Liderul USR, Dan Barna, cere Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) să trimită de urgență documentele privind contractele firmei sale la DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic și în a cărei imparțialitate crede. Prezidențiabilul USR spune că nu poate crede în corectitudinea DLAF, de care se ocupă Toni Greblă, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, și cere Guvernului, premierului demis și DLAF "să înceteze circul". El are același mesaj și pentru "toți actorii politici care instrumentează această mizerabilă campanie". De asemenea, el face apel la membrii de partid și susținători să nu îi mai atace pe jurnaliștii de la Rise, "pentru că nu aceștia sunt adversarii, ci vechea clasă politică".

HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Barna reacționează din nou pe Facebook, vineri, în urma anchetei Rise Project, el denunțând campania pe care PSD o desfășoară împotriva sa, pentru a-l înfățișa drept un politician cu probleme cu legea asemeni lor.

El spune că s-a ieșit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime și intuiește că următorul pas al campaniei este să îl ducă la DNA, instituție în care el are însă multă încredere și care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența.

Liderul USR cere DLAF să trimită de urgență documentele la DNA, reafirmă că nu sunt nereguli în acele proiecte și subliniază că nu poate crede în corectitudinea DLAF, de care se ocupă Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea.

De asemenea, el face apel la membrii de partid și susținători să nu mai atace jurnaliștii de la Rise, pentru că nu aceștia sunt adversarii, ci vechea clasă politică și partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze.

Redăm integral mesajul lui Dan Barna:

  • "Văd de câteva zile multă emoție și multă isterie, multă frustrare și multă revoltă. O exacerbare de reacții și de limbaj din toate direcțiile. Evident că asta s-a dorit. Nu le încurajez pe niciuna și fac apel din nou la calm și rațiune. Lucrurile sunt mult mai simple decât se încearcă să fie prezentate.
  • E dreptul fiecărui jurnalist deci și al jurnalistilor de la Rise să producă material de presă și să dispună asupra folosirii după propriile credințe și valori. Nimeni nu are dreptul să conteste asta.
  • E datoria instituțiilor publice cu atribuții de control și a instanțelor de judecată să aprecieze fapte și să pronunțe decizii. Am fost și voi fi la fel de deschis asupra oricărui aspect al muncii mele de 20 de ani în domeniul consultanței pentru că nu am nimic de ascuns.
  • Mă doare însă să văd membri ai familiei și oameni grozavi și onești, alături de care am muncit peste 10 ani și alături de care aș merge până la capătul lumii, cum sunt afectați și suferă pentru că sunt batjocoriți din cauză că: "așa e în campania electorală".
  • Îmi este foarte clar astăzi că obiectivul campaniei pe care PSD o desfășoară împotriva mea este să mă înfățișeze ca pe un politician cu probleme cu legea asemeni lor.
  • Au început cu contractele cu statul, apoi cu paginile fake pe Facebook, iar acum folosesc articolul Rise ca să implice DLAF - un organism aflat în coordonarea directă a contracandidatei mele, Viorica Dăncilă.
  • Dar finalul nu este aici. S-a ieșit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime. Intuiesc acum că următorul pas al campaniei lor este să mă ducă la DNA. Doar că eu am multă încredere în DNA, o instituție care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența.
  • De aceea, solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o. Nu sunt nereguli în acele proiecte, am răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliștilor de la Rise, cât și colegilor mei din USR și tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect. Mai multe autorități de monitorizare le-au verificat de-a lungul timpului, vreau să o facă și DNA în a cărei imparțialitate cred.
  • Dar cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Instituție condusă de Andrei Chendi, suporterul lui Dragnea, cel care s-a angajat în 2014, printr-un protocol, să-l informeze când deschide vreun control? S-ar da în lături de la comenzi subordonații lui Dăncilă, dintr-un guvern al cărui ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a ordonat companiei de stat TAROM să țină avioanele la sol în ziua moțiunii, ca să nu ajungă parlamentarii opoziției la vot?
  • Așadar, cer guvernului, premierului demis și DLAF să înceteze circul. La fel tuturor actorilor politici care instrumentează această mizerabilă campanie. Cel mai simplu e să trimită informațiile către DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic.
  • PSD încearcă o ultimă manevră murdară ca să intre în turul doi al prezidențialelor, ceea ce convine de minune sistemului actual. Le garantez că nu se va întâmpla!
  • Fac un apel la membrii de partid și susținători să nu mai atace jurnaliștii de la Rise. Nu Rise este adversarul, ci vechea clasă politică și partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze.
  • Un prieten din copilărie mi-a trimis aseară acest mesaj: "Salut. Stiu ca ai multe pe cap acum. O intrebare directă la care astept un raspuns din 2.litere: Dacă eu as fi Barna si tu _ _ _n, m-ai susține cu inima curată? Atât vreau să știu." I-am răspuns "Da. 100%".
  • Asta vreau să vă spun și vouă, tuturor".

Proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate de către Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF), potrivit instituției. În replică, USR a transmis joi seară că proiectele au mai fost investigate o dată și nu s-au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură.

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, a scris marți Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Articolul despre Dan Barna a fost publicat în ziua în care liderul USR a mers la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Dan Barna a intrat în videoconferință cu USR-iștii după ancheta Rise Project, susținând că jurnaliștii i-au spus „cumva” în înterviu că "este o anchetă pornită la pont”. Întrebat de unul dintre colegi cine crede că se află în spate, Barna a spus că a crezut că oponenții săi din campania electorală, dar i s-a spus că nu. „Chiar nu știu. Eu îl văd într-o logică de atac de campanie”, a precizat liderul USR. El a ținut să precizeze că cei de la Rise Project „fac o muncă și au o credibilitate importantă”, și a crezut că vor face ancheta cu profesionalism.