Departamentul pentru lupta antifraudă precizează, după ce Dan Barna a declarat că verificările la proiectele cu fonduri europene sunt făcute la ”comandă politică”, că o acțiune de control la unul dintre proiecte fusese demarată înainte de articolul Rise Project privind activitatea liderului USR, iar verificările preliminare la alte două după apariția materialului de investigație.

DLAFFoto: DLAF

Dan Barna a cerut, vineri dimineață, ca DLAF să trimită de urgență documentele privind contractele firmei sale la DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic și în a cărei imparțialitate crede. Prezidențiabilul USR spune că nu poate crede în corectitudinea DLAF, de care se ocupă Toni Greblă, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, și cere Guvernului, premierului demis și DLAF "să înceteze circul".

Departamentul pentru lupta antifraudă afirmă că ”beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională” și ”respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public”.

Precizările DLAF:

”Acțiunea de control referitoare la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice.

Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției.

– Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfășoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.

– Atât în etapa verificărilor preliminare, cât și în etapa acțiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului și dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent.

– Acțiunile de control se desfășoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum și a garanțiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumției de nevinovăție recunoscute în cadrul procesului penal.

– Deși DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională, independent de alte autorități şi instituţii publice și acționează ca atare. În consecință, Șeful Departamentului nu solicită şi nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană în realizarea atribuțiilor sale referitoare la declanșarea şi desfășurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.

DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public și reasigură opinia publică și partenerii săi, naționali sau europeni, de respectarea legii și a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuțiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România.”

Proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate de către Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF), potrivit instituției. În replică, USR a transmis joi seară că proiectele au mai fost investigate o dată și nu s-au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură.

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, a scris marți Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Articolul despre Dan Barna a fost publicat în ziua în care liderul USR a mers la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Dan Barna a intrat în videoconferință cu USR-iștii după ancheta Rise Project, susținând că jurnaliștii i-au spus „cumva” în înterviu că "este o anchetă pornită la pont”. Întrebat de unul dintre colegi cine crede că se află în spate, Barna a spus că a crezut că oponenții săi din campania electorală, dar i s-a spus că nu. „Chiar nu știu. Eu îl văd într-o logică de atac de campanie”, a precizat liderul USR. El a ținut să precizeze că cei de la Rise Project „fac o muncă și au o credibilitate importantă”, și a crezut că vor face ancheta cu profesionalism.

Citește și: Barna, după acuzele Rise Project: „E ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată”