Plenul CSM a validat, în urma dezbaterii din plenul de miercuri, rezultatul concursului pentru ocuparea funcției de șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru obținând, astfel, un nou mandat la conducerea instituției, au precizat, pentru Mediafax, surse din Consiliu.

Lucian NetejoruFoto: Agerpres

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent și având 100 de puncte. În urma votului de miercuri, a fost validat acest concurs.

În cadrul plenului au existat mai multe discuții contradictorii pe marginea concursului, unii dintre membri subliniind că procedura nu a fost organizată în cadrul regulamentului.

Procurorul Cristian Ban a caracterizat concursul ca fiind un joc al copilăriei, în vreme ce judecătoarea Gabriela Baltag i-a menționat că a fost depășit acest moment.

”Această procedură mă trimite cu gândul la un joc al copilăriei: Ala bala portocala. Aș mânca o portocală. De ce una și nu șapte? De ce șapte și nu 30? Cam așa s-a întâmplat și în această comisie. Au fost 3 membri ai Comisiei, care au stabilit un punctaj minim în afara legii, a regulamentului. (...) Acum vin și eu să întreb: de ce 25 și nu 10? De ce 10 și nu 75? Răspunsul nu îl găsim nici în lege, nici regulament. De aia eu zic că această ala bala portocala este neregulamtnerară din punctul meu de vedere. E destul grav că 3 membri, în baza acestor criterii stabilite în mod arbitrariu, au și anulat fișele celoralți”, a spus procurorul Cristian Ban, în plenul CSM.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag a ținut să sublinieze că „acest plen a depășit momentele din copilărie”.

Cristian Ban: Am reușit să vă smulg un zâmbet.

Gabriela Baltag: Chiar deloc. Nu am ce face, pentru că sunt față în față cu dumneavoastră.

Cristian Ban: Dacă vreți, mă întorc cu spatele.

Gabriela Baltag: Vorbeați că nu avem temei legal. (Ban o întrerupe pe Baltag, n.r.) Domnule procuror, dacă-mi dați voie. De regulă, un judecător nu e întrerupt de un procuror.

Ban: Noi suntem de categoria a doua. (râde, n.r.)

Baltag: Cu iertări pentru cei care nu fac acest lucru. (...) Aici fișa de notare cuprinde chiar la final mențiunea: dacă nu sunt puse cel puțin 1 sau 4 maxim, se anulează. Domnul procuror, lăsând la o parte starea dumneavostră de bine. Așa îmi pare, că sunteți bine dispus”, a fost dialogul dintre cei doi, din plenul CSM.

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență ( OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de Tudorel Toader. La vremea respectivă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat că această ordonanță să intre în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

În 20 aprilie, într-o emisiune la Antena 3, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, anunța că instituţia pe care o conduce a finalizat controlul la DNA referitor la cauzele penale care îi vizau pe magistrați și că peste 2.000 de judecători și procurori erau vizați în aceste dosare, inclusiv judecători CCR sau membri CSM.

Potrivit acestuia, controlul Inspecției Judiciare a relevat că atât procurorii cât și judecătorii implicați în măsurile de supraveghere nu au dovedit destulă responsabilitate în luarea acestor măsuri ”iar controlul detaliază această susținere care va fi văzută la publicarea raportului de control”. Cu privire la măsurile de supraveghere, Netejoru spunea că ”pașii au fost respectați, dar printr-o forțare a legii”.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România" și "Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" l-au acuzat pe Netejoru că a prezentat la Antena 3 informații nepublice din rapoarte neaprobate în CSM și a lansat acuzaţii de o gravitate fără precedent la adresa magistraților. Reprezentanții celor două asociații spuneau că Netejoru a vorbit despre 1.440 de dosare înregistrate la DNA în perioada ianuarie 2014 - iunie 2018, dar a omis să precizeze că majoritatea acestor dosare erau constituite în urma unor plângeri penale și că procentul sesizărilor din oficiu este unul scăzut.