Demisia agentului guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, care a schimbat apărarea în cazul Dragnea vs. România, va deveni efectivă pe 7 august, potrivit unei declarații a acestuia citată de stiripesurse.ro.

Viorel MocanuFoto: Antena 3

„Demisia devine efectivă abia pe 7 august, după cum a explicat Mocanu într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO, pentru că pe data de 6 august sunt programate 87 de dosare, iar o plecare înainte de această dată ar arunca instituţia în haos”, a scris site-ul citat.

"S-a făcut vorbire despre o scrisoare care mi-a fost adresată de către Curte, ca efect al unor demersuri, scrisoare pe care doar eu o am. Singura posibilitate ca alţii să afle era de la Iulia Motoc, via Kovesi. Vorbesc despre cererea de recuzare a doamnei Motoc. Problema e că nu poate doamna Motoc să-şi facă jocurile. Este exclus ca scrisoarea să fi stricat relaţiile Guvernului cu CEDO. O să fac publică scrisoarea. Curtea spune că va ţine cont de ceea ce spun eu. Au mutat cauza de la un judecător la un complet de trei judecători. Când vor repartiza cauza, vor ţine cont de cererea mea de recuzare", a susținut Viorel Mocanu, în această declarație.

Iată mai jos ce declarații a mai făcut Viorel Mocanu:

  • "Mie Curtea îmi comunică aplicaţii din 2012, iar la Kovesi a fost înregistrată în ianuarie 2019, cu comunicare Guvernului în februarie şi termen de soluţionare în martie. O urgenţă deosebită. Mie mi se pare chiar o infracţiune".
  • Iulia Motoc a fost extrem de nemulțumită, a sunat să întrebe de ce mi-am permis să o recuz. Eu am formulat cerere să se abţină dacă ea consideră, în caz contrar o recuz, ceea ce am şi făcut, cum e şi la noi şi e foarte uzual. Curtea a luat act, a spus că ţine cont, când va desemna componenţa completului vor avea în vedere aceste aspecte, adică nu o vor băga în componenţă. Probabil că ea își dorea să condamne România în cauza Kovesi, să scrie cu pixul ei condamnarea”.

Amintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele depuse la CEDO, că Viorel Mocanu, proaspăt numit agent guvernamental al României, în februarie 2019, a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.

Specialiști în drept consultați de HotNews.ro au precizat atunci că o astfel de schimbare de strategie nu ar fi putut fi făcută de agentul guvernamental Mocanu decât cu aviz de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

HotNews.ro a întrebat oficial, în scris, MAE dacă Meleșcanu i-a dat lui Mocanu voie să schimbe în felul acesta apărarea României, dar ministerul nu ne-a răspuns.

Când a preluat funcția de agent guvernamental al statului român la CEDO, Mocanu a fost și avansat de la director în MAE la secretar de stat.

Citește aici:

DOCUMENTE CEDO Dragnea contra României: Cum speră liderul PSD să scape de condamnarea în dosarul Referendumul / Pledoaria lui Viorel Mocanu (MAE): Guvernul cere aplicarea jurisprudenței Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia

MAE nu reușește să explice dacă agentul guvernamental Viorel Mocanu a avut mandat pentru schimbarea liniei de apărare în dosarul Dragnea vs România de la CEDO

Surse Adevărul: Avocatul României la CEDO nu a avut avizul MAE pentru a schimba linia de apărare în cazul Dragnea. Pledoaria, livrată prin „centrul de reflecţie” al PSD

Dragnea contra României la CEDO. Meleșcanu „se spală pe mâini” de agentul CEDO: „Știu că e o problemă”/ „Nu intră în competența mea” punctele de vedere juridice

Context:

  • În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O'Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare. Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”
  • În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar, agent guvernamental la acea vreme, combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia
  • În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar
  • În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam
  • În 11 martie, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

De precizat și că surse judiciare au informat pentru HotNews.ro, vinerea trecută, că procurorii DNA ar fi deschis un dosar în care este implicat agentul guvernamental Viorel Mocanu, cu privire la observațiile depuse de acesta în cauza Dragnea contra României, dar Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut dosarul de la DNA. Contactată oficial de HotNews.ro, Direcția Națională Anticorupție nu a confirmat și nici nu a infirmat existența dosarului. Nici Viorel Mocanu nu a comentat informațiile, la solicitarea HotNews.ro.

Ulterior, Parchetul General a explicat că Secția de anchetare a magistraților a primit o plângere în care se susține că DNA a deschis abuziv un dosar în cazul agentului guvernamental Viorel Mocanu și că, "pentru lămurirea aspectelor sesizate", Secția specială a cerut DNA o copie a ordonanţei de începere a urmăririi penale in rem.