Dana Gîrbovan propune 12 obiective pentru "sporirea eficienţei justiţiei şi întărirea independenţei acesteia"

de A.Z.     HotNews.ro
Luni, 26 august 2019, 1:08 Actualitate | Politic


Dana Girbovan
Foto: Facebook/ Dana Girbovan
Dana Gîrbovan susține, într-un mesaj postat pe Facebook, că atunci când a primit propunerea de a ocupa funcția de ministru al Justiției, avea deja în minte o serie de soluții la problemele sistemului judiciar, cu care s-a confruntat în cei 19 ani de experiență ca judecător și ca membru și lider de asociație profesională, la nivel național și european și propune 12 obiective pentru "sporirea eficienţei justiţiei şi întărirea independenţei acesteia".

Ea transmite că a acceptat propunerea deoarece poziția de ministru conferă capacitatea de a implementa soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție. Potrivit declarațiilor sale, Gîrbovan își asumă "sarcina unui ministru tehnocrat, deschis propunerilor si colaborarii cu toti factorii decizionali si societatea civila in scopul imbunatatirii justitiei".

Ce spune Gîrbovan în postare:

"Situația cantitativă a justiției în acest moment, conform raportului privind starea justiției pe 2018, arată că pe rolul instanțelor în 2018 au fost 2.946.106 dosare.

Încărcătura medie de dosare pe judecători la nivelul instanțelor în 2018 stă în felul următor:
- ICCJ - 1.152 cauze pe judecător;
- curți de apel – 586 cauze pe judecător;
- tribunale – 655 cauze pe judecător; -
judecătorii – 1.129 cauze pe judecător [judecătoria Birlad a avut o încărcătură de 2.002 dosare pe judecător; judecătoria Oltenița 1.957 dosare pe judecător etc].

În privința parchetelor, datele arăta că în 2018 au fost înregistrate 3.324.601 lucrări, din care 1.753.540 de dosare penale. Dintre dosarele penale, 92% au fost înregistrate la parchetele de pe lângă judecătorii. Încărcătura medie de dosare penale pe procuror în funcție de nivelul parchetului în 2018 este următoarea:

- PICCJ – 19 dosare pe procuror (56 de dosare încărcătură raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- DNA – 56 dosare pe procuror (84 de dosare încărcătură raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- DIICOT – 101 dosare pe procuror (107 dosare încărcătură raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- curți de apel – 56 dosare pe procuror;
- tribunale – 151 dosare pe procuror;
- judecătorii – 1.568 dosare pe procuror.

Datele arată că instanțele și parchetele din primul grad sunt cele mai încărcate și că, în continuare, există diferențe foarte mari pe volumul de activitate gestionat de judecătorii/procurorii de la același grad de jurisdicție. De aceea, principalele soluții pe care le am în vedere privesc atât nevoile și așteptările cetățenilor, cât și ale judecătorilor, procurorilor, avocaților și grefierilor, dar și ale mediului de afaceri.

Obiectivele vizate au ca scop protecția, promovarea și garantarea drepturilor și libertăților cetățenești, a accesului facil și eficient al cetățeanului la justiție, precum și asigurarea și garantarea independenței justiției și a magistraților. O justiție independentă înseamnă însă și o justiție responsabilă pentru modul în care își îndeplinește misiunea constituțională.

1. Degrevarea instanțelor

După cum am arătat mai sus, volumul de muncă în instanțe este imens. Sunt judecători ce pronunță și motivează peste o mie de hotărâri anual, ceea ce este inuman. Numărul mare de dosare pe judecător își pune în mod direct amprenta asupra calității actului de justiție. Conform statisticilor europene, România este țara care, în perioada 2015-2017, a înregistrat cel mai mare număr de dosare nou înregistrate în materie civilă și comercială pe suta de locuitori, situându-se în plutonul fruntaș și în privința cauzelor de contencios administrativ.

2. Măsuri împotriva criminalității organizate și, în special, împotriva traficului de persoane umane

Am arătat deja că acesta este unul din obiectivele principale, ce necesită însă o abordare integrată, care să includă, alaturi de Ministerul Justiției și Ministerul Public, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, ONG-uri specializate. Dincolo de strategii deja existente, ONG-urile ce lucrează la firul ierbii, cu victimele traficului, pot oferi informații esențiale despre problemele reale cu care se confruntă și oferi soluții concrete, de aceea prima întălnire pe care aș avea-o ar fi cu acestea. Pe de altă parte, exista o legătură strânsă intre corupție și criminalitatea organizată, de aceea va fi necesară o analiză cu privire la cauzele instrumentate de DNA și DIICOT având că obiect fapte de corupție și legătura cu crima organizată. În funcție de concluziile analizei se vor putea stabili și soluții de prevenire și combatere eficientă pentru viitor.

3. Combaterea corupției

Combaterea corupției este o necesitate pentru orice stat ce are respect pentru cetățenii săi. Lupta împotriva corupției nu trebuie însă transfomată în ideologie, sub umbrela căreia să fie permise derapaje sau abuzuri. Am arătat în mod constant că toleranța față de derapaje sau abuzuri nu ajută lupta împotriva corupției, ci o decredibilizeaza. Ca atare, o combatere a corupției sustenabilă în timp trebuie dusă prin dosare făcute profesionist, care să reziste controlului instanțelor de judecată, dublată de focalizarea pe recuperarea prejudiciilor. În plus, pentru o eficientă combatere a corupției, măsurile punitive trebuie dublate de măsuri preventive, cum sunt creșterea transparenței și reducerea birocrației.

4. Relația cu Comisia Europeană

România este în continuare sub monitorizarea Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Voi întări componenta de cooperare în cadrul mecanismului atât prin comunicare constantă, cât și prin întâlniri directe cu oficialii europeni. Voi facilita, de asemenea, întâlnirea oficialilor europeni cu liderii din justiție, pentru ca aceștia să aibă informații complete și corecte despre sistem. În relația cu Comisia Europeana cea mai facilă raportare este de a promite declarativ că implementezi orice recomandare, fară nici o analiza. Ar fi însă o soluție demagogică, cu rezultate contrare, paradoxal, chiar obiectivelor urmărite de Comisie. O recomandare trebuie să aibă în spate o bază factuala corectă și completă. În lipsa acesteia concluziile sunt, inevitabil, eronate. Din acest motiv dialogul, comunicarea și cooperarea sunt fundamentale în cadrul acestui mecanism.

Am avut mereu o relație deschisă, francă și onestă cu Comisia Europeană și intenționez să recâștig respectul reciproc și la nivel instituțional. Voi acționa perfect transparent, explicând oficialilor europeni problemele din justiție în toată complexitatea lor, propunând și analizând apoi în comun soluțiile. Justiția din România este o justiție europeană, iar valorile la care toți trebuie să ne raportăm sunt valorile fondatoare ale Uniunii Europene: respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității și statului de drept, precum și respectarea drepturilor omului.

5. Independența financiară a instanțelor

Independența financiară a instanțelor este un element fundamental al independenței justiției. Cu excepția ICCJ bugetele instanțelor, care sunt parte a puterii judecătorești, au continuat să rămână la Ministerul Justiției, care e parte a puterii executive. An de an s-a amânat punerea în aplicare a unei prevederi legale care dispunea mutarea bugetului instanțelor de la MJ la ICCJ, pentru ca anul trecut prevederea transferului să fie eliminată cu totul din lege prin ordonanță de urgență. După o consultare cu Secția pentru judecători a CSM și cu ICCJ, voi propune o inițiativă legislativă pentru rezolvarea acestei probleme recurente. Este absurd ca puterea judecătorească, independența potrivit Constituției, să nu își gestioneze independent bugetul, în timp de Ministerul Public, IJ, CSM și ICCJ o fac.

6. Procedură transparentă de numire la conducerea parchetelor

Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor trebuie făcută printr-o procedură transparentă, care să asigure egalitate de șanse candidaților și să permită selectarea în asemenea funcții a celor mai buni procurori. Procurorii stiu cel mai bine care e profilul de sef pe care îl consideră optim, de aceea voi iniția o consultare cu parchetele pentru ca procurorii să profileze calitățile șefilor pe care și-i doresc. Dezavuez din start orice înțelegeri subterane în privința numirii procurorilor șefi. În nici un caz, dacă voi fi ministru, numirea procurorilor șefi nu va fi rezultatul vreunor înțelegeri politice, așa cum din păcate s-a întâmplat în trecut, cu efecte vădit nocive pentru justiție.

7. Logistica și infrastructura instanțelor și parchetelor

Ministerul Justiției vă trebui să lucreze cu CSM-ul pentru continuarea măsurii de optimizare a hărților judiciare și de reechilibrare a schemelor de personal pentru instanțe și parchete. Logistica în foarte multe instanțe și parchete este la pământ, acestea funcționând, spre exemplu, cu computere vechi de peste 10-12 ani, care mai mult se strica decât funcționează. Sunt instanțe și parchete ce funcționează în clădiri ce stau să se dărâme sau în condiții total improprii activității acestora. Toate proiectele de infrastructură aflate la Minsiterul Justiției trebuie deblocate. Doresc să consult toți liderii din justiție și ministerele de resort (finanțe, fonduri europene, etc) pentru a găsi mijloacele financiare necesare pentru investiții în justiție. Nu se poate cere performanță, calitate și eficiență în justiție fară investiții.

8. Digitalizarea justiției

Digitalizarea justiției a devenit normă în foarte multe state deoarece scade costurile și creste eficiența și echitatea. Unele curți de apel, urmând modelul Curții de Apel Cluj, au implementat dosarul electronic. Cererea de chemare în judecată se poate depune direct pe site-ul Curții, toate actele sunt scanate, iar părțile au acces la ele prin intermediul unei parole. Acest lucru ajuta enorm și avocații, care nu mai trebuie să stea la rând la arhivă pentru a citi fizic dosarul. Sistemul trebuie extins la toate instanțele și perfecționat, astfel încât să permită, printre altele, plata taxei de timbru on line direct pe portal, notificare pe email sau telefon când s-a primit un nou act la dosar etc. De asemenea, baza de date imensă reprezentată de hotărârile judecătorești publicate trebuie folosită pentru îmbunătățirea actului de justiție, o analiză de profunzime a acesteia oferind informații importante legate de tendințele jurisprudențiale, practica neunitară, tip de legislație ce generează sistematic litigii etc. Toate aceste lucruri se pot face cu un sistem IT bine făcut, la construcția căruia sunt convinsă că și-ar aduce aportul excepționalii IT-iști români.

9. Transparentizarea justiției

Ministerul Justiției trebuie să devina model de bune practici în materia accesului la informații de interes public. Voi face demersuri, de asemenea, pentru publicarea ordinelor cu caracter general emise de procurorii șefi, conform recomandărilor europene, precum și pentru aplicarea prevederilor legale ce impun publicarea tuturor actelor extrajudiciare ce au privit sau influențat justiția.

10. Personalul auxiliar din instanțe și parchete

Personalul auxiliar reprezintă partea mai puțin văzută a justiției. Aportul acestora la înfăptuirea actului de justiție este unul esențial, iar eforturile depuse de aceștia, în condiții de multe ori suprasolicitante, este unul ce trebuie recunoscut și respectat. Proiectul privind statutul acestora se află în dezbatere publică și sunt deschisă oricăror propuneri de îmbunatățire a acestuia.

11. Problema SIPA

În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, având că obiect “unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție”. Prin aceasta hotărâre, Guvernul a decis constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Hotărârea de Guvern instituia și obligația întocmirii de către comisie a unor rapoarte semestriale de activitate, a căror sinteză trebuia publicată pe pagina de internet a MJ. De la data adoptării acestei hotărâri au trecut mai bine de doi ani, fară că vreun raport sau informație privind arhiva SIPA să fie făcută publică. Trebuie verificate și făcute publice stadiul procedurilor și, în funcție de concluziile verificărilor, găsite soluții la problema spinoasă a arhivei, soluții ce trebuie discutate și stabilite în comun cu CSM.

12. Studierea justiției comuniste și deschiderea arhivelor Ministerului Justiției

Dacă după 1989 au existat foarte multe studii despre fosta Securitate, ba chiar avem un Consiliu National pentru Studierea Arhivelor Securității, exista însă foarte puține studii tehnice, critice, juridice, istorice cu privire la justiția din perioada comunistă. Daca fosta Securitate îi zdrobea pe oameni în anchete, a fost justiția din perioada comunistă cea care i-a condamnat. Pentru un prezent sănătos, eliberat de metehnele trecutului totalitar, este important să cunoaștem modul în care justiția a fost folosită în comunism. Intenționez de aceea să deschid arhivele Ministerului Justiției pentru cercetare și să ofer orice sprijin necesar cercetătorilor care doresc să studieze acest aspect al totalitarismului din Romania.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8592 vizualizari

 • +32 (42 voturi)    
  Dar (Luni, 26 august 2019, 1:10)

  mitg [utilizator]

  Handsfree-ul prin care baronii si dedi ii comunica in casca ce sa faca unde se regaseste?
  • +13 (15 voturi)    
   Ciordache cu Fusta (Luni, 26 august 2019, 7:39)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Estem
  • +10 (12 voturi)    
   bla bla bla bla...... (Luni, 26 august 2019, 8:30)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   bla bla bla bla...... si dupa ce ajunge ministresa sluga pesedista garbovan va actiona exact invers ......
  • +7 (7 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Luni, 26 august 2019, 10:14)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Obiectivele ar fi trebuit sa fie :
   1. Desfiintarea Sectiei Speciale
   2. Abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei de catre psd
   3. Eliminarea din sistem a tuturor judecatorilor si procurorilor corupti, aflati in solda mafiei, plantati de psd la CCR, la ICCJ, la CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
   Din pacate, Dana Scarbovan este unul din oamenii mafiei psd, infiltrat in justitie.
   Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania (UNJCR) si Asociatia Magistratilor Corupti din Romania (AMCR) sunt doua organizatii ale magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, organizatii create de mafia psd pentru a distruge sau a controla justitia din interior.
   In timp ce toti magistratii cinstiti, corecti, competenti au criticat modificarile aduse legilor justitiei, in timp ce toate organismele internatioanle au cerut abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei, Dana Scarbovan a sustinut toate aberatiile si toate monstruozitatile inserate in legile justitiei, de catre likelele din parlament, in favoarea infractorilor.
   Speram ca presedintele sa respinga aceasta propunere nerusinata, venita din partea mafiei psd.
   Speram ca Societatea Civila sa organizeze actiuni energice de protest, impotriva noilor incercari ale mafiei psd de a continua atacul impotriva independentei justitiei, de a continua incercarile de a-si subordona justitia.
   Magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili trebuie sa lupte pentru desfiintarea Sectiei Speciale si revocarea oamenilor mafiei psd, infiltrati la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
 • -29 (49 voturi)    
  zadarnic (Luni, 26 august 2019, 1:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  daca nu are binecuvantare de la baietii cu ochi albastri, poate sa aiba si 120 de masuri. Daca se apuca sa puna ordine in sistem? Doamne fereste!
  • +28 (38 voturi)    
   amice... (Luni, 26 august 2019, 2:52)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .... esti idiot...

   Caragiale™

   PS: chiar nu meriti mai multe replici, chiar esti desuet, cu niste prostii de texte pregatite - nimic original
   • +20 (28 voturi)    
    neh (Luni, 26 august 2019, 5:10)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui mache

    e doar in troll rus. De ras, n-ai ce sa-i ceri.
   • -7 (13 voturi)    
    adică... (Luni, 26 august 2019, 9:32)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui mache

    negi implicarea securiştilor în justiţie?
    iartă-mă, dar în cazul ăsta idiotul eşti chiar tu!
    • +1 (3 voturi)    
     Ia zi.. (Luni, 26 august 2019, 15:21)

     blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     dom'le, cat a fost Kovesi la DNA , s-a bagat cineva peste ea ?! A facut sau nu "ordine" , ca a avut dosare grele si a trimis dupa gratii nume mari, cazuri celebre ...Asa ca mai lasa-ne cu "securistii", o guvernare corecta, daca vrea, poate face treaba buna, nu sa se ascunda dupa "state paralele", " securisti " si alte bazaconii ... Exemplu de guvernare buna, competenta , care a avut roade desi a durat doar veo 10 luni a fost a lui Ciolos , dar sunt convins ca nu te-ai prins de asta, ca esti setat pe A3
  • +4 (10 voturi)    
   De cine vorbesti? (Luni, 26 august 2019, 8:29)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   De baietii cu ochi albastrii din Rusia ale caror interese le apara de ani de zile psd-alde?
 • +15 (19 voturi)    
  Aproape ministra cum de nu stii ca nu poti fi (Luni, 26 august 2019, 5:44)

  deval [utilizator]

  numita ministru al justitiei ? Decizii CSM si CCR spun asta ! In 2012 Pivniceru si-a dat demisia, apoi a fost numita de Monta si apoi de Antonescu care era presedinte interimar !!
  Deci avem doua dancileze , una care propune public fara sa fie oprita de nici unul dintre soferii numiti consilieri si alta care zice ca accepta dar sa-i fie garantata independenta (!!!!) si sa fie acceptata de Iohannis !
 • +13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 6:12)

  [anonim]

 • +20 (26 voturi)    
  ehh (Luni, 26 august 2019, 6:25)

  transpenibilus [utilizator]

  Se scrie Dana Garbovan si se citste Dan Voiculescu.
  • +9 (11 voturi)    
   Dan voiculescu (Luni, 26 august 2019, 7:40)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Cu Fusta
  • +4 (6 voturi)    
   corect .... dublata de sindromul nf (Luni, 26 august 2019, 9:13)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   am incercat sa-i citesc cele 12 pcte si in afara de burtologie nu reiese nimic concret .....
   • -12 (14 voturi)    
    Nu te-ai gandit (Luni, 26 august 2019, 9:42)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    ca poate nu stii tu sa citesti ? sau poate nu intelegi ce citesti... adica, spus mai delicat, esti analfabet, ca majoritatea vietuitoarelor care comenteaza p-aci... :)
    • +4 (4 voturi)    
     Așa o fi? (Luni, 26 august 2019, 10:49)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     Să înțeleg că tu ai priceput ceva din polologhia aia.
     Seamăna cu documentele de partid pentru crearea "omului nou", adică un șir de considerații generale, fără vreo propunere concretă.
     Doar populisme pentru fraieri (și trolli), cu niște șopârle strecurate pe ici pe colo.
     • -1 (3 voturi)    
      Aha (Luni, 26 august 2019, 11:32)

      Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

      Ceva argumente sa sustii teoria asta ? sa iei o fraza macar, sa vezi ce spune si sa o combati la modul "aicea zice ca... eu nu sunt de acord, din cauza ca..."... Nu ? Nimic ? Aaa, nu esti in stare sa intelegi ce spune acolo ??!!! Asa credeam si eu....
      • +1 (1 vot)    
       Doar populisme pentru fraieri (și trolli) (Marţi, 27 august 2019, 10:28)

       NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

       Și postacii plătiți!
       Vezi că dincolo era mai ieftin...
  • -11 (11 voturi)    
   o'ntrebare (Luni, 26 august 2019, 9:17)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   ficusu' a semnat din nou?
   intrebare sincera si nevinovata,nu dati cu piatra.
   din ce familie face parte ficusul?
  • -6 (8 voturi)    
   măi ce dăştept eşti tu (Luni, 26 august 2019, 9:36)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   eşti dintre ăia care aplaudau execuţiile politice băsiste prin intermediul justiţiei cu ajutorul rapandulelor de macovei sau prună, nu?
   • +2 (2 voturi)    
    prost (Luni, 26 august 2019, 10:34)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Prostul nu se cunoaste dupa ce nu stie, ci dupa cum le stie pe toate... Capisci?
 • +21 (27 voturi)    
  Completare masuri (Luni, 26 august 2019, 7:09)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  13. Transparenta in justitie se va asigura prin judecarea proceselor la Antena 3 in cadrul completelor organizate de catre Gadea.

  14. Relatia cu organismele europene va fi focalizata pe profesionalizarea persoanelor ce activeaza in cadrul Comisie die la Venetia, GRECO, Parlamentului European, etc, sa invete si ei cum trebuie facuta treaba si sa nu vina cu rapoarte lipste de profesionalism

  15. Eliberarea de urgenta si reabilitarea victimelor politice, in primul rand Dragnea, Voiculescu, ori cel soferit de catre actualul senator Nicolae.

  Sa mai spun?
  • -10 (12 voturi)    
   îmi aduc aminte că... (Luni, 26 august 2019, 9:43)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   acum nişte ani, jegurile băsiste ce comentau pe aici erau la fel de spurcate la gură la adresa realitatea.tv, pe care o botezaseră "irealitatea" (căci deh, adevărul era monopolul lor - cine nu e cu noi e împotriva noastră! - a spus-o un jeg băsist cu băse de faţă...) la fel cum sunt acum faţă de antena 3.
   dar surpriză... când realitatea tv s-a băsit intrând în mocirla lor au uitat de ea şi au îndreptat întreaga baterie de tunuri către a3...
   vă străduiţi de pomană, vi se văd epoleţii - pardon, exagerez, doar tresele, de la o poştă...
   • +2 (2 voturi)    
    rasucit (Luni, 26 august 2019, 10:35)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Ai o minte cam "rasucita", de aia bati campii...
   • +3 (3 voturi)    
    Analiza (Luni, 26 august 2019, 11:13)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Trec peste aberatiile cu eploeti (ma intreb de unde ai tu astfel de informatii?) si ma refer la cele legate de televiziune si de "basism"


    E o constatare pertineta cea legata de Realitatea TV: in urma schimbarii cursului nu mai e in atentia particulara a celor care scriu pe acest forum. Antena 3 in schimb, mai ales prin talk-show-uri, improasca noroi asupra oricaruia care nu il aduleaza pe Voiculescu. A fost intai Basescu intrucat nu s-a zbatut sa impiedice demersurile juridice impotriva "profesorului" (profesor in ale turnatului?), e acum Iohannis si altii care se opun subjugarii justitiei de catre o gasca de penali (Dragnea si Voiculescu au interese convergente, ascunderea faptelor de coruptie). Nu uita ca la A3 se intinde presul pentru actuala putere mai ales cand e vorba de atacat justitia, iar daca din intamplare e prezenta o persoana din alta tabara politica, e atacata din puteri de catre moderatori in cor, cu sau fara argumente. De aceea nu am incredere in absolut nici un magistrat prezent la astfel de emisiuni.

    Oricum, eu prefer televiziunile care pur si simplu comunica stiri, nu sunt nici pro, nici anti. Iar talk-show-urile imi par o pierdere de vreme, da-mi informatia si pot sa gandesc si singur. Pot sa imi petrec timpul si altfel decat asimiland spusele certarete ale invitatilor.

    Cat priveste afirmatiile legate de "jeguri basiste", trec peste lipsa de bun simt a exprimarii si imi permit sa observ ca daca nu imi place actuala putere nu insemna ca sunt pro Basescu (nu l-am votat nicicand), ori pro altcineva. Tocmai tu esti cel care imparte lumea in doua, patriotii ce se informeaz de la A3 si jegurile. Exista si cei care gandesc singuri, capabili sa faca alegeri bazate pe o analiza a candidatilor si nu doar pe umori stimulate la postul preferat de televiziune.
   • +3 (3 voturi)    
    cred ca nu stii cine este paron la A3... (Luni, 26 august 2019, 12:10)

    Sade Sammy [anonim] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    ...cred ca nu stii cine este paron la A3...??? Numele de Voiculescu iti spune ceva? Ce crezi ca a fost pana in dec 1989??? Unde crezi ca a lucrat? Fratica, ala si-a dat in gat la Securitate toata familia, se zice ca avea numele de cod Felix de unde si porecla "motanul" !!! Tu esti constient cand aberezi pe aici?
 • +14 (20 voturi)    
  Sluga a mafiei (Luni, 26 august 2019, 7:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  si complice a infractorilor.
  • -10 (12 voturi)    
   alt idiot (Luni, 26 august 2019, 9:45)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nici nu a apucat să facă ceva şi săriţi pe ea.
   de ce? pt. că a "îndrăznit" să o critice pe scroafa de kovesi pe care voi o pupaţi din greu, nu mai precizez unde...
   • +5 (5 voturi)    
    inteliget (Luni, 26 august 2019, 10:37)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    "Intelighenta" ta e data de gol de limbajul suburban, postacule...
 • +12 (14 voturi)    
  aero-planuri (Luni, 26 august 2019, 7:29)

  clencix [utilizator]

  Se promite autostrada. Mai bine 1-2 etape la fiecare și până când se vor împlini ele, cu demisia dacă nu?
 • +5 (7 voturi)    
  lasa vrajeala cotofano (Luni, 26 august 2019, 9:02)

  cabora [utilizator]

  Nu te crede nimeni.
 • +6 (8 voturi)    
  .. m-am scapt pe mine de ras.. (Luni, 26 august 2019, 9:33)

  gdcos [utilizator]

  ..."membru si lider de asociatie profesionala, la nivel national si european." - bai cucoana, ti-ai facut tu un ONG ca sa fii sefa de ceva.. hai ca e comic.
  • -3 (3 voturi)    
   m-am scapt pe mine de ras (Luni, 26 august 2019, 10:43)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui gdcos

   nu stiam ce miroase in halul asta...
 • +5 (7 voturi)    
  Vise Dana Gârbovan. (Luni, 26 august 2019, 9:38)

  asavreau [utilizator]

  Nu-i nici proastă,nici deșteaptă.Pur și simplu nu înțelege că dacă va fi ministru în guvernul PSD-ALDE,intră cu ideile ei și iese cu ideile lor.De fapt propunerile sunt apropiate de ce vor PSD-ALDE.Sunt numai diferit formulate.Facem ce vrem,facem că putem,protejăm infractorii.Nu spune nimic despre victime și vom continua să fim victimele infractorilor aflați la putere..Propunerile o descalifică și ca magistrat.O demisie din magistratură ar fi onorabilă și ar arăta că vrea să se implice politic.
 • +4 (6 voturi)    
  nici o solutie concreta! (Luni, 26 august 2019, 10:01)

  dessik [utilizator]

  Am citit primele 3 puncte - nici o solutie concreta! Doar compuneri pretentioase in stilul "suntem constienti de problema si vom veni cu solutii".

  Luati punctul 1 - degrevarea instantelor. Deci scutirea de responsabilitati. Si cine sa preia acele responsabilitati? Blonduta asta o sa fie mai rea decat Toader.
  • -6 (8 voturi)    
   Cateodata am impresia (Luni, 26 august 2019, 10:38)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   ca traiesc intr-o lume paralela, unde alfabetizarea nu e obligatorie. Deci tu echivalezi degrevareainstantelor cu scutirea de responsabilitati ? Really ? sigur - sigur ai trecut de bastonasele din clasa 1 ? Toti "justitiabilii" se plang de termenele lungi.... pai cum sa nu fie lungi bai idiotilor, ca n-am cum sa spun mai delicat, cand un judecator intra in sedinta cu pana la 80 de dosare, pe care trebuie sa le analizeze, sa le gestioneze cu tot ce inseamna asta - citatii, probe, marturii - si sa le si motiveze apoi... sigur ca un analfabet care nu e in stare sa inteleaga 3 randuri, nu-si imagineaza ca exista oameni care scriu peste 100 de pagini pe zi si alea gandite, nu gen clasa a 4, scrie-ti de 100 de ori "nu ma mai masturbez in toaleta ca-mi creste par in palma" Si ca sa te luminez, solutia cocncreta e exact ce zice in text, trecerea incasarilor adica a bugetelor instantelor de MJ la ICCJ... astfel instantele vor putea sa se gestioneze independent, sa-si asigure infrastructura necesara si numarul de magistrati necesar... Evident un retardat care nu e in stare sa inteleaga consecintele suflatului nasului fara servetel sau batista, direct in palma, cu atat mai putin e capabil sa inteleaga chestii mai complexe... jaaaaaleee.... o generatie de handicapati care nu sunt in stare sa adune 2+2...
   • +1 (1 vot)    
    m-am uitat in dex (Luni, 26 august 2019, 15:56)

    dessik [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    la sensul cuvantului degrevare, ca e peste capsorul meu. Asta am inteles. Te invit sa oferi o explicatie mai buna. Deocamdata ai vomat o pagina intreaga de insulte.
    • +1 (1 vot)    
     Ti-am explicat intr-o pagina intreaga (Marţi, 27 august 2019, 10:41)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui dessik

     de ce esti prost. te uiti in dex si tot nu intelegi... degrevarea se refera la CANTITATE adica daca un magistrat are acum de rezolvat 1000 de dosare pe care nu are fizic timp sa le poate gestiona corect, in urma degrevarii, va avea de rezolvat mai putine dosare, pe care le va putea gestiona corect. Responsabilitatile se refera la fisa postului, responsabilitatile unui magistrat includ impartialitate, corectitudine, etc. Stiu ca nu esti in stare sa intelegi decat propozitii simple, la fel ca marea majoritate a semenilor tai rezistenti la logica, dar hai, fa un efort, o sa-ti foloseasca... uite, si eu mi-am pierdut 5 minute din viata incercand sa te luminez.... incercare zadrnica banui, dar intentia conteaza...
 • +1 (1 vot)    
  Fallow the money (Luni, 26 august 2019, 11:57)

  Maia1 [utilizator]

  Daca veti reusi sa schimbati legislatia si la combaterea coruptiei sai introduceti focalizarea pe recuperarea prejudiciilor,ma voi ruga la Dumnezeu sa reusiti in demersul d-voastra.Nici un politician,din nici un partid politic nu doreste acest lucru sa fie legiferat!
 • +3 (3 voturi)    
  KGB-ista (Luni, 26 august 2019, 12:54)

  MirceaIo [utilizator]

  doar atat!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by