Peste 2.000 de persoane sunt infectate acum la nivel global cu noul coronavirus, cea mai mare parte în China, unde cel puțin 56 de oameni au murit din cauza bolii, potrivit cifrelor publicate duminică, transmite Reuters. Primarul din Wuhan, orașul chinez de unde a pornit epidemia de pneumonie virală, a declarat că se așteaptă la aproximativ alte 1.000 de cazuri de infectare, pe baza numărului de pacienți spitalizați dar care nu au fost încă testați. Președintele Xi Jinping a spus, în timpul unei întâlniri a biroului politic, că țara se confruntă cu o „situație gravă”, iar națiunile lumii iau tot felul de măsuri pentru a preveni o pandemie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele informații de duminică, LIVETEXT pe HotNews.ro:

17.15 Primarul din Wuhan, orașul chinez de unde a pornit epidemia de pneumonie virală, a declarat că se așteaptă la aproximativ alte 1.000 de cazuri de infectare, pe baza numărului de pacienți spitalizați dar care nu au fost încă testați.

Această cifră, dacă va fi confirmată, va ridica semnificativ numărul persoanelor infectate anunțat dumincă la nivelul întregii țări (peste 2.000 de cazuri, dintre care 56 de decese), notează AFP.

15.38 China ar putea extinde, ”în mod adecvat”, vacanța de Anul Nou ce a început vineri și ar fi trebuit să dureze o săptămână, a anunțat un grup de lucru prezidat de premierul Li Keqiang. Grupul de lucru ar putea ajusta data de reîncepere a cursurilor din școli, sprijini telemunca și lua și alte măsuri de limitare a circulației persoanelor

14:08 Guangdong (sud), cea mai populată provincie din China, a impus duminică obligativitatea măștii respiratorii pentru cei peste 110 milioane de locuitori, scrie AFP.

Portul acestei măști este deja obligatoriu în Wuhan. O altă provincie, Jiangxi (centru), și mai multe mari orașe au luat în acest week-end măsuri similare.

14.05 Papa Francisc a lăudat ”marele angajament” luat de China pentru limitarea extinderii epidemiei, adăugând că se roagă pentreu cei morți, bolnavi și pentru familiile lor

13.30 ​În spitalele din Wuhan, suferința rimează cu răbdarea / Psihoza noului coronavirus a provocat un aflux de oameni spre spitale, sporind riscul contagiunii

13.18 Cum arată harta globală a infecțiilor cu coronavirus (sursa Bloomberg):

O hartă detaliată, actualizată în timp real, realizată de Universitatea Johns Hopkins, poate fi consultată AICI.

12.51 Hainan a suspendat toate cursele de autobuz către celelalte provincii. O măsură similară a fost luată și în provincia Hebei, unde au închise și cursele dintre orașe.

Numărul de infecții cu coronavirus din afara Chinei crește, Japonia anunțând al patrulea caz confirmat din țară.

11.51 În SUA a fost înregistrat al treilea caz de coronavirus. Pacientul ce a venit din Wuhan în Orange County (California) este izolat în spital și este în stare bună.

11.45 China a reușit să izoleze o tulpină a noului coronavirus și a început să dezvolte un vaccin, a declarat Xu Wenbo de la Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor de la Beijing, relatează publicația People's Daily

11.05 Beijingul va amâna redeschiderea grădinițelor, școlilor și universităților după vacanța de anul nou

09.15 Orașul Xian (capitala Shaanxi) va suspenda toate cursele de autobuz și taxi între orașe și către alte provincii. De asemenea, provincia Shadong a anunțat că oprește toate autobuzele interorășenești și către alte provincii.

08.48 China a interzis comerțul cu animale sălbatice și cu produse alimentare realizate din acestea în piețe, supermarketuri, restaurante și pe internet. Toate locurile unde sunt crescute astfel de animale vor fi izolate, iar transportul de animale sălbatice va fi interzis. Măsura intră în vigoare de duminică.

---------------

Virusul s-a răspândit în orașe mari din China, precum Beijing și Shanghai, iar la nivel global în țări precum SUA, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Potrivit statisticilor oficiale de duminică, în China au fost confirmate 1.975 de cazuri cu pacienți infectați cu noul coronavirus, iar numărul morților a urcat la 56, transmite televiziunea de stat CGTN.

Autoritățile sanitare din Beijing au cerut cetățenilor să nu-și mai dea mâna ci să recurgă la un salut tradițional ce nu implică atingeri. Sfatul a fost trimis duminică dimineață prin SMS tuturor telefoanelor mobile din oraș.

Canada a anunțat primul caz infectat cu virusul fiind un rezident ce s-a întors din Wuhan. Pacientul, un bărbat de peste 50 de ani, a sosit în Toronto pe 22 ianuarie, și a fost spitalizat ziua următoare din cauza simptomelor ce indică o boală respiratorie.

În China la nivel de provincii și de orașe se iau tot mai multe măsuri de interzicere a adunărilor publice și de transport între localități. Teama este mare în rândul populației, pe rețelele sociale circulând numeroase imagini cu străzi pustii.

Deși sunt în vacanța de ANul Nou, perioadă când, de obicei, sute de milioane de chinezi circulă în țară și în străinătate, mulți au renunțat la biletele de avion, tren sau autobuz. Mijloacele de călătorie sunt de multe ori goale, deși, în alte, condiții, ar fi practic imposibil să găsești un loc liber:

Citește și: