Numărul 2 din Inspecția Judiciară, procurorul Sanda Mateș, este înlocuită din funcția deținută după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituțională. În locul lui Mateș a fost numită procuroarea inspector judiciar Cristina Mina. Ea este cea care a propus respingerea demersului a sute de magistrați de apărare a independenței autorității judecătorești, în urma unui atac dur al lui Liviu Dragnea la adresa justiției, în decembrie 2018.

Inspectia JudiciaraFoto: Facebook - Inspectia Judiciara

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, a declarat pentru HotNews.ro că începând de luni a încetat delegarea procurorului Sanda Mateș în funcția de inspector-şef adjunct al Inspecției Judiciare, la solicitarea acesteia. Ea fusese numită în conducerea IJ cu delegare, în locul fostului adjunct al instituției Gheorghe Stan, desemnat judecător al CCR, în luna mai. Sanda Mateș rămâne inspector judiciar în instituție, a mai precizat sursa citată.

În locul acesteia a fost numită cu delegare în funcția de inspector-şef adjunct al Inspecției Judiciare procuroarea inspector judiciar Cristina Mina. Ea a preluat postul de adjunct al inspectorului-șef Lucian Netejoru începând de luni și apare deja în organigrama instituției, potrivit site-ului Inspecției Judiciare.

Cine este noul adjunct al șefului Inspecției Judiciare

ConformCV-ului său afișat pe site-ul Inspecției Judiciare, Cristina Mina a fost procuror la Parchetul Curții de Apel Pitești și a lucrat și la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, unde a fost șef serviciu și, pentru mai puțin de o lună, director al Direcției Contencios a Autorității.

Cristina Mina este "autoarea" a trei dintre cercetările judiciare declanșate împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. De asemenea, potrivit ziare.com, Mina este unul din cei doi inspectori judiciari care au semnat rapoartele prin care au propus respingerea demersului a sute de magistrați de apărare a independenței autorității judecătorești, în urma unui atac lansat de Liviu Dragnea la adresa justiției, în decembrie 2018.

Atunci, Liviu Dragnea a vorbit, la Consiliul Național al PSD, despre "justiţie selectivă” și a spus că "justiţia trebuie resetată”. "Forumul Judecătorilor din România”, susținut de sute de magistrați, a cerut atunci Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar. Cristina Mina și judecătoarea inspector judiciar Cristina Ștefănescu au concluzionat că declarațiile lui Dragnea "se încadrează în limitele libertății de exprimare și sunt o expresie a unei judecăți de valoare, exprimată în cadrul unui discurs politic".

Contextul în care au loc schimbările în conducerea Inspecției Judiciare

Inspecția Judiciară a fost criticată dur în ultimul raport MCV, publicat în octombrie, Comisia Europeană arătând că ”în perioada care a trecut de la ultimul raport, au continuat să fie inițiate proceduri disciplinare împotriva magistraților, inclusiv a șefilor instituțiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar, și au continuat să fie divulgate documente în presă".

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii i-au cerut demisia șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, spunând că sub conducerea acestuia Inspecția Judiciară a creat cel puțin percepția că ar putea fi un instrument de exercitare a unor presiuni asupra magistraților, în special asupra celor care au reprezentat voci critice cu privire la modificările legislative recente, aspect reţinut și în ultimul Raport MCV.

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, unul dintre cei 7 membri ai CSM, a anunțat în 1 noiembrie că va supune plenului CSM pentru analiză oportunitatea demiterii lui Netejoru.

Inspecția Judiciară a reclamat, într-o scrisoare transmisă tot în 1 noiembrie șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, "atacurile susţinute la adresa instituției, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă", și "atitudinea ostilă și dezinformările, inclusiv din partea unor membri ai CSM". În documentul către șefa CSM, Inspecția Judiciară spune că este regretabil că unele „evaluări” ale activităţii de inspecţie judiciară ignoră independenţa inspectorilor judiciari şi, deopotrivă, independenţa operaţională a Inspecţiei Judiciare, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridică la rang de principii. Inspecția Judiciară acuză dezinformările, atitudinile ostile și intervenţiile publice denigratoare la adresa instituției.

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență (OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de Tudorel Toader. La vremea respectivă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat că această ordonanță să intre în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

În martie 2019, judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul candidat și având 100 de puncte. Plenul CSM a validat rezultatul concursului în 15 mai, într-o ședință tensionată, în care au existat mai multe discuții în contradictoriu pe marginea concursului, unii dintre membri subliniind că procedura nu a fost organizată în cadrul regulamentului.