MAE român precizează că ”a luat notă” că lui Kelemen Hunor, nu i s-a permis să intre în Ucraina, dar ministerul condus de Teodor Meleșcanu adaugă că o astfel de decizie aparține exclusiv autorităților de la Kiev.

Kelemen HunorFoto: Facebook

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autoritățile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie 2019. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe”, transmite MAE.

Ministerul a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei.

”Precizăm că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparține exclusiv autorităților ucrainene, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Ucraina neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fața instanțelor din Ucraina doar de către persoana în cauză”, mai spune sursa citată.

Reacția MAE român pare mult mai blândă decât cea a ministerului de externe din Ungaria, care l-a convocat luni pe ambasadorul ucrainean la Budapesta în legătură cu decizia autorităţilor ucrainene de a-i interzice preşedintelui UDMR accesul în Ucraina. Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a calificat la rândul său această decizie drept o „provocare”.

Totodată, liderul UDMR a declarat, luni, că i-a transmis o scrisoare ambasadorului Ucrainei la Bucureşti, în care îi cere explicaţii cu privire la motivele pentru care i s-a refuzat intrarea în Ucraina, menţionând că a informat şi Partidul Popular European (PPE) în legătură cu acest incident.

Hunor a anunţat sâmbătă că i s-a interzis accesul în Ucraina pentru o perioadă de 18 luni. El intenţiona să ajungă la Ujgorod pentru a participa la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Kelemen Hunor a fost oprit la frontieră şi i s-a refuzat accesul în Ucraina fără nicio explicaţie.

Citește și: