Nicolae Moga, care a demisionat marți în urma tragediei de la Caracal, este ministrul de Interne cu cel mai scurt mandat din istoria ministerului - a ocupat această funcție doar șase zile. Alexandra a dispărut de acasă miercuri, exact în ziua în care Moga a depus jurământul, iar cazul a "explodat" două zile mai târziu. Un mandat scurt a avut și fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a fost la conducerea MAI doar 12 zile.

Nicolae MogaFoto: Agerpres

Nicolae Moga a fost învestit în funcția de ministru de Interne miercuri, 24 iulie, după ce Carmen Dan, aflată pe lista remanierii, a demisionat. Nicolae Moga, parlamentar de Constanța, susținea că nu și-a dorit această funcție însă, "dacă tot a fost să fie", va încerca să facă lucrurile să meargă. ”Am acceptat cu greu funcția. Știam că nu e de joacă aici, (...) nu sunt un copil fără minte ca să-mi asum o răspundere așa de mare fără să știu despre ce este vorba. O să fac în așa fel încât să rezolv cât mai multe probleme”.

Tor miercuri, 24 iulie, a dispărut de acasă Alexandra, iar scandalul a explodat două zile mai târziu, iar presa a început să relateze despre neregulile petrecute în cazul de la Caracal, când oamenii legii au eșuat în misiunea lor de a salva viața unei fete care a sunat de trei ori la 112. Seara, Moga a anunțat câteva demiteri - de la șeful Poliției Române, Ioan Buda, la prefectul de Olt.

CITEȘTE: Cazul Caracal - Cronica unei crime anunțate la 112 / Ultimele cuvinte ale Alexandrei: „Vine! Vine!”. Poliția a intervenit după 19 ore

Nicolae Moga și-a anunțat demisia marți, cu 30 de minute înaintea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care urmează să fie discutat raportul Ministerului de Interne, ce scoate la iveală nereguli extrem de grave în modul în care au intervenit polițiștii. El a spus că se retrage din funcție "pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei institutii".

Moga are cel mai scurt mandat din istoria Ministerului de Interne. Și fostul lider PSD Liviu Dragnea a avut un mandat scurt, de doar 12 zile, în 2009.

Cine este Nicolae Moga: senator, fost șef la televiziunea lui Mazăre. În 2017, l-a amenințat pe șeful OPC Constanța să nu sfârșească precum Cattani

Nicolae Moga este senator PSD de Constanţa, la al treilea mandat şi vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului. Între 1996-2000, a fost preşedintele televiziunii Neptun Constanţa.

Membru PSD din 2003, Nicolae Moga este, din 1992, beneficiarul unui certificat de revoluționar, având calitatea de „luptător cu merite deosebite”. În 2017 s-a făcut remarcat după ce l-a amenințat pe șeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa să nu mai iasă în presă cu “nenorociri” ca să nu sfârșească precum comisarul Cattani, din filmul „La piovra”. „V-am spus, nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, al litoralului românesc pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el”, a spus la vremea respectivă Nicolae Moga.

Nicolae Moga a absolvit în 1977 Institutul Politehnic București, Facultatea se Energetică, iar 25 de ani mai târziu și-a completat studiile la Universitatea Ecologică. În 2002 începe studii postuniversitare în management și finanțare locală și, în paralel, Facultatea de drept pe care o termină în 2006.

În 2011, își trece în CV și un certificat de absolvire a unui curs la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Nicolae Moga s-a încadrat în câmpul muncii în 1977 ca șef lot la Energomontaj Turceni, iar din 1980 a fost șef de brigadă, coordonator lucrari de constructii montaj ecluzele Navodari si Cernavoda - Energomontaj Navodari. Între 1986 și 1991 a fost director adjunct Management - Energomontaj CNE Cernavoda, sectorul Termocentrale Electrice.

Între 1991 și 1993, Nicolae Moga a fost subprefect al Constanței, funcție pe care a îndeplinit-o și între 2003 și 2004. Vreme de patru ani de zile, între 1996 și 2000, Nicolae Moga a fost președinte la TV Neptun, televiziune înființată de Radu Mazăre. În CV-ul său, figurează si 10 ani în care a fost manager coordonator lucrari constructii-transport, SC.TRACON SRL.