Chestorul-șef de poliție Bogdan Despescu, demis de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în urmă cu un an și jumătate, pe fondul scandalului polițistului acuzat de pedofilie, figurează printre numele propuse să preia din nou această funcție, au informat pentru HotNews.ro surse apropiate discuțiilor.

Chestorul Bogdan DespescuFoto: Agerpres

Amintim că ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunțat zilele trecute, în contextul cazului de la Caracal, că va propune demiterea actualului șef al Poliţiei Române, Ioan Buda, conducerea instituției urmând să fie preluată, până la o nouă numire, de adjunctul Florian Dragnea.

Chestorul Bogdan Despescu (47 de ani) a mai deținut funcția de inspector general al IGPR din decembrie 2015 până în ianuarie 2018, când a fost demis ca urmare a scandalului declanșat de cazul unui polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei, Eugen Stan, acuzat de pedofilie.

Despescu a fost atunci schimbat din funcție la cererea ministrului de Interne Carmen Dan, de către premierul interimar Mihai Fifor, după demisia Guvernului Tudose.

Mai exact, în ianuarie 2018, după declanșarea scandalului din Poliția Română generat de cazul polițistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcție a șefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniță. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut în schimb lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de o săptămână, un raport.

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit, spunând că nu mai dorește să mai lucreze cu ea și că, dacă va fi lăsată să își dea demisia, o va accepta. Carmen Dan a refuzat însă să demisioneze, iar acest conflict a dus în cele din urmă la decizia Comitetului Executiv al PSD de a-i retrage sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcția de premier.