​Dan Barna a intrat în videoconferință cu USR-iștii după ancheta Rise Project, susținând că jurnaliștii i-au spus „cumva” în înterviu că 1este o anchetă pornită la pont”. Întrebat de unul dintre colegi cine crede că se află în spate, Barna a spus că a crezut că oponenții săi din campania electorală, dar i s-a spus că nu. „Chiar nu știu. Eu îl văd într-o logică de atac de campanie”, a precizat liderul USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a ținut să precizeze că cei de la Rise Project „fac o muncă și au o credibilitate importantă”, și a crezut că vor face ancheta cu profesionalism. „Au ales niște proiecte, din cele 20 pe care le-am avut, pe care le-au luat la puricat, pe cele de întreprinderi de economie socială, și dintre astea le-au les pe cele care n-au funcționat. Cele care au funcționat și care merg mai departe, centru de echitație, brutărie, alte structuri de economie socială, nu au fost funcționate, nu au fost menționate pentru că nu serveau argumentației”, a mai spus el.

Înregistrarea videoconferinței a fost publicată de USR pe Facebook, după ce anterior fusese făcută publică de Rise Project.

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, a scris marți Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Articolul despre Dan Barna a fost publicat în ziua în care liderul USR a mers la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Explicațiile lui Dan Barna pentru USR-iști​:

  • Ancheta asta a început acum vreo două luni și jumătate, m-au sunat cunoscuți să-mi spună că sunt sunați, întrebați despre proiectele pe care le am, după care am aflat că din Minister le-a trimis, și asta mi-au confirmat și ei în interviul pe care l-am avut, cineva le-a trimis dosarul cu toate rambursările companiei mele. Cumva ne-au zis și ei la interviu că este o anchetă pornită la pont. Deci cineva le-a spus: mergeți și faceți o anchetă pe subiectul Dan Barna. După care timp de două luni au tot mers prin proiecte, au tot mers pe la beneficiari de proiecte, din cele peste 20 de proiecte pe care le-am avut, proiectele cu finanțare europeană, sunând beneficiarii. Cei care ziceau că a fost în regulă, ziceau, bine, vă mai sunăm noi, și n-au stat de vorbă. Cei care aveau, ca în orice proiect, nemulțumiri sau insatisfacții, aceia au fost chemați la interviuri, la stat de vorbă, au stat de vorbă, au încercat să găsească mai multe elemente pe care să-și construiască această anchetă
  • Citez una din afirmațiile pe care le-am auzit a fost că obiectivul anchetei ține de găsit elemente de corupție. Le-am spus că acest lucu este exclus pentru că noi în business-ul asta pe care l-am avut nu am avut mecanisme din astea de parandărăt. Și le-am zis, șanse să găsiți ceva legat de corupție e exclus, altceva, diverse dificultăți în implementare, probabil. Oameni nemulțmiți pot să spună diverse chestiuni, dar pe fond, pe partea să mi se pună bani în buzunar, exclus.
  • Cei de la Rise fac o muncă și au o credibilitate importantă și asta nu e puțin lucru și le respect cumva...am pornit de la premisa că vor face ancheta indiferent cine le-a cerut-o sau sugerat-o, habar n-am, am încercat să aflu, dar n-am găsit, o fac cu profesionalism. pe această credibilitate a lor s-a și marșat, pentru că atacurile de luni de zile cu site-urile fantomă, cu fake news-urile, cu contractele cu statul ale lui Dan Barna, n-au ținut și negăsind nimic altceva, eu neavând în spate nici schelete în dulap, nici părinți prin servicii, nici generali, nici Soros, nici nimic, tot ce se poate inventa e să caute lucruri din activitatea mea profesională dinainte de a intra în politică
  • Au ales niște proiecte, din cele 20 pe care le-am avut, pe care le-au luat la puricat, pe cele de întreprinderi de economie socială, și dintre astea le-au les pe cele care n-au funcționat. Cele care au funcționat și care merg mai departe, centru de echitație, brutărie, alte structuri de economie socială, nu au fost funcționate, nu au fost menționate pentru că nu serveau argumentației.
  • Nu a existat nicio fraudă. Am respectat și legea și procedurile. Proiectele au fost monitorizate nu doar pe perioada de implementare.
  • Am făcut aceste proiecte de economie socială pentru am crezut în ele și din cauza asta am implicat în constituirea lor oameni apropiați, pe care-i cunoșteam: sora mea e inginer pe textile.
  • Cine credeți că a comandat așa ceva? Am crezut că de la oponenții mei direcți din campania asta. Am întrebat, au zis că nu. Chiar nu știu. Eu îl văd într-o logică de atac de campanie.
  • Există de mult timp o chinuială de a ataca Dan Barna. S-au chinuit două luni în care jurnaliști de investigație profesioniști au scormonit și au găsit doar elementele pe care le-au prezentat în aceste zile. Știu că pentru mulți oameni, ideea că apare un candidat care nu are în spate nici servicii , nici baroni, nici miliardari, nici fonduri, nici părinți din cabale e de neconceput, dar chiar așa este. Sunt fix ca marea majoritate dintre voi care ne-am apucat să facem politică ca să reparăm lucrurile, cât de bine putem noi. Pare că ne iese destul de bine și asta îngrijorează multă lume din sistem. De asta, riscul să apară alte porcării din partea mea cred că se diminuează pentru că Rise a făcut tot ce se putea face omenește posibil. Pe cine să pună să ancheteze pe cei care o fac mai abitir decât o fac cei de la RISE?