​​Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, susține că a fost revocat din Guvern că a refuzat să-și pună semnătura, în principal, pe patru ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

Tudorel ToaderFoto: Captura Digi 24

Într-o postare pe Facebook, el menționează OUG-rile referitoare la amnistie și grațiere, de modificare a codurilor penale și cea referitoare la completurile de cinci.

„Doar pentru cei ce vor să vadă/știe adevărul! În principal, pentru că am refuzat: 1. OUG privind amnistia si grațierea; 2. OUG pentru modificarea Codului penal; 3. OUG pentru modificarea Codului de procedură penală; 4. OUG pentru contestarea hotărârilor pronunțate de către ICCJ în completele de 5 judecători, ...am fost revocat din Guvern!”, a scris el pe Facebook.

Anterior, într-o postare Toader a precizat că apreciază decizia de respingere a proiectului de lege privind amnistia și grațierea, susținând totodată că a refuzat o ordonanță pe această temă „împotriva tuturor presiunilor care au existat”.

În luna ianuarie, Tudorel Toader anunța, după decizia CCR pe completurile de 5, că Guvernul va da "în cel mai scurt timp posibil" o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare.

În luna martie, Ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD - cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile. Ordonanța de Urgență se intitulează "Proiect de act normativ pentru luarea unor măsuri referitoare la contestația în anulare reglementată de Legea nr 135/2010 privind Codul de procedură penală". Ordonanța de Urgență viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.