Parchetul General a transmis că Secția de anchetare a magistraților a primit o plângere în care se susține că DNA a deschis abuziv un dosar în cazul agentului guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu. Instituția mai spune că, "pentru lămurirea aspectelor sesizate", Secția specială a cerut DNA o copie a ordonanţei de începere a urmăririi penale in rem. HotNews.ro a scris, citând surse judiciare, că procurorii DNA au deschis un dosar în care este implicat agentul guvernamental al României la CEDO privind observațiile depuse de acesta în cauza Dragnea contra României, dosar cerut de Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Surse: DNA ar fi început investigații privind acțiunile agentului României la CEDO în cauza Dragnea vs. România, dar SIIJ ar fi cerut de la DNA dosarul. Răspunsul oficial al DNA nu confirmă, dar nici nu infirmă

Punctul de vedere transmis de Parchetul General pentru HotNews.ro:

  • Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost învestită, la data de 15 iulie 2019, cu o plângere penală pentru efectuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

  • În plângere se susține că, în mod abuziv, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce le revin în conformitate cu Legea 78/2000 şi OUG 43/2002, magistraţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de agentul guvernamental pentru CEDO, funcţie care prin natura atribuţiilor sale şi a prevederilor CEDO şi a protocoalelor la această convenţie se bucură de imunitate.

  • Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

  • Totodată, s-a solicitat procurorului şef direcţie să se comunice dacă în dosarele invocate de agentul guvernamental urmărirea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie, prin structurile sale teritoriale sau prin secţiile care funcţionează la nivel central.

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, luni, 22 iulie, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Viorel Mocanu a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Marți, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele. HotNews a încercat să-l contacteze telefonic pe Viorel Mocanu. Secretarul de stat nu a răspuns apelului telefonic, însă a trimis un SMS în care ne-a indicat să-i scriem tot un SMS. Viorel Mocanu nu a răspuns însă la SMS-ul pe care HotNews i l-a trimis cerându-i un punct de vedere.

De unde ar fi plecat totul

În data de 16 mai 2019, HotNews.ro a a publicat o investigație privind acțiunile întreprinse de agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, în dosarul în prin fostul șef PSD Liviu Dragnea încearcă să obțină revizuirea condamnării la 2 ani cu suspendare în cazul Referendumul.

Liviu Dragnea va putea scăpa printr-o posibilă soluție favorabilă la CEDO și de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României.

Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect. HotNews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în acest dosar.

Informația pe scurt:

  • În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O'Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.
  • Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”
  • În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia
  • În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar
  • În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam
  • În 11 martie, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Din documentele din dosar studiate de HotNews.ro la Strasbourg reiese clar că Brumar și echipa ei s-au bătut, în zeci de pagini de observații meticuloase, cu Dragnea și avocații lui.

Documentele depuse de Mocanu sunt disponibile AICI.