Decesul jurnalistei Cristina Țopescu, găsită la săptămâni după ce, potrivit informațiilor de până acum, încetase să mai dea semne apropiaților, amintește de alte cazuri recente de persoane publice care au fost descoperite după ce au murit, singure, în casele lor - cazuri precum Andrei Gheorghe sau Stela Popescu.

Colaj Stela Popescu, Andrei Gheorghe, Cristina TopescuFoto: Colaj foto

Cristina Țopescu, în vârstă de 59 de ani, a murit, fiind găsită duminică seara, de poliție, în casa sa din Otopeni. Urmează să fie efectuată expertiza medico-legală, poliția precizând că nu există urme vizibile de violență. Surse spun că ea a fost găsită învelită cu plapuma, în pat.

  • Presupusul administrator al paginii ei de Facebook, care se descrie "prietenă și vecină" cu Țopescu, a publicat un mesaj în care spune că fosta jurnalistă, devenită la finalul anului trecut consilier al ministrului Sănătății, avea obiceiul să nu-i răspundă "cu săptămânile la telefon", dar de data aceasta persoana respectivă a sunat la 112 după ce a intrat în panică, văzând că toate telefoanele Cristinei Țopescu erau închise.
  • Ultimul mesaj pe Facebook al Cristinei Țopescu e datat 26 decembrie 2019, iar ultima accesare a aplicației Whatsapp ar fi fost pe 28 decembrie

Circumstanțele decesului, atât cât sunt cunoscute până acum, au stârnit un val de reacții în rețelele de socializare, unde oamenii au notat "cât de singură" ar fi fost Cristina Țopescu, faptul că "nimeni nu i-a trecut pragul" de multă vreme, că lumea a ajuns să verifice când a publicat pe Facebook sau a accesat Whatsapp pentru a afla despre ultimele ei zile, în lipsa unei comunicări directe cu persoana decedată. Cazul Țopescu nu este însă singular: există precedente în rândul personalităților care au decedat în ultimii ani, fără a avea pe cineva aproape - dar acele cazuri au fost marcate de perioade relativ scurte între deces și descoperirea persoanei decedate.

Alte personalități care au decedat singure, în casele lor, în anii recenți, fiind descoperite, după un timp, de apropiați:

  • Realizatorul de radio și televiziune Andrei Gheorghe, în vârstă de 56 de ani, care se retrăsese de ceva vreme din media, a murit în martie 2018. Trupul său a fost găsit, de către o persoană apropiată, în baie, decesul survenind, potrivit legiștilor, cu circa 12 ore înainte. Cauza morții a fost un stop cardio-respirator. Potrivit Libertatea, ultima persoană care îl văzuse în viață pe Andrei Gheorghe a fost fiica sa, care îl vizitase cu mai puțin de 24 de ore înainte ca el să moară.
  • În noiembrie 2017, actrița Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită fără suflare în locuința sa. Ea a fost găsită de către fiica sa adoptivă, care a sunat la 112. Legiștii au constatat că decesul a survenit în urma unui atac vascular cerebral petrecut cu zile în urmă. În acea vreme, actrița și-a pierdut șirul gândurilor în timpul unei gale la care lua parte, incident atribuit unui posibil atac cerebral, dar "cei care au fost la intalnire nu s-au gandit sa cheme o salvare, un doctor. Nimeni nu s-a gandit. Este rezultatul unui accident, unei intamplari nefericite...", după cum spunea atunci Alexandru Arsinel.
  • În octombrie 2016, fiul fostului ministru al Culturii Răzvan Theodorescu, Ion Vladimir Theodorescu, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în casa de vacanță din Corbeni, județul Argeș. El a fost găsit de către menajeră, iar echipajul medical care a intervenit a stabilit că bărbatul murise de câteva ore. În ziua anterioară, el i-ar fi spus unui prieten că a fost mușcat de un șarpe, iar legiștii au atribuit moartea unui șoc toxic, fără ca persoana mușcată de șarpe să fi apelat la ajutor medical.