Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, unul dintre cei 7 membri ai Consiliului care au cerut demisia șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, anunță că va supune plenului CSM pentru analiză oportunitatea demiterii lui Netejoru.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bogdan Mateescu spune că managementul Inspecției Judiciare trebuie să fie "cel mai performant posibil" și că le-a furnizat colegilor săi din CSM date pe care le consideră îngrijorătoare.

"Și cred cu tărie că trebuie să supun Plenului CSM spre analiza oportunității demiterii din funcție a Inspectorului șef și nu doar având în vedere percepțiile destul de îngrijorătoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci și pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei", a scris Mateescu pe Facebook.

El spune că trebuie discutat în CSM și un demers privind elaborarea unor propuneri legislative care să întărească statutul inspectorilor judiciari, să asigure și mai mult respectarea standardelor de competență și care să contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate. Judecătorul CSM crede că mecanismul de acum, care pune în mâinile unei singure persoane (inspectorul șef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, a adoptării tuturor reglementatilor proprii, inclusiv cele vizând evaluarea inspectorilor și mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) în proceduri disciplinare, ar trebui reevaluat.

Inspecția Judiciară reclamă, într-o scrisoare transmisă vineri șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, "atacurile susţinute la adresa instituției, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă", și "atitudinea ostilă și dezinformările, inclusiv din partea unor membri ai CSM". În documentul către șefa CSM, Inspecția Judiciară spune că este regretabil că unele „evaluări” ale activităţii de inspecţie judiciară ignoră independenţa inspectorilor judiciari şi, deopotrivă, independenţa operaţională a Inspecţiei Judiciare, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridică la rang de principii. Inspecția Judiciară acuză dezinformările, atitudinile ostile și intervenţiile publice denigratoare la adresa instituției.

Reprezentanții Inspecției Judiciare spun că scrisoarea către Lia Savonea este asumată de toți cei 52 de angajați ai instituției conduse de Lucian Netejoru.

CITEȘTE ȘI: