Judecătoarea Dana Gîrbovan anunță că își retrage demisia din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcția de ministru al Justiției. Gîrbovan spune că va cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de retragerea demisiei.

Dana GirbovanFoto: Agerpres

„Am luat act de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în functia de ministru al justiției. (...) Mi-am înaintat demisia către secția de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă și voi cere Sectiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a anunțat Gîrbovan, miercuri seara, într-o postare pe Facebook.

Dana Gîrbovan își depusese luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit atunci de urgență și i-a aprobat solicitarea. Gîrbovan a explicat că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numire a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge „în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt „inacceptabile”. El a spus că actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament și, în cazul în care nu primește acest vot, „partidele de opoziție, toate” vor trebui să dea dovadă de „un comportament rezonabil în caz de criză”.

Gîrbovan a mai spus în postarea sa pe Facebook că va „răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este "total împotriva valorilor democratice", după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea”.

„Am acceptat această propunere de nominalizare pentru funcția de ministru tehnocrat al justiției urmărind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justiției la normalitate. Am prezentat transparent aceste obiective (...) Jocurile și calculele politice se dovedesc, însă, mai importante decât soluțiile reale pentru justiție, de care să beneficieze cetățenii”, a susținut ea.

Ea mai scrie că propunerea numirii sale a „stârnit ample și vaste comentarii, multă minciună și calomnie, însă nu am gasit nici macar o minimă dezbatere, nici o propunere facute de oameni politici, jurnaliști sau comentatori, care să conțină măcar o singură soluție la problemele din justiție, ce grevează munca a mii de judecători și procurori și afectează milioane de cetățeni”.

„Am spus că omul trebuie să fie repus în centrul interesului statului și al justiției, dar reacțiile din aceste zile au demonstrat, din nou, că românul și nevoia lui pentru dreptate și justiție echitabilă, profesionistă și independentă nu contează. S-a văzut din nou că justiția e importantă ca armă în lupta politică, nu ca instrument esențial pentru apărarea drepturilor fiecărui român”, spune Gîrbovan.