Primul român infectat cu noul coronavirus a fost dus, în noaptea de miercuri spre joi, la Institutul Matei Balș din Capitală, iar în localitatea gorjeană de unde provine au fost suspendate cursurile și activitățile colective. Tânărul este în stare bună, având doar o ”ușoară faringită”, potrivit ministrului Costache. Testarea celor care au intrat în contact cu italianul infectat și cu tânărul din Gorj continuă, până acum fiind anunțate doar teste negative. În București sunt circa 1.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu după ce au venit din zone de risc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații din România privind coronavirusul, LIVETEXT pe HotNews.ro:

22.19 Un tânăr din Slatina care ar fi trebuit să fie în carantină s-a plimbat două zile prin București. Autoritățile acuză „o eroare de transmitere”

20.30 Timiş: O femeie revenită din Bergamo, internată cu suspiciune de coronavirus, pentru că are febră

O femeie de 50 de ani, din Timişoara, care a revenit în ţară, în urmă cu o săptămână, din regiunea italiană Bergamo şi s-a autoizolat la domiciliu în această perioadă, a fost transportată la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, joi seara, cu suspiciune de coronavirus, transmite Agerpres.

18.41 Ministrul Agriculturii: Facem apel la calm; asigurăm cetăţenii că există stocuri de alimente şi apă suficiente

18.24 Patriarhia Română recomandă evitarea sărutării icoanelor din biserică, în contextul coronavirusului. Îndemn similar și din partea Bisericii Catolice

18.05 Bebeluș suspectat de coronavirus, dus la Spitalul Județean de Urgență Bacău

Un bebeluș a fost transportat, joi, alături de mama lui, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bacău. Copilul era răcit și a călătorit, împreună cu familia, în weekend, în regiunea Veneto din Italia, relatează Mediafax.

17.55 Un copil de 10 ani din Teleorman, care a fost în Italia, suspect de infecție cu coronavirus

Un copil de 10 ani din Teleorman, întors de curând, împreună cu tatăl său, din Lombardia, este suspect de infecție cu coronavirus. Autoritățile locale sunt în alertă, au izolat copilul și l-au dus, joi, la Spitalul din Alexandria, relatează Mediafax.

Băiatul și tatăl său s-au întors de curând din Italia, din regiunea Lombardia, și erau izolați la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Joi dimineață, tatăl copilului a sunat la 112 și a anunțat că micuțul se simte rău.

O echipă de epidemiologi și pompieri au izolat copilul și l-au transportat în condiții speciale la Spitalul Județean din Alexandria. Aici i-au fost recoltate probe, iar acum se așteaptă rezultatul analizelor de la Spitalul Matei Balș din Capitală.

17.30Constanţa: Un număr de 13 marinari se află în carantină la bordul unei nave acostate în Portul Constanţa, 100 de oameni sunt izolaţi la domiciliu, iar alte cinci persoane care au fost testate, rezultatele fiind negative, sunt în carantină în unul dintre cele două centre înfiinţate în judeţ pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a informat Instituţia Prefectului.

16.42 Primele cinci termoscannere ajung în România săptămâna viitoare, urmând ca alte zece să fie aduse în 20 martie, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

16.16 Orban vrea să ia legătura cu Facebook și Google pentru a combate fake news-urile despre coronavirus

15.29Nelu Tătaru (Ministerul Sănătății): Îndemnăm la calm, nu la panică. Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață și să aglomerăm supermarketurile

15.11Adrian Streinu Cercel: Primul pacient român cu coronavirus este bine, e doar purtător al virusului și nu are simptome

15.10Orban îl trimite pe Costache să găsească medici care „să demitizeze” coronavirusul

15.08 Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”: Coronavirusul va deveni o infecție oarecum frecventă și obișnuită

14.58Servicul de Ambulanță București Ilfov a luat măsuri speciale din cauza coronavirusului/ Diferența dintre izolare și carantină

15.10 Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a dat asigurări, joi, la începutul ședinței de Guvern, că românul infectat cu coronavirus este în stare bună, precizând că „are o uşoară faringită”. Este un pacient asimptomativ. Are o uşoară faringită. Marea majoritate a celor atinşi de coronavirus au uşoare viroze (...) Au fost deja de dimineaţă 12 teste care sunt negative şi mai sunt în lucru 17 teste la persoane identificate.”, a spus Costache.

14.48 Studenţii Facultăţii de Drept din Craiova pot lipsi de la cursuri fără să primească absenţe. Consiliul facultăţii a decis ca până în 27 martie profesorii să nu mai fie obligaţi să facă prezenţa la cursuri. Decizia a fost luată în contextul epidemiei de crononavirus din lume. (Mediafax)

13.28Firea: În București sunt 1.000 de persoane în carantină la domiciliu / Spitalul Victor Babeș a a alocat un corp de clădire separat, pentru pacienții infectați cu coronavirus

13.03Șeful UNIFARM: Săptămâna viitoare vom aduce 5-6 milioane de măști și 25 de tone de dezinfectanți

12.29Rafila: Boala nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii / Ce spune despre studenții de la Medicină ce nu vor să vină la ”Matei Balș”

12.19Iohannis, despre coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică / Provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală

11.29 CNA a aprobat spotul pentru prevenirea populației cu privire la infecțiile cu coronavirus, acesta urmând să nu conțină termenul bolii, fiind concentral asupra recomandărilor de igienă. Lista de recomandări va fi difuzată din oră în oră şi include atât sfatul ”spală-te des pe mâini”, cât şi ”Folosiţi masca de protecţie numai dacă suspectaţi că sunteţi răcit sau sunteţi în apropierea oamenilor bolnavi.CNA a programat şedinţa extraordinară de joi dimineaţă după ce a primit o solicitare din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

11.00 Arafat: Numărul redus al echipamentelor de protecţie este o problemă mondială, deoarece majoritatea erau fabricate în China.

10.40 Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au prelevat, până în prezent, un număr de 73 de probe biologice de la persoanele care au intrat în contact cu cei doi bărbaţi confirmaţi cu coronavirus - un cetăţean italian şi un tânăr de 25 de ani din Prigoria, 29 dintre acestea fiind trimise, în cursul dimineţii de joi, către Institutul "Matei Balş", a declarat prefectul judeţului Gorj, Cristinel Rujan.

10.29 Femeia internată si izolată miercuri seară la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu are coronavirus. Aceasta sosise de la Milano pe 10 februarie și pentru că se simțea rău a mers la un spital privat din oraș la care mai fusese internată, transmite corespondentul

10.26 La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia Telverde destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu coronavirus, acesta nefiind o un număr de urgență. Conform Grupului de Comunicare strategică, cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

----------

Citește și:

  • VIDEO Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România: Un bărbat din Gorj ce a intrat în contact cu italianul care a vizitat recent țara noastră
  • Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe -Interviu cu cercetătorul Mihai Netea
  • Te-ai întors în România dintr-o zonă afectată de coronavirus sau urmează să revii în țară? Ghidul complet cu pașii pe care trebuie să îi urmezi
  • Coronavirus: Zece sfaturi pentru elevi și profesori - Ministerul Educației
  • Cursurile din Prigoria sunt suspendate pentru realizarea dezinfecției. Anunțul a fost făcut joi dimineață de prefectul Ion Rujan, într-o conferință de presă.

    El a precizat că, la nivelul județului, s-a desfășurat o amplă anchetă epidemiologică pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact direct cu italianul depistat cu coronavirus, care s-a aflat în județ până pe 22 februarie. Cele 13 teste în cazul persoanelor care au intrat în contact direct au fost negative, a precizat Rujan, adăugând că bărbatul depistat pozitiv a avut contact indirect cu italianul.

    Rujan a mai spus că toți medicii de familie din localitățile în care sunt persoane izolate la domiciliu au fost convocați joi și că s-a horărât asigurarea hranei și apei pentru persoanele izolate și asigurarea permanenței la primăriile din aceste localități.

    „Asigurarea supravegherii persoanelor aflate în izolare la domiciliu de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj și Inspectoratul de Poliție Județean Gorj pentru noile cazuri de izolare la domiciliu, monitorizarea stării de sănătate pentru noile cazuri de izolare la domiciliu prin Direcția de Sănătate Publică Gorj, asigurarea de către autoritățile administrației publice locale a apei, hranei sau a altor bunuri de primă necesitate pentru noile cazuri de persoane izolate la domiciliu”, a mai spus prefectul.

    Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat oficial joi seară, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, ce a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care a vizitat recent România. Bărbatul din Gorj a fost plasat izolat și a fost transportat la Institutul Matei Balș din București, unde va fi tratat. Starea bărbatului nu este gravă în acest moment, a precizat Raed Arafat.