Judecătoarea Dana Gîrbovan și-a depus luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Gîrbovan spune că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numirea a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată. Propunerea acesteia ca ministru al Justiției trebuie să fie aprobată de președintele Klaus Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am înregistrat la Secția pentru judecători a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratură. În toată activitatea de judecător am spus ceea ce am crezut și am crezut în ceea ce spun, chiar dacă nu era pe placul unei majorități de moment. Odată ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justiției, mi se pare firesc să îmi dau demisia din magistratură, pentru că procedura efectivă de numire să poată fi inițiată”, a precizat ea pe Facebook.

Membrii Secției pentru judecători din CSM s-au întrunit luni într-o ședință de urgență pentru a discuta demisia din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan.

Reprezentanți ai CSM au declarat pentru HotNews.ro că judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au aprobat solicitarea Danei Gîrbovan de eliberare din funcție prin demisie. Propunerea de demisie din magistratură a Danei Gîrbovan va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru emiterea decretului în acest sens.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (unanimitate)", se arată în decizia publicată ulterior de CSM, pe site.

Premierul Viorica Dăncilă a venit, vineri, în fața social-democraților cu noile propuneri de miniștri pentru portofoliile rămase vacante în Guvern și a reușit să-și impună favoriții. Marea surpriză a social-democraților a fost propunerea de remaniere a ministrului Justiției Ana Birchall și înlocuirea acesteia și de nominalizarea Danei Gîrbovan.

Propunerile ar urma să fie înaintate luni președintelui Klaus Iohannis spre aprobare.

CITEȘTE ȘI: