Peste 25.000 de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei, acolo unde acum un an Jandarmeria a reprimat violent un miting al diasporenilor. Protestatarii au scandat împotriva PSD și a Jandarmeriei. În special forțele de ordine au fost huiduite, dar tensiunile nu au escaladat, jandarmii cedând și retrăgându-se când protestatarii au vrut să ajungă la trotuarul din fața Guvernului. Manifestanții au aprins luminițele telefoanelor la ora 21.00, iar pe clădirea Executivului a fost proiectat cu laser cuvântul ”Analfabeta”. Patru protestatari au fost duși la poliție, doi având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a înjurat forțele de ordine.

Piata Victoriei 10 augustFoto: Dan Mihai Balanescu

LIVETEXT, evenimentele de la protestele de sâmbătă:

------------------------------------

22:57 Pianistul german Davide Martello continuă să cânte în Piața Victoriei

22:42 Protestatarii adunați în fața cordonului de jandarmi scandează: „Ale, ale, patru clase de aveam, mă făcea mama jandarm” și „M... PSD”

22:26 În piață mai sunt câteva mii de oameni, se pleacă masiv

22:08 Foarte multă lume a plecat. Majoritatea celor rămași este comasată în fața Guvernului, la gard, dar atmosfera nu mai este tensionată

21:40 Georgian Enache, Jandarmeria română: „După ora 22,15 expiră termenul stabilit de organizatori. După acest termen vom rămâne în continuare aici pentru a ne asigura că fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă”

21.37 După momentul luminițelor de la ora 21.00 unii protestatari au început să plece spre gurile de metrou sau spre străzile adiacente.

21:29 Pe clădirea guvernului este proiectat cu laser verde: "ANALFABETA"

21:25VIDEO În zona trotuarului din fața Guvernului, atmosfera este relativ tensionată. La gard sunt tineri, bătrâni, chiar și copii, dar nu sunt vizibile persoanele calificate drept ultrași de la protestul din august 2018

21:17 Protestatarii au rupt o parte din gardurile montate pe trotuarul din fața Guvernului / Se scandează „Nu scăpați”, „Hoții” și „Jos Guvernul”

21:15 Maria și Alexandru au 20 de ani. Ea este studentă la Medicină, anul 2, el la Informatică, același an. Și-au amânat plecarea la mare ca să vină la protest. „Vrem să rămânem în țară, dar doar din patriotism, fără condiții, nu vom putea face asta. E nevoie clar de schimbare și de o altă clasă politică”, a spus Alexandru.

21:05 Tradiționalul moment al luminițelor de la telefoane

21.00 Numărul protestatarilor creste în continuare. În zona străzilor laterale și la gurile de metrou există un constant schimb de grupuri: unii vin și alții pleacă. În acest moment în piață sunt circa 25.000 de oameni. Zona ocupată de manifestanți acum e mult mai mare, dincolo de limitele puse de jandarmerie prin garduri.

20.55 Se scandează împotriva Jandarmeriei, oamenii îi fluieră și îi huduie și sunt câteva îmbrânceli pe linia gardurilor de protecție instalate de jandarmi

20:50 Protestatarii au ocupat și bulevardul din fața Guvernului, circulația rutieră este închisă în toată piața. Jandarmii au repoziționat gardurile

20.43 În piață sunt circa 20.000 de oameni. Suprafața estimată pe care se întinde mare parte din mulțime depășește 20.000 de metri pătrați, cu zone unde densitatea este foarte mare și zone mai libere. De asemenea, în continuare sunt mulți manifestanți în zone din afara ariei măsurate.

20.31 Jandarmeria spune că forțele de ordine vor rămâne în zonă cât timp este nevoie. ”Conform legii, depășirea intervalului orar anunțat se sancționează contravențional”, a spus Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, adăugând că ”nu acest lucru este important, nu acesta este mesajul pe care dorim să-l transmitem”, ci important este ca oamenii să ajungă în siguranță acasă.

20:25 O femeie face curățenie în piață, strângând sticlele de apă și cutiile de suc. „Nu lucrez la ADP, am venit de dragul vostru. Reciclăm și curățăm, PSD înlăturăm”, a declarat bătrâna.

20:20 În Piața Victoriei sunt circa 15-17.000 de persoane. Față de estimarea precedentă aria ocupată a mai crescut puțin, dar densitatea mulțimii e mult mai mare în unele zone precum în fața muzeului Antipa sau în fața pieței spre Guvern. Sunt zone unde cu greu se mai poate trece.

În alte zone, precum parcarea de la Victoriei, densitatea e mai scăzută, dar pe trotuare și în afara ariei măsurate sunt în continuare multe grupuri. Lumea continua să vină și numărul crește de la minut la minut.

19.58 Forțele de ordine au găsit un cuțit și un spray paralizant asupra unui protestatar din Piața Victoriei, fiind cel de-al doilea cuțit depistat până acum la manifestație, anunță reprezentanții Jandarmeriei Capitalei.

La 19:50 in Piața Victoriei erau circa 10.000 de oameni. Mulțimea ocupă un spațiu de circa 12.000 de metri pătrați, cu multe zone mai dense, dar și multe zone cu densitatea redusă de manifestanți. De asemenea sunt multe grupuri de persoane care urmăresc protestul din afara zonei măsurate.

19:43 În Piața Victoriei a ajuns și pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentațiile susținute în mai multe zone de conflict din lume

19.33 Circa 7.000 de persoane acum. Multă lume răsfirată, în continuare, unii în zona Antipa, alții spre zona parcării din piață. Oamenii continuă să vină. Au ajuns și cei care au protestat mai întâi în fața MAI, este vorba de câteva zeci de persoane.

19.31 Protestatarul Marian Ceaușescu spune că nu se va mai pune muzică de pe scenă: ”Pare miting PSD și nu este”

19.16 Peste 5.000 de persoane sunt in piață în acest moment. De la tribună răsună cântecul "Noi suntem români!". Mulți oameni din piată fluieră și huiduie și cer sa fie oprită muzica, lucru ce s-a întâmplat până la urmă. Un grup de oameni de lângă scenă se ceartă cu cei de pe scenă, reclamând oprirea muzicii. Se strigă „fără scenă”.

Pancarte la miting:

19.05 Câteva zeci de persoane aflate în fața sediului MAI din Capitală au plecat în marș către sediul DIICOT, urmând să ajungă tot în Piața Victoriei. Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Alo 112” sau "Descretizați documentele operative din 10 august” și au protestat inițial câteva zeci de minute în fața Ministerului de Interne.

19:00 Circa 4.000 de persoane la această oră, iar oamenii continuă să vină. Mare parte din Piața Victoriei este în continuare în soare, iar temperatura se menține ridicată.

18.55 Șase protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi fiind transportați la spital. "Din păcate, s-au înregistrat și șase cazuri până în acest moment, șase persoane care, pe fondul unor afecțiuni cronice și pe fondul expunerii îndelungate la razele solare din zona Pieței, au suferit probleme medicale, cefalee în mod special, iar pentru două dintre cele șase, au fost chiar necesar transportul la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

18:48 În Piață a apărut și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan

18.33 Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei spune că asupra unei persoane a fost descoperit un cuțit, aceasta fiind reținută de forțele de ordine. Au fost controlate în special persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase sau asupra cărora există suspiciuni.

18.31 Numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 3.000. De la tribună s-a luat din nou cuvântul. Sunt prezentate o parte din organizațiile ce sunt in piață.

18.28 Discuții aprinse între Mihail Neamțu și mai mulți manifestanți care cer că protestul sa nu fie politizat. Oamenii îl întreabă dacă e în campanie electorală.

18.21 Pe măsură ce soarele se lasă și umbra incepe sa acopere piata Victoriei, și numărul manifestanților care vin spre centrul pieței creste. De pe străzile laterale și dinspre metrou vin grupuri-grupuri.

18.00 In Piața Victoriei sunt acum peste 2.000 de oameni. La fel ca și mai devreme, majoritatea stau în zonele umbrite, iar alți circa 800-1.000 in zona centrală. De la scena răsună acum in difuzoare Imnul Golanilor.

17.54 Câteva zeci de protestatari s-au strâns în fața sediului Ministerului de Interne. Parcarea MAI este închisă cu garduri.

17.45 Cum arată protestul la această oră:

17.37 Scandal la platforma adusă de protestatarul Cristian Dide. Mai mulți jandarmi au venit să scoată autoutilitara din Piață. Manifestanții au înconjurat zona și strigă ”Jandarmeria apără hoția”. Jandarmii care au venit la mașină ar fi vrut s-o controleze să nu existe obiecte interzise, dar dispozitivul de jandarmi a fost în cele din urmă scos de manifestanți din piață în huiduieli și scandări.

17.31 De la tribună se anunță oficial începerea mitingului. Peste 1.000 de oameni sunt în acest moment la protest. Majoritatea sunt răsfirați în zonele umbrite, câteva sute în centrul Pieței, unde e soare și cald, și unde e instalată scena pusa de organizatorii oficiali.

-------

17.08 Poliția Locală împarte sticle cu apă în zona Muzeului Antipa:

16.55 În Piața Victoriei sunt acum aproximativ sute de persoane, cele mai multe stând în zonele cu umbră. Se scandează împotriva PSD și a forțelor de ordine, mai ales ”Jandarmeria apără hoția”

În mijlocul Pieței a fost pus un altar, cu lumănări și fotografii cu Ilie Gâzea, Mort după protestul din 10 august 2018, cu cele două fete ucise în Caracal, Alexandra Macesanu și Luiza Melencu și cu victimele incendiului din Colectiv.

16:30 Zeci de oameni stau pe margine, la umbră. În piață este liniște

15.40 Gabriela Firea, anunță, pe pagina ei de Facebook, că a fost la centrul de monitorizare video al Poliției Locale, primarul general postând imagini în care apare împreună cu viceprimarul Aurelian Bădulescu:

15.19 La acest moment în Piață sunt câteva zeci de persoane care scandează contra Guvernului și a PSD:

15.10: Doi adulți și doi copii au tricouri cu M..E PSD. De asemenea, cei patru au un steag cu același mesaj, care flutură lângă un drapel tricolor.

15.05: Tommy Tomescu (în tricou turcoaz) adună oamenii (puțini) de pe margine ca să întindă un steag mare în Piață.

14.57Cioloș anunță că merge la protest: ”Atunci când conducta normalității e înfundată de mizerie, ea trebuie desfundată sub presiune”

14.50: O intrare în Piață a fost blocată cu un camion și mai multe mașini SMURD.

14.45: Lângă Guvern, există o “zona a presei”, unde la ora asta sunt doar jandarmi

14.34Jandarmeria spune că va fi atentă în mod deosebit la cei cu bagaje mari din Piața Victoriei, invocând ”contextul internațional”

14.30: Încep să se aplice restricțiile de circulație

14.15: În centrul locului din fața Guvernului, numărul de persoane rămâne constant, aproximativ 15, în timp ce unii se mai adună pe margine, la umbră.

14.10: În Piața Victoriei, Grupul de inițiativă legislativă și revizuire a Constituției strânge semnături pentru 300 de parlamentari.

13:22 În jurul orei 13, în perimetrul manifestației, în centrul pieței, erau câțiva oameni. Alte câteva zeci așteaptă în zone cu umbră. Spre deosebire de anul trecut, zona dedicată manifestației, unde se află scena, dar și platforma auto care a cauzat dispute de dimineață, e delimitată cu un rând de garduri doar înspre guvern. Sunt in schimb mulți polițiști. Reporterul HotNews a observat unități de pompieri/SMURD instalate deja lângă Guvern, la Muzeul Țăranului, la intrarea pe Calea Victoriei, înspre Springtime.

13.20: Barna anunță că membrii USR vor participa la protestul din Piața Victoriei

13.00: Acum în Piața Victoriei sunt doar vreo 10 toalete ecologice, deși Primăria Capitalei promitea 100.

12.51: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat și a rămas și fără permisul de conducere pentru o lună pentru că a adus platforma în Piața Victoriei.

”În această dimineață, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancționat contravențional, în fază inițială pentru lipsa documentelor, dar și pentru faptul că a staționat într-o zonă care nu permite staționarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancționat contravențional și, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieței, au fost notificate autoritățile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranță, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos", a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, potrivit Mediafax

Protestatarii se ceartă între ei cu privire la prezența unei platforme considerate simbol al manifestațiilor din Piață, dar care nu este prevăzută în protocolul încheiat cu autoritățile.

11.45: Vehiculele trimise să ridice platforma cu forța, la nevoie, au părăsit zona

Două mașini SMURD staționează în dreptul Muzeului Țăranului

La ora 11.00, câteva persoane care par să vină din străinătate s-au adunat în Piața Victoriei, unde de la ora 17.00, potrivit organizatorilor, sunt așteptate aproximativ 250.000 de persoane să participe la o manifestație pentru a cere pedepsirea vinovaților în reprimarea violentă a mitingului diasporenilor de anul trecut.

De asemenea, în fața Guvernului, e în construcție și o scenă.

Jandarmeria îi filmează pe cei 10-15 manifestanți, printre care Mălin Bot, care se ceartă cu alții pe tema prezenței unei camionete, cu sau fără aprobare, în Piață.