Fiecare instituţie vizată de GRECO în rapoartele pentru România publicate marți trebuie să își facă propria analiză şi să ia măsurile care se impun, a declarat ministrul Justiției, Ana Birchall, fără a face alte comentarii.

Ana BirchallFoto: Agerpres

După publicarea rapoartelor GRECO, Birchall a susținut o scurtă declarație de presă la Ministerul Justiției, fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

"În legătură cu GRECO (...), la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să îşi facă propria analiză şi să tragă concluziile şi să ia măsurile care consideră că se impun. În momentul în care vom finaliza această analiză, consultând pe toţi cei care au un cuvânt de spus în buna funcţionare a justiţiei, cu siguranţă o să vin în faţa dumneavoastră şi o să dau dovadă de aceeaşi transparenţă", a afirmat Birchall.

Ea a mai spus că "Ministerul Justiției a dat dovadă de transparență si în mai puțin de două săptămâni de la primirea rapoartelor le-a tradus și publicat astăzi".

Marți dimineață, înaintea de publicarea rapoartelor, ministrul Justiției a fost întrebată de jurnaliști dacă recomandările GRECO sunt obligatorii și a răspuns: "Știți că atunci când esti într-un club, ca regulă generală, este nevoie să respecți regulile (...) Pe recomandările din raportul GRECO, permiteți-mi să mă pronunț după ce îl vom publica".

Ea a fost taxată de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache. "Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat Florin Iordache pentru Europa Liberă. Iordache a mai spus că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială, chiar dacă aceasta este criticată în Raportul GRECO, care cere insistent acest lucru.

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, a tras atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi.

GRECO arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.

În privinţa reformelor din sistemul de justiţie, GRECO atrage atenţia că majoritatea încercărilor recente ale autorităţilor române de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupţie, dacă vor fi trecute într-o lege, ar submina grav lupta împotriva corupţiei. GRECO a criticat și lipsa de acţiune pentru rezolvarea nevoii unor criterii obiective de selecţie în numirea şi demiterea procurorilor şi pentru întărirea rolului CSM în acest proces.