamnare.. Singura exceptie care comporta o dezbatere clara ar fi crima comisa in legitima aparare. In acest caz trebuie introdusa o perioada de supraveghere cuprinsa intre 5-10 ani.
 • +3 (3 voturi)    
  acum procurori (Marţi, 16 iunie 2020, 16:49)

  gopo2016 [utilizator]

  sa se autosesizeze pe directori si pe completul de judecata si sa ii ancheteze pt complicitate la crima, sa infunde si ei puscaria ca merita
 • +1 (1 vot)    
  cui (Marţi, 16 iunie 2020, 19:01)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  o mai pune stampila pe pdsr-ul care a umplut tara de ucigasi, violatori si tilhari, sa i se usuce mina.
  De corupti nici nu mai pomenesc.
  Schimbati odata codul penal criminal!
 • +1 (3 voturi)    
  Atat poti, borfetule ? Ai idee cate cazuri (Miercuri, 17 iunie 2020, 4:42)

  deval [utilizator]

  identice s-au petrecut in ultimii ani ?!! Cu comisii de eliberare idioate, spaguite, dancileze si magistrati asemenea ?!!
  Cum dracu sa ma aperi tu pnl de Covid daca nu esti capabil sa aperi copiii acestei tari nici cand iti cer ajutorul ??!! Bou de mere sa-ti pun aici un citat din Pravile Imparatesti de la 1640 , sa-ti arat cum era pedepsit atunci violul unei minore ?!
  Vreti sa le faca dreptate parintii, cetatenii ??!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by