Ministerul Sănătății îndeamnă la calm, nu la panică, după ce primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat oficial pe teritoriul României aseară, la un tânăr din Gorj. Secretarul de stat Nelu Tătaru a lansat, joi, un îndemn la "calm, nu la panică" și a subliniat că: "Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață, să aglomerăm supermarketurile sau să ne alertăm rudele din străinătate."

Nelu TataruFoto: AGERPRES

"Având în vedere această împrăștiere de știri false, am prefera să îndemnăm lumea la calm", spune secretarul de stat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru speră ca, odată cu lansarea de către autorități a liniei TelVerde 0800800358, unde pot suna toți cei care au nevoie de informații despre virusul COVID – 19 (coronavirus) și cum să prevină infectarea, se va reuși să se stăpânească panica din rândul populației. Linia TelVerde a fost lansată astăzi. Cei care au suspiciuni că au contactat virusul trebuie să sune la 112, iar cei care doresc doar să solicite informații despre coronavirus sunt sfătuiți să apeleze linia TelVerde.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că persoanele care intră timp de 14 zile în carantină vor primi de la autorități tot ce au nevoie în perioada respectivă, iar dacă sunt în autoizolare la domiciliu, o persoană din familie poate merge o dată pe zi la cumpărături.

91 de persoane se află în acest moment în carantină, iar 7.174 în izolare la domiciliu, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru.

Persoanele care trebuie să intre în carantină sau în izolare la domiciliu primesc concedii medicale pentru perioada de 14 zile, a dat asigurări Nelu Tătaru.

În ceea ce privește regulile de prevenție, acestea rămân aceleași ca în cazul unei infecții gripale, a explicat Nelu Tătaru. "Nu aglomerăm spitalele, unitățile de primiri urgențe", a arătat acesta, subliniind că persoanele care au simptome de răceală sau gripă trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie.

Doar persoanele care au astfel de simptome dar au și călătorit în zone afectate de coronavirus sau au intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone pot avea suspiciune de coronavirus. Aceste persoane nu trebuie să meargă singure la medic, ci să sune la numărul de urgență 112, unde vor primi indicații despre cum vor fi preluați de un echipaj medical, testați și izolați, în cazul în care este necesar.

Citește și: