VIDEO Klaus Iohannis respinge propunerile de remaniere ale premierului Dăncilă: Această guvernare toxică nu mai poate continua / Există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 28 august 2019, 17:53 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge „în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt „inacceptabile”. El a spus că actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament și, în cazul în care nu primește acest vot, „partidele de opoziție, toate” vor trebui să dea dovadă de „un comportament rezonabil în caz de criză”.

Șeful statului a cerut premierului să declanșeze procedura pentru „o nouă confirmare în Parlament”.

În cazul în care premierul nu obține votul de încredere al Parlamentului, „există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă”, a spus Klaus Iohannis, care a evocat o „majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România”.

„Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”, a avertizat acesta.Iată mai jos declarațiile președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială)

 • Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni.
 • Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg.
 • Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă.
 • În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară votată în decembrie 2016.
 • România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susținerea acestui guvern. PSD și ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări.
 • Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor și a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiției și adoptarea de măsuri economice greșite, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat.
 • Având în vedere toate acestea, iată care sunt deciziile pe care le-am luat:
 • În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.
 • Resping propunerea pentru ministrul justiției (Dana Gîrbovan, n.r.). Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu.
 • Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă.
 • Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.
 • România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă.
 • De-a lungul mandatului meu, am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra justiției, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupție, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiții normale și decente.
 • Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună.
 • Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze.
 • Dacă – dacă – noua configurație a guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor.
 • Nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români!
 • Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă.
 • Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză.
 • Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept, o sprijinim.
 • Indiferent, însă, de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă.
 • Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.
 • Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu.
 • Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României.
 • De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22107 vizualizari

 • -45 (71 voturi)    
  imi place (Miercuri, 28 august 2019, 18:05)

  cucuveauamov [utilizator]

  cum silabiseste profesorasul de fizica ... imi aminteste de Elena Ceausescu
  • +6 (30 voturi)    
   Pai tu adori Budalaii (Miercuri, 28 august 2019, 18:29)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dunning Kruger effect babicule!!!
   • +10 (12 voturi)    
    Nu mulți vor înțelege ce spui. (Miercuri, 28 august 2019, 19:59)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Permite-mi să traduc printr-o vorbă a bunicului meu, care toată viața a fost mândru de două lucruri:
    1) că era „contingent cu regele” și
    2) că deși a terminat „facultatea de 7 clase primare” cu N ani în urmă, a găsit răspunsul corect la multe din întrebările vieții (e drept că ultimul era folosit și drept scuză când nepoții impertinenți și intelectuali glumeau pe seama ortografiei sau a explicațiillor „științifice” pe care le găsea pentru ceea ce îl învățase practica):

    Înțeleptul știe că știe multe, prostul crede că știe tot.
    • +5 (9 voturi)    
     Raspuns acceptabil (Joi, 29 august 2019, 5:31)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

     D-K cognition bias spune ca cel destept crede ca e mai putin destept decat e, prostul crede ca e mult mai destept decat e. Cretinul suprem crede ca e geniu. Primul caz care le-a atras atentia a fost cazul unui retard care credea ca daca se da cu lemon juice devine invizibil, pt ca similar lemon juice-ul face cerneala invizibila, si a inercat sa jefuiasca o banca.
     • +3 (7 voturi)    
      Toata Esenta P$D (Joi, 29 august 2019, 7:27)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Se regasete in comentariul tau, baiul este ca audienta refuza sa Inteleaga
   • -2 (2 voturi)    
    Asta da comentariu, (Joi, 29 august 2019, 12:53)

    SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Felicitari, Hotnews esti tare.
    Sa-ti traiasca laudatorii lui Iohannis!
  • +14 (32 voturi)    
   Nu exista "profesoras". (Miercuri, 28 august 2019, 18:42)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Exista in schimb "cucuvica".
   • -2 (2 voturi)    
    Inteligenta la maximum! (Joi, 29 august 2019, 12:54)

    SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Vai ce comentariu inteligent!
    Ma inchin la slovele scrise de domnia voastra, boier Habarnam!
  • +7 (13 voturi)    
   Mai se vede (Miercuri, 28 august 2019, 21:38)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   numărul de membru pcr , sau sa șters de atât timp?
   , sau ți sa aburit vederea , ca minte este aburita rău, cam de mult ...Cucuveaua beata !
   • -11 (23 voturi)    
    precizari (Miercuri, 28 august 2019, 22:01)

    cucuveauamov [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    "s-a aburit". Gramatica nu face rau, nici chiar #rezistentilor.
    • 0 (2 voturi)    
     Bulă (Joi, 29 august 2019, 9:06)

     clencix [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

     A găsit un pai!
     • 0 (2 voturi)    
      Ohooooooooooooooooo, (Joi, 29 august 2019, 12:54)

      SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui clencix

      Esti tare...............................................
 • +35 (57 voturi)    
  le-a dat cu flit :)) (Miercuri, 28 august 2019, 18:09)

  maniac [utilizator]

  PSD si ALDE trebuie perpeliti pana la disparitia din politica.
  • +4 (10 voturi)    
   + udmr (Joi, 29 august 2019, 3:48)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui maniac

   +pnl
  • -1 (1 vot)    
   Iohannis Presedinte (Joi, 29 august 2019, 13:21)

   Iaca [utilizator] i-a raspuns lui maniac

   Nu cu flit ci cu o torpila marinareasca Guvernul trebuia lovit ! Dixit...
 • -25 (49 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 28 august 2019, 18:11)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  nimic altceva decat yodlere noi ... lemnul merge in continuare unde trebuie .
  • +20 (38 voturi)    
   lemn? (Miercuri, 28 august 2019, 18:23)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui nu conteaza cine zice

   ce legatura are lemnul cu stirea de mai sus?
   ai probleme de intelegere?
   • +21 (33 voturi)    
    N-are probleme, are noi ordine de sus: (Miercuri, 28 august 2019, 18:45)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui himself

    "Bagati diversiuni, syceas, bystra!"
    • -1 (5 voturi)    
     Foarte corect! (Joi, 29 august 2019, 9:35)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Trolii kaghebisti nu au idei sau probleme, au doar ordine de la Maskwa, pe care trebuie sa le execute, ca pt aia sunt platiti.

     Dar nu se zice "bystra!" pentru repede-repede.
     La mujici nici nu existalitera ygrec, este mai degraba "bistra", precum canalul faimosul Bâstroe de la ucrainieni ....
    • -2 (2 voturi)    
     vorbeste lumea ... (Joi, 29 august 2019, 12:26)

     nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     din raspunsul postat reiese ca aveti probleme mari la procesarea intelectuala a continutului. si la exprimarea in alte limbi.
   • 0 (2 voturi)    
    Schweighofer Holtzindustrie (Joi, 29 august 2019, 10:00)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui himself

    este cheia comentariului lui "nu conteaza".
    Nu iese fum fara foc.
 • -22 (42 voturi)    
  Ce sa spun, respinge (Miercuri, 28 august 2019, 18:13)

  un_carnat [utilizator]

  Ca si cum asta raneste de fapt PSD-ul.
  • +15 (33 voturi)    
   ? (Miercuri, 28 august 2019, 18:32)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui un_carnat

   Doar pe madam Girbovan care trebuie sa se milogeasca sa fie primita inapoi in magistratura?
   • +3 (13 voturi)    
    O sa mearga in avocatura! Nu va fi reprimita! (Miercuri, 28 august 2019, 19:20)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    A scapat tara de ea!
    • +1 (9 voturi)    
     Grefiera (Joi, 29 august 2019, 7:30)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     Sau sa zica merci daca fetele care dau cu mopul pe treptele Institutiei o vor accepta
 • +24 (48 voturi)    
  In sfirsit (Miercuri, 28 august 2019, 18:29)

  vasile-roaita [utilizator]

  Avem si noi presedinte. Jos ciuma rosie!
  • +14 (26 voturi)    
   Îl avem de mult (Miercuri, 28 august 2019, 19:35)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   dar lumea nu apreciază un președinte care face doar ce poate cât de bine poate în limitele legilor. Băsescu putea mai mult în timpul președinției (așteptau să iasă Năstase iar legile au fost aranjate să favorizeze președintele). După ce a ieșit Iohannis puterile președintiei au fost constant reduse.
   • -7 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 22:36)

    [anonim] i-a raspuns lui trotuar

   • 0 (6 voturi)    
    traducere (Joi, 29 august 2019, 9:36)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    nu a avut oaua.
    acum s-au schimbat legile la loc?
    parerea mea e ca a prins caimac dupa ce dragnea a vazut celula,altfel semna ca si pana acum.
    ma rog,sa fie intr-un ceas cu cuc si la mai mare!
 • -15 (49 voturi)    
  dupa n+1 girari .... vine o negirare (Miercuri, 28 august 2019, 18:30)

  linarel [utilizator]

  interesul tau ficusule tine de scaunul d eacolo, ca sa mai dormi bine inca 5 ani...asta s-o crezi tu

  trebuia sa faci asta cu psd acum 2 ani
 • -17 (41 voturi)    
  "Cadou" pentru noul Mr. President ... (Miercuri, 28 august 2019, 18:33)

  ww [utilizator]

  Feriti-va de premierul de la Grivco, chiar si atunci cand va face "cadouri" si va da guvernarea.

  Iata un cadou pe care neamtul de bine, impreuna cu aliatii (psd-pnl-alde) intr-ale restauratiei si sud-americanizarii României il fac noului presedinte si gusterilor de multinationala.
  Astfel, noul presedinte, care este foarte posibil sa nu mai fie Klaus-partenerul loial in distrugerea Romaniei, isi va incepe mandatul cu o grava criza politica.
  Daca guvernul Dancila va fi dat jos prin motiune de cenzura, strategie la care lucreaza din greu partenerii din PNL, atunci noul presedinte trebuie sa formeze un nou guvern. Evident, pentru a nu-si compromite imaginea de la bun inceput, va incerca numirea unui PM din alt partid decat psd-alde, dar cu "larga sustinere", in genul papuselului Ciolos (care isi face deja incalzirea pe margine). Astfel, fara alegeri parlamentare, totul va parea ca nou. Un nou presedinte, cu un nou guvern, care va mima guvernarea, va plati pensii si transe de imprumuturi si va explica vreme de un an de ce promisiunile fantasmagorice ale psd-alde nu pot fi indeplinite.
  Rezultatul? Fara a detine puterea (Parlamentul si CC, adevaratele institutii "de forta", conform Constitututiei lui Iliescu) si fara sa fi guvernat nici macar o zi in mod real in acest mandat parlamentar, fraierii care vor sari vor plati in intregime oalele sparte ale guvernarii psd-alde. Noua guvernare va dura un sfert de mandat parlamentar (exact ca prima lui Ciolos), suficient ca opinia publica sa uite ticalosiile inimaginabile ale actualei guvernari si clica de Teleorman, la fel cum a uitat Martea Neagra, Rosia Montana, Colectivul si pe Gigina.
  Fiind in incapacitatea de a face ceva concret "rezonabilii", "binevoitorii" si "salvatorii" vor suferi o puternica erodare a imaginii si razboiul alegerilor parlamentare (marea miza a politicii romanesti) va fi pierdut inainte de a incepe, exact ca in 2015.
  NU LASATI COALITIA GRIVCO SA NE INFRANGA DIN NOU.
 • +22 (44 voturi)    
  Saraca Girbovan (Miercuri, 28 august 2019, 18:41)

  omezu [utilizator]

  Si-a luat concediu dandu-si demisia :)))))) Nu-mi fac griji pentru ea, o reprimeste Savonea imediat...au multi infractori de protejat impreuna!
  • +3 (11 voturi)    
   unde nu-s tigle pe casa vai de cap (Miercuri, 28 august 2019, 18:52)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   a dat cu toata puterea cu bota-n balta ....

   ce sa-i faci atita stie atita face ...... deci danutza fripturista e game over
  • +9 (17 voturi)    
   Magistratii stiu sa se descurce. (Miercuri, 28 august 2019, 20:04)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   Vezi articolul urmator, si-a retras demisia din CSM.
   Crezi ca ai de-a face cu ageamii?
   • +1 (1 vot)    
    M-am suparat! (Joi, 29 august 2019, 12:51)

    SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui SCRAMBLED

    Anulez comentariul. Scuze!
 • -8 (12 voturi)    
  Cuvantul cheie: Resetarea Statului! (Miercuri, 28 august 2019, 18:59)

  Habermas [utilizator]

  De la radacina. Detalii, in opinia mea, si sunt gata sa detaliez oricui si sa discut cu cei mai calificati decat mine pe diversele capitole de lucru implicate in aceasta idee:

  - Eliberarea Bucurestiului de povara Capitalei. Nu o spun cu ironie, nici cu viclenie ieftina. O spun simplu si clar. Spatiile eliberate treptat sa fie utilizate / reorganizate ca centre de incubare-accelerare de afaceri, centre de conferinte, spatii pentru ... uite o idee noua ... universitatile de top din tara, astfel incat sa aiba si niste spatii aproape de centrele de afaceri si de conferinte din Bucuresti. Sau/si muzee, spatii pentru concerte, festivaluri, etc etc. Cu inteligenta niciun spatiu nu va ramane fara utilizare buna.

  - Un program eficient (consultati-va cu US Navy, eventual, vorbesc cu cei care sunt atenti pe bune la ce scriu eu aici) de transfer al capitalei tarii inapoi la Iasi, acolo unde trebuia sa ramana dupa incheierea Primului razboi Mondial.

  - Un program eficient (consultati-va si cu UE si NATO) de scanare a competentelor angajatilor publici si re-angajarea celor care trec testul - la standarde de top. Fara jumatati de masura. Plus un program de re-calificare si prijin la re-angajare pe alte job-uri ale celor care nu trec testul.

  - Re-organizarea functionarii institutiilor, inclusiv cu puternica informatizare si in general tehnologizare si eficientizare, plus cursuri de re-calificare/dezvoltare pentru functionarii publici care vor fi re-angajati dar si separat pentru cei care vor intra pe filiera re-calificarii. Pt economie, unele cursuri pot fi data gratuit de experti - se pot face invitatii in acest sens (dar cu buna organizare, nu asa ocazional). Sunt convins ca multi experti vor dori sa tina aceste cursuri cu draga inima - doar sa li se plateasca cheltuielile de deplasare la un minim decent.
  • +3 (9 voturi)    
   lasa-neee (Joi, 29 august 2019, 1:20)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   bre habernas, ca ne-ai ametit cu capitala la iesi. eu vreau la vascauti, na.
   • -3 (7 voturi)    
    No problemo. (Joi, 29 august 2019, 9:33)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    Argumenteaza pentru Vascauti!

    Niste observatii:

    Banuiesc ca te referi la Văscăuți - "De unde esti, ma? Din Văscăuți, sa traiti!" (cu Florin Piersic). Dar esti constient ca acest sat se afla in R. Moldova, langa Soroca si aproape de Transnistria? Banuiesc ca nu.

    Concluzie de lucru: Nu stii ce vorbesti, asa ca mai bine asculta la aia care stiu :)

    PS. Nu esti obligat sa citesti tot ce scriu eu, daca deja stii ce am de spus. Dar multumesc pentru fidelitate si feedback, apreciez.
    • -1 (1 vot)    
     bai opinca (Vineri, 30 august 2019, 2:43)

     ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     ca orice postac infumurat nu stii decit sa ataci la persoana imediat ce primesti o observatie care te deranjeaza.
     tocmai ca am spus intentionat vascauti si stiam prea bine unde se afla.
     dar daca tii sa o dai inainte cu superioritatea ta intelectuala indoielnica, tine-o tot asa. esti pe drumul cel bun cu mutatul capitalei, cind o sa va integreze republica moldova si o sa-i faci matanii lui putin ca vrea si el sa mute capitala la iasi.
     • 0 (0 voturi)    
      Dupa cum vad eu, va integreaza Putin pe voi (Vineri, 30 august 2019, 10:40)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

      sudistii. Deja sunteti aproape integrati. Numai hoti, talibani bruneti (le mai lipseste turbanul), jeg pe strada, jeg in dibla, haos total.

      Romania nu-i a voastra. Romania este a Romanilor. Voi sunteti tigani.
     • 0 (0 voturi)    
      N-ai decat sa te strofoci pana te sufoci. (Vineri, 30 august 2019, 10:47)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

      Esti sarac cu duhul. O intorci ca la Ploiesti, si pretinzi ca stiai prea bine. Nu stiai, pentru ca nu se leaga logic ce ai spus atunci cu ce ai spus dupa.

      Nu-ti convine nu citi. Ce, imi platesti abonament sau ce?! Sau am eu vre-un contract cu tine sau cu tat-tu? Ia mai dute-n frisca maati.
      • 0 (0 voturi)    
       haha (Vineri, 30 august 2019, 13:45)

       ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

       ce elegant ai devenit, ai fata de capitala, clar.
  • -3 (5 voturi)    
   OT, dar important (Joi, 29 august 2019, 9:42)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Cam OT, dar este important - dovada chiar faptul ca pedeseristii ti-au dat minusuri!
   Bucurestiul este supraaglomerat, si indeplineste prea multe functii.
   Dar UNDE sa muti capitala?
   Imi place Iasul, dar nu cred ca s-ar simti bine cu 600.000 de locuitori in plus!
   Si este cam prea aproape de Federatia mujica ...
   Unele tari au DOUA capitale, functiile executiva si legislativa sunt separate!

   Desigur ca noi in Bucruresti ne vom simti mai bine cu "numai" un milion jumate de locutori, fata de cifra actuala de 3,5 milioane ...
   • -2 (4 voturi)    
    Nu este nevoie de un surplus de 600 mii (Joi, 29 august 2019, 11:14)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    de oameni. Administratia trebuie eficientizata. Apoi atractia generala este mai mult o atractie economica , ca doar vin pentru job nu pentru ca este capitala. iar atractia economica evolueaza in timp, nu peste noapte. Deci cred ca supra-estimezi dimensiunea acestui risc pentru Iasi.

    In schimb Bucurestiul ar beneficia, pentru ca multi din cei veniti in Bucuresti sunt veniti sa se alature mafiei care s-a format in decenii si decenii (de fapt secole ca sa fim realisti, chiar daca s-au mai schimbat unele detalii). Daca s-ar "sparge gasca" (si s-ar sparge!), atunci acesti se vor duce care pe unde va apuca (va disparea motivul plevei in Bucuresti, iar la Iasi nu vor avea acces pt ca lucrurile vor functiona altfel si nu vor exista "vechile pile de la Bucuresti/Capitala").

    Legat de apropiere de Rusia, in termeni practici noi avem aceasta iluzie ca Bucurestiul este muuult mai departe. In realitate sunt la fel de aproape de Rusia. Cand in istorie a contat diferenta de localizare? Cand au venit Rusii? Nu stiu nicio situatie de acest gen.

    Dar inca si mai important: daca ne definim detaliile tarii noastre in functie de frica, putem sa desfiintam tara si sa tragem oblonul.

    Sigur, este o preocupare legitima, trebuie sa ne gandim la toate situatiile. Dar exista in orice tara civilizata scenariile de contingenta. Iar acum suntem in secolul XXI, cu o administratie care va fie smart, informatizata, flexibila, este foarte usor sa muti functiile de la Iasi la Cluj sa zicem daca este nevoie. Nu avem mii de tone de rafturi de documente de carat. Le putem transmite online, de fapt sunt deja salvate automat undeva. Important este in schimb SPIRITUL Iasiului - adica spiritul esentei si matricei culturale a Romaniei Moderne - care va deveni fundalul si reperele Romaniei cu capitala la Iasi.

    In acest sens, vom avea capitala la Iasi pentru ca asa vrem noi pentru ca asa ii sta bine, nu pentru ca vor Rusii nu-stiu-ce.

    Bucurestiul este blocat de mafia care nu vrea sa se schimlbe nimic.
  • +1 (3 voturi)    
   intrebare (Joi, 29 august 2019, 9:43)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   de ce iasi si care este lagatura cu us navy?
   • -3 (5 voturi)    
    Raspunsururi - partea 1 (Joi, 29 august 2019, 10:30)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Point

    1. De ce Iasi:

    Pe scurt, sunt mai multe orase care teoretic ar putea indeplini acest rol, dar numai doua se califica in opinia mea in lista scurta finala: Iasiul si Clujul - datorita calibrului, complexitatii si istoriei - relevanta majora pt Romania ca civilizatie care nu s-a nascut ieri. La nevoie, fiecare din cele doua pot prelua acest rol.

    In trecut am mai luat in considerare si Brasovul (mai ales), dar si alte orase din zona, printre care Targu Mures si Piatra Neamt - mai ales pt ca sunt in zona nord-centrala a Romaniei (Nord pt mentalitate, Centru pt logistica). Dar am primit niste feedback de la co-forumisti: ca daca punem problema serios, atunci intra in competitie si Iasul si Clujul, si acestea se detaseaza clar la puncte de "restul plutonului - adica vrem o capitala cu un anumit calibru minim, nu numai sa ne jucam pe harta. Le-am dat dreptate. In plus am realizat si ca Brasovul este totusi prea aproape de Bucuresti -> mutarea capitalei ar rata obiectivul unei schimbari clare.

    Apoi aspectul cultural-istoric: oricine studiaza cele doua orase intelege usor ca ambele au o istorie minunata inclusiv experienta de capitala, dar trei aspecte detaseaza Iasul mult in fata (atentie, vorbim de ceva pe termen lung, nu de situatia economica si politica la zi din cele doua orase):

    A. Civilizatia Romaneasca are multe radacini (inclusiv pe filiera multi-etnica Romaneasca, Germana, Maghiara, etc si multi-regionala, deci Transilvana, Moldava, etc), dar matricea culturala a Romaniei moderne (asa cum o cunoastem noi) s-a format in secolul 19 la Iasi. In ea s-au unit apoi celelalte contributii.

    B. Oricine a vizitat cele doua orase si multe orase ale lumii, si are si o minima intelegere a functionarii oraselor, vede ca Iasul este cel putin 1-2 calibre peste Cluj.

    C. Ascendentul moral este de partea Iasului: a fost co-capitala a Principatelor Unite si apoi Capitala de razboi (1916-1918). Aici s-a aparat Romania si s-a negociat Marea Unire.
   • -3 (5 voturi)    
    Raspunsuri - Partea 2 (Joi, 29 august 2019, 10:47)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Aspectul Strategic:

    D. Situatia in care capitala ar fi la Iasi ar ajuta enorm la reconfigurarea geografiei logisticii si geografiei economice a Romaniei. S-ar crea aproape automat o axa de dezvoltare Cluj - Iasi care ar scoate din izolare jumatatea de Nord-Est a Romaniei (nu numai regiunea Moldovei ci si Estul si Nord-Estul Transilvaniei), ceea ce ar transforma aceasta zona intr-un pol de dezvoltare. Astfel Romania ar avea de tractat o zona sub-dezvoltata in minus si ar avea un tractor in plus - ceea ce ar ajuta toata Romaniei, inclusiv mai mult suport pentru celelalte regiuni cu o dezvoltare sub media nationala si sub media Uniunii Europene.

    Daca am pune capitala la Cluj, exista riscul ca investitiile care vin dinspre vest sa se opreasca la Cluj, ceea ce ar fi o situatie chiar mai dezavantajoasa decat cea de acum cand capitala este la Bucuresti. (Desi, pt Bucuresti mai trebuie spus ca - din perspectiva geografiei economice - nu functioneaza ca un pol care sa iradieze dezvoltare ci mai mult un pol care concentreaza tot si nu mai lasa nimic sa "creasca" in jur").

    E. Capitala Iasi ar putea reprezenta un pol civilizational si de atractie pro-Occidentala pentru R. Moldova si Ucraina mult mai mult decat ar putea sa o faca Bucurestiul sau Clujul. Iasul poate avea influenta importanta asupra Kievului si Odesei datorita legaturilor istorice (aceste legaturi nu exista in cazul Clujului sau Bucurestiului). De exemplu, invatamantul in Iasi s-a dezvoltat in secolul XVII in stransa legatura cu cel din Kiev, via familia Movila (Moghila) care aveau roluri politice si culturale de varf in cele doua orase.

    Aceste legaturi cu Europa de Est sunt legate si de legaturile istorice cu Europa Centrala si de Nord pe care Iasul le are prin istoria sa: relatii cu Polonia-Lituania, Germania, Austria etc. Si Clujul are legaturi cu Europa Centrala - dar mai putin pe filiera Nord si Est.

    2. Legatura cu US Navy.
    Am sugerat US Navy pentru lectii de eficienta institutionala (si personala).
   • -2 (4 voturi)    
    PS. Mai sunt detalii importante dar (Joi, 29 august 2019, 11:00)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Point

    estimez ca este suficient cat am scris in cele doua comentarii anterioare. Mai mult, poate cu alta ocazie. De altfel cred ca ar trebui sa dezvolt ideea asta si in alte contexte nu doar in conversatiile online.
  • 0 (0 voturi)    
   Capitala Romaniei. (Vineri, 30 august 2019, 17:43)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Se poate discuta o mie de ani problema asta. Nu se poate face nimic.
   Sugerez si eu doua orase(de dragul conversatiei) care ar putea fi mai potrivite:
   Sibiu sau Brasov. (pozitia geografica conteaza mai mult). Iasi nu poate fi pentru ca UE nu va permite unirea Moldovei cu Romania in veci si atunci nu corespunde pozitia geografica.
 • +2 (14 voturi)    
  Curat murdar (Miercuri, 28 august 2019, 19:26)

  Breeze [utilizator]

  PSD si ALDE fac orice sa iasa de la guvernare, iar Iohannis se tot chinuie sa-i ajute. ALDE a reusit, urmeaza PSD.

  Pentru PSD alegerile din Decembrie nu mai conteaza, ei se gandesc la parlamentare si locale. Au ales-o pe Veorica ca candidat (sic!) sa nu zica lumea ca nu se prezinta start, insa stiu si ei cat vor obtine. PSD face orice sa plaseze pisica in bratele altor doritori de putere.

  Totodata, Iohannis este in lupta cu Barna, ori alta creatie a USR-PLUS, din alta parte neputand fi deranjat. Forteaza iesire PSD, incearca sa-i atraga pe USR la guvernare, ei refuza si se va forma guvern in spatele PNL. Atunci va avea toate motivele sa-i calce in piciore pe Barna si USR, care au refuzat sa ajute tara in momente grele etc etc ..

  Întărâtă-i, drace!
 • +5 (15 voturi)    
  gest firesc. Minima normalitate. Macar la varf. (Miercuri, 28 august 2019, 23:27)

  V. Istina [utilizator]

  Multumesc, domnule Presedinte. Desi e trist ca am ajuns sa ne bucuram cand sunt luate decizii care in definitiv nu cer decat un elementar bun simt.

  PSD-ul trebuie lasat la guvernare sa traga ponoasele distrugerii si jafului sistematic produs in ultimii ani. Dar mai ales, sa le explodeze in fata bombele pe care le-au plasat strategic la buget pentru urmatoarea guvernare.

  Pana cand va disparea ca partid, si vom putea vorbi despre adevarata sa identitate:grup infractional organizat. Multinational!
 • +4 (14 voturi)    
  Ce solutie de tranzitie? (Joi, 29 august 2019, 0:15)

  taro [utilizator]

  Alegeri anticipate si gata!

  Ce vrea Iohanis, sa iasa PSD-ul un an de la guvernare sa-si spele imaginea in timp ce un guvern tehnocrat ia masuri dure pentru a repara dezastrul provocat de PSD?

  Dupa aia vine PSD din "opozitie" peste 1 an si promite marea si sarea si iar iau +40% din voturi.

  Nici o tranzitie, alegeri anticipate!
  • +7 (7 voturi)    
   Nu se poate ... (Joi, 29 august 2019, 3:07)

   Breeze [utilizator] i-a raspuns lui taro

   1. Ca să avem alegeri anticipate Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier. Intre aceste propuneri trebuie sa treaca cel puțin 60 de zile.

   Și toate acestea nu în ultimele 6 luni de mandat ale președintelui Iohannis.

   2. In concluzie, pana prin Ianuarie 2020 nu se mai poate. Sesiunea parlamentara incepe in Februarie 2020. Apoi, poate incepe circul, insa si atunci nu prea putem avea alegeri anticipate mai devreme de iunie-iulie. Fiindca mai trebuie organizata si campanie electrorala etc etc.

   3. La termen vor fi locale prin vara, iar parlamentare prin decembrie 2020. Cine crezi ca se mai agita pentru anticipate pentru max 5 luni? Nimeni.
 • 0 (10 voturi)    
  demisia joha, hai cu totii acasa.... (Joi, 29 august 2019, 3:47)

  Coco Whistle [utilizator]

  in rest sa auzim numai de bine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by