Misteriosul coronavirus care a apărut în China și care până luni dimineață a ucis 82 de oameni a alarmat o întreagă lume din cauză că deocamdată se știu foarte puține lucruri certe despre el. Este încă prea devreme pentru a ști cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Iată ce știm până acum, potrivit unei sinteze făcute de Reuters.

Foto:

Principalele informații de luni sunt transmise LIVETEXT pe HotNews.ro:

UPDATE 20:46 Noul virus din China nu pare să fi suferit mutații, potrivit Statelor Unite

UPDATE 17:44 Beijingul a anunțat că a înregistrat primul deces din cauza infecției cu noul coronavirus

Victima este un bărbat de 50 de ani care fusese în 8 ianuarie în Wuhan și a prezentat simptome după ce a revenit la Beijing, șapte zile mai târziu.

UPDATE 17:33 OMS a corectat evaluarea amenințării legată de virus, calificând-o drept "ridicată" la nivel internațional și nu "moderată", cum anunțase până în prezent dintr-o "eroare de formulare".

Până acum, Organizația Mondială a Sănătății a scris că riscul era "foarte ridicat în China, ridicat la nivel regional și moderat la nivel internațional". "A fost vorba de o eroare de formulare și am corectat-o", a explicat o purtătoare de cuvânt a organizației.

UPDATE 17:02 Donald Trump a propus Chinei ajutorul Statelor Unite

"Am oferit Chinei și președintelui Xi tot ajutorul care poate fi necesar. Experții noștri sunt extraordinari!", a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 15.28: Franţa pregăteşte "pentru mijlocul săptămânii" o evacuare aeriană a cetăţenilor săi din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus în China, a anunţat luni ministrul francez al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian, informează AFP.

UPDATE 15:27: Canada anunță un al doilea caz "prezumtiv" în Ontario

Soția unui bărbat internat în Toronto pentru posibilă infecție cu coronavirusul chinezesc a contactat și ea maladia, au anunțat autoritățile din Canada, care numără de acum două cazuri "prezumtive, scrie AFP".

Provincia Ontario anunțase sâmbătă că un prim caz prezumtiv al noului virus a fost detectat la un bărbat de 50 de ani care fusese în Wuhan și care revenise în Toronto în 22 ianuarie.

Soția sa, care a călătorit cu el, a contactat și ea virusul și a fost plasată în izolare.

UPDATE 14:02:Coronavirusul din China: Numărul de infecții ar putea fi mai mare de 40.000 (cercetători din Hong Kong)

UPDATE 11.37:Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să îşi închidă punctele rutiere de trecere cu ţara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus, scrie Agerpres, citând AFP. Este prima ţara care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise.

UPDATE 11.07: Bilanţul epidemiei coronavirus, un virus din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate în China, unde s-au înregistrat 81 de decese de la începutul răspândirii sale, în decembrie, pornind din oraşul chinez Wuhan. Lista ţărilor şi teritoriilor care au anunţat cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus poate fi consultată aici

UPDATE 10.42: Japonia intenţionează să şi repatrieze sute de cetăţeni din oraşul Wuhan, unde a izbucnit noua epidemie de coronavirus, a anunţat luni un parlamentar al partidului de guvernământ, scrie Agerpres, citând DPA. Tokyo intenţionează să trimită un avion în capitala provinciei Hubei chiar de marţi pentru evacuarea cetăţenilor japonezi care doresc să se întoarcă acasă, a declarat secretarul general al Partidului Liberal Democrat Toshihiro Nikai. Guvernul nipon a confirmat că aproximativ 560 de cetăţeni japonezi trăiesc în provincia chineză, potrivit ministrului de externe Toshimitsu Motegi. Al patrulea caz de infectare cu virusul ucigaş din China a fost detectat în centrul Japoniei duminică.

UPDATE 10.05: Australia a confirmat luni al cincilea caz de îmbolnăvire cu coronavirus, oficialii din domeniul sănătății anunțând că este vorba despre o femeie de 21 de ani care a călătorit de la Wuhan la Sidney înaintea interdicțiilor de călătorie impuse de China, potrivit Reuters. Femeia a călătorit cu un zbor direct și a dezvoltat simptomele în termen de 24 de ore, prezentându-se la o unitate de urgență, a declarat șeful direcției de sănătate din New South Wales, Kerry Chant.

UPDATE 9.55: Primarul orașului Wuhan a acuzat luni, într-un interviu, deficiențe în gestionarea crizei declanșate de epidemia coronavirus, spunând că modul în care s-a acționat ”nu este suficient de bun”.

UPDATE 8.32: Bilanțul victimelor coronavirus a ajuns la 81, potrivit Reuters.

UPDATE 8.22: Premierul chinez Li Keqiang a mers luni în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, care a contaminat deja peste 2.700 de persoane din întreaga ţară, a anunţat guvernul de la Beijing, scrie Reuters.

 • Până în această dimineață numărul morților în China a urcat la 80, cu 76 de locuitori ai provinciei Hubei, potrivit autorităților. Alți 2.744 de chinezi au fost infectați.
 • Thailanda și Hong Kong au raportat fiecare opt cazuri de infecție; Statele Unite și Macau au câte cinci; Taiwan, Australia, Singapore și Malaezia au raportat fiecare patru; Franța și Japonia câte trei; Vietnam și Coreea de Sud câte doi pacienți iar Canada și Nepal câte unul.
 • Nu au fost raportate decese în afara Chinei.
 • Se crede că tulpina noului coronavirus ar fi apărut la sfârșitul anului trecut, originea ei fiind la animalele sălbatice comercializate ilegal la piața de animale din Wuhan, un oraș de 11 milioane de oameni.
 • Simptomele includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Majoritatea persoanelor afectate sunt persoane în vârstă și cele cu sănătate precară.
 • Două analize științifice ale epidemiei spun că fiecare persoană infectată transmite boala între două și alte trei persoane.
 • Trei echipe de cercetare au început să lucreze la dezvoltarea potențialelor vaccinuri. Oamenii de știință speră să testeze primele vaccinuri posibile în trei luni.
 • China testează medicamentul HIV Aluvia ca posibil tratament.
 • Există restricții severe de călătorie în Wuhan, transportul urban și cel aerian sunt suspendate.
 • Printre alte măsuri pentru a stopa răspândirea virusului, China va anula toate excursiile organizate începând cu 27 ianuarie.
 • Hong Kong a împiedicat locuitorii din provincia Hubei să intre în oraș.
 • Franța, Italia, Japonia, Australia și Statele Unite lucrează pentru evacuarea cetățenilor din Wuhan.
 • Unii experți consideră că virusul actual nu este la fel de periculos ca Sindromul respirator sever acut (SARS) din 2002-2003 care a ucis aproape 800 de persoane sau Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, care a ucis mai mult de 700 de persoane din 2012