Premierul Viorica Dăncilă a venit, vineri, în fața social democrațiilor cu noile propuneri de miniștrii pentru portofoliile rămase vacante în Guvern și a reușit să-și impună favoriții. Marea surpriză a social-democrațiilor a fost propunerea de remaniere a ministrului Justiției Ana Birchall. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii au fost luați prin surprindere de înlocuirea acesteia și de nominalizarea Danei Gîrbovan. În final, social democrații au agreat toate propunerile făcute de președintele PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 1 Ana Birchall va fi schimbată de la Ministerul Justiției urmând a fi înlocuită cu Dana Gârbovan. De altfel, social democrații nu au agreeat-o deloc pe Birchall în funcția de ministru al Justiției și i-au cerut în repetate rânduri Vioricăi Dăncilă înlocuirea din minister. În partid se știa că Birchall era împotriva secției speciale iar pesediștii se temeau că va face demersuri în privința desființării acesteia.

Cu toate acestea, în ședința CEX, liderii PSD au fost luați prin surprindere când Dăncilă a anunțat că propune înlocuirea acesteia de la minister. „Nu s-a mai discutat în ultima perioadă despre plecarea lui Birchall, mai ales că a fost numită recent pe post. Nu a fost anunțat înaintea ședinței CEX nimeni s-a spus doar că este pentru pregătirea congresului de mâine și stabilirea miniștrilor pe portofoliile vacante. Justiția nu era liberă", au explicat sursele HotNews.ro.

Ana Birchall va prelua portofoliul de vicepremier pentru Parteneriate strategice, iar Iulian Iancu va fi vicepremier pentru Economie.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a propus social-democraților pe Mihai Fifor ministru plin la Interne și pe Florin Lixandru la Educație. Social democrații l-au respins la vot pe Lixandru, primarii de București fiind principalii oponenți ai nominalizării acestuia. Daniel Florea, Gabriel Mutu, Dan Tudorache și-au exprimat nemulțumirea la adresa activității acestuia.

În acest context, Dăncilă a venit cu cea de-a doua propunere în persoana lui Șerban Valeca care a fost adoptată, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

Mihai Fifor urmează să fie propus de către PSD drept ministru plin la Interne și după votul în Comitetul Executiv premierul va trimite către Klaus Iohannis nominalizarea. Fifor va renunța la portofoliul de vicepremier pe parteneriate strategice, susțin sursele citate.

De asemenea, Dăncilă le-a spus liderilor PSD ca pentru portofoliul de la Educație îl susține de Florin Lixandru, în prezent secretar de stat pe domeniul preuniversitar.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că pentru Ministerul de Interne este favorit actualul ministru interimar, Mihai Fifor. Acesta ar fi susținut chiar de premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru portofoliul rămas vacant la Educație există mai multe propuneri în interiorul partidului.

Potrivit surselor citate, inițial a fost vehiculat numele lui Radu Szekely, fost consilier al ministrului Andronescu însă pesediștii nu sunt de acord cu nominalizarea acestuia. Lui Szekely i s-ar fi reproșat că a publicat postări împotriva PSD.

Un alt nume discutat în interiorul PSD este cel al rectorului Universității Craiova, Cezar Ionuț Spânu. "Dăncilă i-ar fi promis Olguței Vasilescu când a fost săptămâna trecută la Craiova că îl va susține pe rectorul de acolo", au explicat sursele HotNews.ro.

O altă propunere vehiculată printre membrii Guvernului este cea a secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta este un apropiat al Ecaterinei Andronescu și susținut de senatorul PSD Liviu Pop.

Potrivit surselor citate, se pare că printre opțiunile președintelui PSD s-ar mai afla Ioana Mihaela Neacșu, inspector școlar și apropiată de primarul Gabriela Firea.

De altfel, înaintea ședinței CEx, preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat că viitorul ministru al Educaţiei trebuie să fie "un om care să cunoască sistemul".

Întrebată de jurnaliști pe cine susține la Ministerul Educației, premierul a răspuns: "O să vă spun după ce o să am votul CEx-ului. Un om care să cunoască sistemul".

Liderul PSD a mai spus că în ședința CEx vor fi discutate și propunerile de vicepremieri pe probleme economice și parteneriate strategice.

Reamintim că întâlnirea are loc în contextul în care social democrații își validează candidatul la prezidențiale, iar partenerii de Coaliție amenință cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Executivului.