Judecătorul Cristi Dănileț a ironizat miercuri seara decizia Danei Gîrbovan de a-și „retrage” demisia din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească ministru al Justiției, afirmând că ar putea fi vorba de „un curent dâmbovițean numit 'independența justiției de tip nou'”.

Cristi DaniletFoto: Hotnews

„Un magistrat care demisionează este eliberat din funcție de Președintele României prin Decret care trebuie publicat în Monitorul Oficial. Pana la emiterea Decretului demisia se poate retrage”, a scris Cristi Dănileț, pe contul lui de Facebook, înainte de a adăuga:

„Cu alte cuvinte răsalaltăieri erai magistrat și spuneai ca vrei separare de politic, alaltăieri se dovedește ca negociai chiar tu un post politic, ieri demisionezi din magistratură, dar Președintele țării încă nu apucă sa emită decretul de eliberare din funcție sau acesta încă nu e publicat în M.O., azi nu ești numit în acea funcție politică așa că revii asupra demisiei, mâine redevii magistrat independent la fel ca înainte. Cred că este un curent dâmbovițean numit 'independenta justiției de tip nou'”.

Judecătoarea Dana Gîrbovan a anunțat miercuri că își retrage demisia din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcția de ministru al Justiției. Gîrbovan a spus că va cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de retragerea demisiei.

„Am luat act de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în functia de ministru al justiției. (...) Mi-am înaintat demisia către secția de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă și voi cere Sectiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a anunțat Gîrbovan, miercuri seara, într-o postare pe Facebook.

Dana Gîrbovan își depusese luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit atunci de urgență și i-a aprobat solicitarea. Gîrbovan a explicat că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numire a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge „în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt „inacceptabile”. El a spus că actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament și, în cazul în care nu primește acest vot, „partidele de opoziție, toate” vor trebui să dea dovadă de „un comportament rezonabil în caz de criză”.