Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 august 2019, 9:51 Actualitate | Esenţial


Dana Girbovan
Foto: Agerpres
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu dea curs propunerii Guvernului de a o numi pe judecătoarea Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției.

Reacția vine după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că PSD a decis schimbarea Anei Birchall de la Ministerul Justiției cu judecătoarea Dana Gârbovan

„(...) propunerea de Guvern către Președintele României a numirii în funcția de ministru al Justiției a unui magistrat în funcție, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, nesocotește în mod flagrant și nescuzabil dispozițiile Constituției României, precum și recomandările cu caracter de principiu ale organizațiilor internaționale relevante”, arată asociațiile, într-un comunicat de presă.

Cele două asociații ale magistraților arată că „această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției”.

În plus, „numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită ca decredibilizând iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public ca fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților”.

Printre argumentele invocate de cele două asociații figurează și recomandarea Comisiei de la Veneția potrivit căreia ”(…) judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, dacă un judecător va fi candidat și nu va fi ales, acesta va fi, totuși, identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”.

Iată mai jos comunicatul celor două asociații ale magistraților:

„Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” solicită Președintelui României să respecte independența justiției, precum și separația puterilor în stat, și să nu dea curs propunerii Guvernului României de a numi un judecător în funcția de ministru al Justiției.

Referitor la posibilitatea numirii judecătorilor în funcția de ministru al Justiției sau în alte funcții de demnitate publică numite, Comisia de la Veneția s-a pronunțat constant în sensul că ”judecătorii nu pot fi membri ai partidelor politice și nu pot participa la activități politice” [CDL-AD (2005)003, Aviz comun al Comisiei de la Veneția și OSCE/Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la proiectul de lege constituțională privind revizuirea Constituției Georgiei, par.104[1]]. ”În plus, judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi pusă la îndoială. Acest lucru justifică normele naționale privind incompatibilitatea funcției judiciare cu alte funcții și este, de asemenea, un motiv pentru care multe state restrâng activitățile politice ale judecătorilor” [CDL-AD (2010)004, Raport privind independența sistemului judiciar, Partea I: Independența judecătorilor, par.62[2]]. De asemenea, Comisia de la Veneția a arătat că ”(…) judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, dacă un judecător va fi candidat și nu va fi ales, acesta va fi, totuși, identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței” [CDL-AD (2008)039, Aviz cu privire la proiectul de revizuire a Legii constituționale privind statutul judecătorilor din Kârgâzstan, par.45[3]].

În acest context, inclusiv Curtea Constituțională a României, prin Decizia nr.45/2018, a reținut că ”atât timp cât persoana deține calitatea de judecător sau procuror, poate exercita numai activitățile specifice acestor funcții. Numirea sau detașarea acestora în funcții de demnitate publică, indiferent de denumirea pe care acestea o poartă, nu poate fi acceptată prin prisma exigențelor Constituției, întrucât se produce, în mod inevitabil, o modificare a felului muncii pe care aceștia o prestează, care, în realitate, justifică drepturile și obligațiile aferente statutului lor. Mai mult, întregul statut al judecătorului/procurorului, în mod axiomatic, se axează pe rolul lor constituțional, astfel cum este definit la art. 124 și 125, respectiv art. 131 și 132 din Constituție. Or, asumându-și, prin diverse mecanisme [numire/detașare], un rol diferit celui de înfăptuire a justiției și/sau de apărare a intereselor generale ale societății, a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor, se încalcă în mod direct, pe de o parte, principiul independenței judecătorului, principiul separației puterilor în stat și dispozițiile referitoare la rolul și incompatibilitățile judecătorului [art. 1 alin. (4), art. 124 și art. 125 alin. (3) din Constituție], iar, pe de altă parte, dispozițiile constituționale referitoare la rolul și incompatibilitățile care însoțesc statutul procurorului [art. 131 și 132 din Constituție].”

În consecință, Curtea Constituțională a României a constatat că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu aceea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004”.

Ca atare, propunerea de Guvern către Președintele României a numirii în funcția de ministru al Justiției a unui magistrat în funcție, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, nesocotește în mod flagrant și nescuzabil dispozițiile Constituției României, precum și recomandările cu caracter de principiu ale organizațiilor internaționale relevante.

Mai mult, se conturează indicii că, prin acceptarea publică a acestei candidaturi, judecătorul în funcție încalcă același dispoziții constituționale (inclusiv decizia indicată a CCR), punându-se în discuție independența justiției în ansamblu, precum și separația puterilor în stat, așa cum a reținut Curtea Constituțională a României, constituind abateri disciplinare, în baza art.99 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, atât ”d) desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, cât și ”ș) nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”, aspecte față de care Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară au obligația constituțională de a se autosesiza și a lua măsurile necesare respectării Constituției României.

Subliniem contextul în care această “nominalizare” a apărut, respectiv pe fondul unei dispute esențialmente politice, a unei lupte interne pentru îndepărtarea de către partidul de guvernământ a unui membru al său din funcția de ministru, fără explicații consistente privind această măsură intempestivă. În astfel de condiții, până și simpla acceptare de un judecător a includerii numelui său în disputa politică, pentru a determina preluarea prin decizie de partid portofoliului, poate crea pentru un observator extern și obiectiv percepția unei participări la jocuri de putere, de care un magistrat independent și imparțial trebuie să păstreze o distanță rezonabilă.

Totodată, această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției, contrare statului de drept, contestate vehement de toate organizațiile internaționale relevante (Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO etc.), Consiliul Superior al Magistraturii din România, cvasi-majoritatea instanțelor judecătorești și a parchetelor din România, dar și, în mod individual, de mii de judecători și procurori români (mai ales crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, propusă și susținută ferm de judecătorul candidat la poziția de ministru în ”Comisia Iordache”[4]). Față de aceste asociații de judecători și procurori, peste 2000 de colegi magistrați s-au delimitat individual în cursul anului 2018, considerând că pozițiile exprimate de-a lungul procesului legislativ au fost inadecvate pentru evoluția magistraturii. De asemenea, unele filiale ale acestor asociații s-au autodizolvat, iar foarte mulți membri au demisionat, din aceleași motive.

Nu în ultimul rând, numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită ca decredibilizând iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public ca fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților.

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte


Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

procuror Sorin Lia, co-președinte

procuror Ionuț Marcu, co- președinte
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10656 vizualizari

 • +10 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 august 2019, 10:00)

  [anonim]

  • +7 (17 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Sâmbătă, 24 august 2019, 15:42)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui

   Asociatiile magistratilor s-au exprimat mult prea diplomatic.
   Ar fi trebuit sa spuna clar, fara echivoc, Dana Scarbovan este unul din oamenii mafiei psd, infiltrat in justitie, este mai ticaloasa chiar decat Slugarel.
   Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania (UNJCR) si Asociatia Magistratilor Corupti din Romania (AMCR) sunt doua organizatii ale magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, organizatii create de mafia psd pentru a distruge sau a controla justitia din interior.
   In timp ce toti magistratii cinstiti, corecti, competenti au criticat modificarile aduse legilor justitiei, in timp ce toate organismele internatioanle au cerut abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei, Dana Scarbovan a sustinut toate aberatiile si toate monstruozitatile inserate in legile justitiei, de catre likelele din parlament, in favoarea infractorilor.
   Speram ca presedintele sa respinga aceasta propunere nerusinata, venita din partea mafiei psd.
   Speram ca Societatea Civila sa organizeze actiuni energice de protest, impotriva noilor incercari ale mafiei psd de a continua atacul impotriva independentei justitiei, de a continua incercarile de a-si subordona justitia.
   Magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili trebuie sa lupte pentru desfiintarea Sectiei Speciale si revocarea oamenilor mafiei psd, infiltrati la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
   • +3 (15 voturi)    
    Magistratii sunt de doua feluri...clar ca vaca! (Sâmbătă, 24 august 2019, 18:07)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Magistratii sunt de doua feluri...clar ca vaca!

    - aia care fac politica - sunt in slujba PSD (si a lui DraCnia din puscarie)
    - aia independenti - sunt in slujba lui Klaus #rezist - astia lupta - bineinteles - pentru independenta Justitiei.
 • -13 (33 voturi)    
  normal (Sâmbătă, 24 august 2019, 10:11)

  cucuveauamov [utilizator]

  asociatiile cu #epoleti
  • +8 (14 voturi)    
   Ce-au (Sâmbătă, 24 august 2019, 12:30)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   astia cu epoleti?Nu-s ai nostri?Tu al cui esti?
   Cum poti sa stai la aceeasi masa cu Dancila,tu care te socotesti un intelectual serios?Cum poti sa stai la aceeasi masa cu Dancila in a carei exprimare cuvintele suna de parca sunt asezate cu lopata?
   Urati mai sunteti,ma!
   • -7 (15 voturi)    
    in democratie (Sâmbătă, 24 august 2019, 15:53)

    cucuveauamov [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    si cel mai needucat individ, ales de bobor, e de preferat celui mai rafinat securist, ales doar de el
    • +7 (11 voturi)    
     Ce (Sâmbătă, 24 august 2019, 17:39)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

     inseamna,ma,securist?Ca Dan Vioculescu?Ca Sebastian Ghita?Atunci,asa e...
     Au fost si astia votati...chiar de mai multe ori
     Si-apoi ,ala needucat nu poate fi votat decat de un bobor needucat.
     Rezultatele vor fi masura.
     Ma,si PSD-ul de la Iliescu la Voiculescu ,Dragnea si ai lui,ce sunt,ma?
    • +1 (1 vot)    
     Si "in democratie" (Duminică, 25 august 2019, 9:13)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

     cine stabileste cine capata calificativul de "securist" - cei reali sunt de mult in groapa ? Cumva sectantul gadea sau mononeuronalul badea? Cand spui cel mai needucat individ te referi cu certitudine la catastrofa aflata in fruntea Guvernului Romaniei?
   • 0 (6 voturi)    
    cucuveaua (Sâmbătă, 24 august 2019, 21:12)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Nou pe-aici? Cucuveaua e troll psd, nu-i da atentie.
 • +20 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 august 2019, 10:40)

  [anonim]

  • -8 (18 voturi)    
   Pai? (Sâmbătă, 24 august 2019, 11:42)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui

   Totul e de fatada. De PR. Se ataca pentru posturi.
   Nu intereseaza pe nimeni Justitia "profunda". Nu se mai sesizeaza nimeni ca la Caracal procurorul a cerut mandat de perchezitie pentru o infractiune in desfasurare. Sau ca judecatorul i-a dat mandat. Dar doar de la ora 6 dimineata. Astea sunt detalii … important e sa o porcaim pe Girbovan ca e in alt ONG.
   • +5 (13 voturi)    
    Nu, nu, (Sâmbătă, 24 august 2019, 16:58)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    ... o porcaim pe garbovan ca e carpa borfasilor de teapa lu' dracnea si a ta.
    • -2 (4 voturi)    
     Mai bine... (Duminică, 25 august 2019, 1:14)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Mai bine borfas decat securist!

     Problema voastra e ca nu o cheama Camelia Bogdan, Laura Kövesi sau Cristi Danilet. Ca nu il are pe nasul in suflet si ca a indraznit sa gandeasca cu propriul creier si sa aiba o pozitie cat de cat obiectiva.

     Eu acum nu stiu daca tu esti de la SRi divizia postaci de proasta calitate sau pur si simplu esti un aplaudac penibil al noii securitati dar Girbovan a sustinut (ca magistrat) necesitatea introducerii raspunderii pentru magistrati ceea ce sustine si 80% din populatie adica merita sa ajunga ministru.

     Tu nu poti sustine existenta unei raspunderi pentru magistrati pentru ca tu vrei ca magistratii sa fie executantii dispozitiilor noii Securitati si atunci nu ar trebui trasi la raspundere atunci cand gresesc.
   • +6 (14 voturi)    
    Porcaiala (Sâmbătă, 24 august 2019, 17:42)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    e una,iar analiza pertinenta e alta.
    Vezi si Horatiu Dumbrava.
    Toti aveti ,ma capu' mare,ochii goi ca aleasa voastra?
    • -2 (4 voturi)    
     Daca tara ar fi normala... (Duminică, 25 august 2019, 1:17)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Jar

     Daca tara ar fi normala am avea un presedinte care nu e in conflict permanent cu puterea executiva si nu respinge nominalizarile de ministrii pentru care sunt exclusiv responsabili Prim Ministrul tarii si majoritatea parlamentara.

     Nefiind o tara normala, faptul ca Girbovan nu si-a dat demisia inainte nu mi se pare absolut deloc aiurea.

     Oi fi avand eu ochii goi si capul mare dar macar capul meu nu e gol ca al tau ...
     • +2 (4 voturi)    
      Eu, (Duminică, 25 august 2019, 8:32)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      cu capu' meu asa cum e el ,stiu ca unde-i lege nu-i tocmeala.D-na Garbovan a calcat legea-spun unii mai destepti ca mine.
      Da' la voi,pesedisti sau simpatizanti,nu-i deloc aiurea sa calcati legea.

      Tu esti in armonie cu Dancila,ma?
      • 0 (0 voturi)    
       Altii, tot mai destepti ca tine.. (Duminică, 25 august 2019, 20:52)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Jar

       "D-na Garbovan a calcat legea-spun unii mai destepti ca mine."
       =====================

       Altii, tot mai destepti ca tine...(intre noi fie vorba, nu-i deloc greu)...spun ca NU a incalcat legea.

       Si tot asa.
       Cum iesi din dilema asta?

       PS: Banuiesc ca esti deja la varsta maturitatii, deci "desteptarea" nu mai e o solutie.
 • +8 (14 voturi)    
  Daca Iohannis nu misca, a pierdut alegerile! (Sâmbătă, 24 august 2019, 11:07)

  Alui [utilizator]

  Acum la sfarsit de mandat, chiar are putere! Ce-o sa faca PSD-ul? O sa-l suspende? Lumea e satula de PSD pana peste cap!
  • 0 (0 voturi)    
   DA! (Duminică, 25 august 2019, 19:17)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Nu, din pacate "lumea"nu este satula de pedesere, tot Partidul lui Dracnea or sa voteze!

   Johannis nu are putere, ce daca e final de mandat?! Daca nu numeste pe sluga pedesereului, va fi suspendat MAINE!
 • +12 (18 voturi)    
  hmmm (Sâmbătă, 24 august 2019, 11:54)

  ylav [utilizator]

  daca presedintele o numeste va pierde alegerile.......
 • +12 (18 voturi)    
  gârbovan (Sâmbătă, 24 august 2019, 12:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O magistrata inhaitata cu infractorii, nesimtita si politruca, gata oricand sa distruga Justita la comanda Ciumei Rosii. O RUSINE PENTRU ROMANIA o asemenea otreapa.
  • +7 (11 voturi)    
   Individa este o femeie rea,tupeistă, (Sâmbătă, 24 august 2019, 17:19)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   bolșevică până in ultima celulă.Seamănă cu
   Ana Pauker,dar este mult mai neinstruită.Servește
   de mulți ani Mafia Roșie,Cupola Ciumei Roșii.
 • +13 (17 voturi)    
  Nu-i legal să candideze. (Sâmbătă, 24 august 2019, 13:03)

  asavreau [utilizator]

  Dana Gârbovan ca să candideze trebuie să-și depună demisia din magistratură.Dacă nu face asta,din start comite o ilegalitate și nu trebuie numită.Înseamnă că nu-i place să respecte legea.
  • +9 (13 voturi)    
   daca nu-si depune demisia (Sâmbătă, 24 august 2019, 15:55)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   poate fi exclusa, chiar daca nu va fi numita!
 • -13 (21 voturi)    
  Forumul judecătorilor?? (Sâmbătă, 24 august 2019, 13:08)

  CalinMircea [utilizator]

  De ce o fi la plural? S-o mai fi înscris încă vreun judecător pe lângă Dănileț? Așa le place "băieților deștepți" să fluture știri despre asociații fantomă inventate chiar de ei.
  • +9 (13 voturi)    
   I-a intreab-o pe . (Sâmbătă, 24 august 2019, 16:59)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   .. madama ta, in ONG-ul ala al ei, cati membri sunt si ai sa vezi ca nu stie. Probabil ca e doar ea.
   • -3 (3 voturi)    
    Asta legitimeaza Forumul "Judecatorilor"...? (Sâmbătă, 24 august 2019, 18:47)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Hai sa presuupunem ca "in ONG-ul ala al ei" sunt membri cati vrei matale....

    ...Asta legitimeaza Forumul "Judecatorilor" sa foloseasca pluralul cand singurul membru "judecator" e Danilet?

    Intreb, pentru un prieten!

    PS: Apropos de prieteni, ramane numai intre noi: se scrie "Ia intreab-o pe", nu "I-a intreab-o pe", cum ai scris matale.
    PPS: Azi ai mai invatat ceva!
    • +1 (3 voturi)    
     Pai, (Duminică, 25 august 2019, 8:58)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Danilet face cat toti ceilalti judecatori la un loc.
     Da' A3 te invata altceva...
     Macar jena...!
 • -14 (22 voturi)    
  Aceste 2 asociatii ale magistratilor (Sâmbătă, 24 august 2019, 14:14)

  Unforgiven [utilizator]

  Cred ele ca nu sunt aservite politic?
  Sunt aceste 2 asociatii in masura sa vorbeasca despre factorul politic implicat in justitie, cand chiar ele sunt un sustinator al opozitiei politice din parlament si de fapt chiar ele fac opozitia in justitie in contul USR-PLUS, PNL etc.
  Se poate observa foarte clar din comunicatele transmise de aceste 2 asociatii ca analiza pe care o fac in privinta unor spete nu sunt obiective si nu cuprind toate problemele din justitie care ar trebui sa fie abordate, cele care nu le convin fiind bagate sub pres si aruncate la gunoi!
  Deci aceste 2 asociatii ale magistratilor sunt un sustinator vocal al miscarii #rezist, ceea ce este inadmisibil in privinta statului de drept si a independentei justitiei!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by